sunnuntai 19. elokuuta 2012

Vadelmakakku


Yllätyksekseni jääkaapista löytyi eilen vadelmia. Teki mieli jotakin herkkua ja ajattelin leipoa kakun. Ohje on ollut täällä blogissa ennenkin. Kuvassa on puutarhavadelmia, mutta eiliseen kakkuun sujahti metsävadelmia. Metsävadelmien poimimisessa näppärät sormet ovat parhaat kaverit. Onneksi meiltä löytyy eräs ahkera poimija, jolla on sellaiset.

Vadelmakakku

3 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
3 dl vadelmia

Koristeluun 
tomusokeria 
vadelmia

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjainen kakkuvuoka, (halk. 24 cm).
Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
Sulata voi pienessä kattilassa. Heti kun voi on sulanut, siirrä kattila pois levyltä ja lisää joukkoon maito. Kaada seos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti.
Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan varovasti käännellen.
Kaada puolet taikinasta leivitettyyn vuokaan ja ripottele päälle marjat. Lisää loppu taikina ja paista uunin alatasossa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
Jäähdytä kakkua hetken, irrota vuoan reunus ja siirrä kakku lastan avulla ritilälle tai tarjoiluastiaan. Sirottele pintaan halutessasi tomusokeria ja koristele vadelmilla.



PS
Hyvä kaveri vadelmien poimimisessa näppärien sormien lisäksi:


On varsin kätevää poimia vadelmia tällaiseen kaulassa roikkuvaan astiaan esim. tyhjään mehukanisteriin, tai isoon muovipulloon, josta on leikattu yläosa pois. Sitten kaksi reikää astian yläreunaan ja leveä nauha kaulaan ripustettavaksi. Ei tarvitse kumarrella vattupuskissa ja ämpärikään ei ole tiellä jaloissa, vaarassa kaatua.

Pian on elonkorjuun aika














16 kommenttia:

  1. Onpa hyvä idea tuo poimimiskannu:)Ja kakku niin herkullisen näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo kannu vapauttaa molemmat kädet poimimiseen. Iltateellä menivät viimeiset palat kakkua :)

      Poista
  2. Vadelmat ovat niin herkullisia, oikeastaan minusta parhaita ihan sellaisenaan, ei siinä mitään kakkuja tarvita :-D Tai ehkä kermavaahtoa kumminkin...

    VastaaPoista
  3. Kakkusi näyttää herkulliselta ! Tuota täytyy kokeilla :)
    Ottamasi kuvat ovat kauniita ja tunnelmallisia.
    Olen käyttänyt keittokirjaasi ahkerasti. Se on mielestäni paras keittokija. Kirjasi kuvat ovat todella kauniita.
    Blogisi on yksi suosikeistani !
    Hyvää alkavaa viikkoa sinulle :) / 15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että kirjasta sekä blogista on sinulle hyötyä ja iloa. Olen otettu kauniista sanoistasi!
      Sinulle myös hyvää alkavaa viikkoa :)

      Poista
  4. Justiin olin tuolla pimeässä keräämässä viimeisiä mustaherukoita (tiedän, järkevää muta kun ainut aika kun pääsin puskille) ja kaadoin astian. Olis tullu ärräpäitä, mutta maltoin mieleni kun aattelin naapurit nukkuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No justiinsa! Oliko sulla taskulamppu? Tuo kaulassa roikkuva hökötys olisi ollut hyvään tarpeeseen. Ja eikun askartelemaan :)

      Poista
  5. Voi, miten haikeita kuvia. Jostakin syystä mielessä alkoi soida Oskar Merikannon "Soi vienosti murheeni soitto". Kesä on lopullaan...

    Mutta vadelmakakkusi kokeillaan heti, kun saan ostetuksi vadelmia. Niitä meillä ei nimittäin vieläkään omalla pihalla kasva, vaikka asiaa on suunniteltu viimeiset neljä vuotta. Hohhoijaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kesä taitaa olla lopuillaan, vaikka muka kieltäydynkin ajattelemasta niin elokuussa. Toisaalta kaikki vuodenajat ovat omalla tavallaan ihania ja siksi toivotan syysykuussa syksyn ihan mieluusti tervetulleeksi.

      Jaahas, neljä vuotta, eli ei kiirettä. Älä sitten kun pääset ostoksille ainakaan usko väitteisiin helpon kuuloisista pensasvadelmista, että eivät muka tarvitse tukea. Jo ensimmäisenä vuonna minulla ainakin kaatuilivat ihan minne sattuu. Heti piti tukia värkkäillä.

      Kalenteriin ei muuten tullut mitään työjuttuja, joten tulossa olen :)

      Poista
  6. Onpa kyllä kaunis kakku! Ja komppaan muita: erinomainen idea tuo kannu. Vadelmapuskilla kohkatessani pohdinkin, miten sen saisi tehtyä järkevästi.Askartelemaan siis, vielä tulee ainakin yhdet kypsät meidän pensaistamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavassa kommentissa on hauska toinenkin idea vadelmien poimimiseen :) Ihanaa, että vielä on vadelmia!

      Poista
  7. Minäkin rämmin viikonloppuna vadelmametsässä. Oma vinkkini ovat litranvetoiset kannelliset ja kahvalliset turkkilaisjukurttikipot tai vastaavat, joita voi helposti sitoa kolme vyötäisille narulla tai vyöllä. Täyteen purkkiin kansi päälle, ja purkki takamuksen päälle heilumaan. Ei häiritse keruuta ja edessä oleva purkki on oivallisella keräyskorkeudella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tosi hyvä idea myös nuo vyötärölle sidottavat purkit :)) Kiitti!

      Poista
  8. Ihania ruokaohjeita ja todella kauniita kuvia.Todellinen nautinto selata sivujasi.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...