sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Leipäjuustopaistos ja päivä järven rannalla


Perinteinen leipäjuustopaistos on mainio syksyinen jälkiruoka. Lakkojen kanssa tarjoiltuna se on erityisen hyvää. Ennen kuin paistokset sujahtivat uuniin, laitoin mausteeksi fenkolin siemeniä. Ne antoivat oikein kivan säväyksen. Talven tullen olen maustanut paistosta jouluisilla mausteilla.

Leipäjuustopaistos
(4:lle)

200 g leipäjuustoa
2 dl maitoa tai kevytkermaa
½ - 1 tl fenkolinsiemeniä
1 rkl sokeria


Tarjoiluun lakkoja

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja voitele laakea uunivuoka tai pienet annosuunivuoat.
Leikkaa leipäjuusto kuutioiksi ja asettele ne uunivuokaan.
Kaada vuokaan maito tai kevytkerma ja ripottele pintaan fenkolinsiemeniä sekä sokeria.
Paista uunin alatasossa noin 20 minuuttia, tai kunnes paistos on saanut hieman väriä.
Tarjoa lämpimänä lakkojen kanssa.

Järvimaisemia sienestysretkeltä
Aamu alkoi sumuisesti ja oli mitä mainioin sienestykseen. Korit täyttyivät ja iltapäivällä aurinko jo pilkahteli. Syksyn värejä ja valon sävyjä en voi lakata ihastelemasta.





Mikähän mahtaa olla tällainen seittikudelma? Ei ainakaan hämähäkinseitti. Näitä oli metsässä siellä täällä kastepisaroineen. Heinätupsuissa ne näyttivät pitsipukuisilta balettitanssijoilta.

12 kommenttia:

  1. En oikein osaa edes kuvitella fenkolinsiementen makua leipäjuuston kanssa. Olen ihan fakkiutunut käyttämään niitä vain kalakeitossa. Pitäisiköhän joskus kokeilla...

    VastaaPoista
  2. Jessus sentään, että on kaunista! Syksy on ihana. Nami, leipäjuustoa, tulee mökki mieleen. Sijaitsee Kainuussa ja siellä aina pistellään tuota. Naminami:).

    VastaaPoista
  3. Huh nyt on maha ihan täynnä itse tehtyjä tacoja niin skippasin tuon ensimmäisen ihanan mutta täyttävän kuuloisen jälkkärin ja luen sen kunnolla vasta huomenna - röyh!
    Vastauksena ed postauksen kommenttiisi unkarilaisesta paprikatahnasta: en ole sellaista Suomessa huomannut, joskin en myöskään etsinyt. Harissa, pohjoisafrikkalainen tomaattipyre saattaisi toimia samalla tavalla..? Hmm. En ole kyllä erityisen hyvä kokki, luota vain omiin taitoihisi ja intuitioosi.
    Ihana kuva ruostuneesta kahvipaahtimesta sammalpedillä. Löysin tuollaisen vintiltäni, mutta en raaski viedä sitä ulos ruostumaan :-( Vaikka olisi kyllä ihanan näköinen.

    VastaaPoista
  4. Aivan ihania nuo sinun syksyiset kuvat! - laitoin muutaman omaan blogiini, mutta ne näyttävät ihan pliisuilta näihin verrattuna. Pidän tuosta eka kuvasta, jossa sumea tausta. Millä säädöillä otit sen?

    VastaaPoista
  5. Ihania syksykuvia! Saavat minut muistamaan,miten kaunis syksy voi olla.
    Leipäjuustoa en ole koskaan syönyt tuohon tyyliin,voisin kokeilla seuraavalla Suomen reissulla...

    VastaaPoista
  6. Aivan ihania maisemakuvia, kyllä suomi on kaunis maa.

    Taidankin maistaa tuota leipäjuustopaistosta ensi viikonloppuna, niin herkulliselta se kuulostaa.

    VastaaPoista
  7. Mä olen ehkä salaa rakastunut fenkoliin, joten tätä on pakko kokeilla heti kun kaikelta muulta ehtii.

    VastaaPoista
  8. Katriina: Fenkoli on tosi hyvää kalakeitossa. Leivissä myös.
    Kirsikka: Syksy ON ihana! Kainuun juustoleipä taitaakin olla se kuuluisin.
    Saila: Harissa, jota itse olen käyttänyt on kyllä tosi vahvaa ja tulista. Paprikatahnaa voisi kokeilla tehdä itse, varmaankin samantapaista kuin tomaattisose eli pure. Kiva kun mainitsit, kahvimyllyhän tuo kaunis esine olikin, en olisi hoksannut.
    Marita: Kiitos! Tarkensin lehtiin ja otin isolla aukolla, jolloin tausta tuli sumeaksi.
    Ja olihan siellä oikeaa sumuakin :)
    Yaelian: Kaunista täällä tosiaan nyt on, mutta kylmää. Sinä siellä nautit lämmöstä.
    Tuija: On kaunis, on. Ja herkullista on leipäjuustopaistos.
    Hanna: Fenkoli on herkkua, myös tuore fenkoli.
    Liina: Kiitos!

    VastaaPoista
  9. Mitä syystunnelmia! Ja tuo leipäjuusto! Vähemmästäkin tulee valtava koti-ikävä!

    VastaaPoista
  10. Heip vielä! Eikun tarkennan; ei ole kahvimylly, vaan tavallaan paistinpannu, jolla paahdettiin kahvipavut ennen kuin ne jauhettiin kahvimyllyssä. Siinä on kahva jolla niitä saa sekoitettua niin eivät kärvenny. Sopisi varmaan myös esim. pinjansiemenille...! Kahvia myytiin raakapapuina ja paahdettiin itse.

    VastaaPoista
  11. Liisa: Koti-ikävä, tiedän tunteen!
    Saila: Hyvä kun tarkensit. Olisipa hauska kokeilla paahtaa kahvia itse, tosin ei ehkä tuolla ruostuneella paahtimella. Sinähän voisit kokeilla sillä vintiltä löytyneellä :) Mistäköhän saisi raakapapuja?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...