sunnuntai 26. elokuuta 2012

Omenapaistos



Kops, kops, nyt niitä tippuu - omenoita! Tänä vuonna tulee mahtisato. Ensimmäinen omenaherkku, omenapaistos, valmistui täytettyjen kesäkurpitsoiden seuraksi. Kesäkurpitsoista ei tullut tänä vuonna mahtisatoa, mutta onneksi useita kuitenkin.

Omenapaistos
4:lle

Vuokaan
6 pientä tai 3 isoa omenaa
ripaus kanelia

Muruseos
75 g kylmää voita kuutioina
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl spelttijauhoja
75 g mantelimassaa raastettuna

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele uunivuoka.
Pese omenat ja poista siemenkodat.
Viipaloi omenat ohuesti ja pane ne voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle kanelia.
Sekoita yleiskoneessa tai käsin nyppimällä kylmä voi, sokerit ja spelttijauhot, kunnes seos on murumaista. Lisää lopuksi raastettu mantelimassa.
Levitä muruseos omenien päälle ja paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja omenat ovat pehmenneet.
Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.


Säleikköomenapuu


Ensimmäiset kypsät omenat kopasahtelevat säleikköpuusta. Kypsymistä nopeuttaa talon lämmin seinusta. Nykyään ei kyllä suositella istutettavaksi mitään aivan talon seinustalle. Puu oli satoisa jo tänne muuttessamme, joten ei sitä raaskinut kaataa vaikka moni onkin sitä suositellut. Oikeaoppisesti puuta pitäisi ohjata ja sitoa säntillisesti seinää vasten, mutta minä olen antanut sen kasvaa aika vapaasti. Puu on jo talon korkuinen. Yläoksilta voi poimia omenat vain avaamalla poikani huoneen ikkunat. Aika kätevää.




22 kommenttia:

  1. Voi että olen kade noista ompuista! ja ihanasti kasvaa tuo puu teidän talonne seinää pitkin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeasti ei kannata olla kade. Olen nimittäin vielä ihmeessä omenoiden kanssa :)

      Poista
  2. Omenapaistos näyttää houkuttelevalta ! Oli varmasti hyvää.
    Talonne on kaunis, ja omenapuu sopii siihen suloisesti :)
    Ihailen vieläkin suuresti taitojasi ! Olet yksi esikuvistani :))
    Hyvää alkavaa viikkoa sinulle :) / 15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenapuu on tosi kaunis ja omenat siinä minun lemppareitani. Niissä on tosi hyvä aromi.
      Kiitos, olet suloinen ;)

      Poista
  3. Hiukan oon kade sun omppupuista vau aika mahtavaa poimia omenat suoraan ikkunasta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin hiljattain Hong Kong-tavaratalosta omenapoimurin pitkällä varrella, joten saan kätevästi poimittua kaikki yläoksilla olevat ikkunan kautta. Tai taidankin laittaa poikani siihen hommaan :)

      Poista
  4. Hei, aamupalaomenat suoraan sängystä! Aika kätevää :-D
    Ihana ohje, tuota täytyykin kokeilla vähän myöhemmin, kun oma omppupuuni on myöhäisempi 'Åkerö'. Eikä spelttijauhojakaan taida olla, mutta ohjetta voi varmasti soveltaa spelttihiutaleille sopivaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, läksyjenlukukin sujuu mukavasti, kun voi napata tuoreen välipalan nenän edestä ;)
      Spelttihiutaleet käyvät varmaan mainiosti.

      Poista
  5. Ihania kuvia! Vanhoissa omenapuissa on sitä jotakin :)

    VastaaPoista
  6. Kauniita kuvia! Omppupuut ovat kyllä visuaalisesti inspiroivia mihin vuodenaikaan tahansa. Mahtisato näyttäisi tulevan meilläkin, hirmuinen resepti-ideoiden keräys käynnissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, nyt kaikki mahdolliset reseptit ja ideat ovat tervetulleita.

      Poista
  7. Kylläpä näyttää herkulta :-) Tuolla olis muutama omena hedelmäkorissa ja mietin tässä juuri mitä niistä leipoisin, tää vois kyllä olla hyvä vaihtoehto! :-)

    VastaaPoista
  8. Omenoita riittää kyllä tänä vuonna vaikka rusakoiden syödä - kuten meillä. En ymmärrä, miten ne kaikki saa talteen? Hukkaanhan yhtään ei voi heittää, eihän? Kyllä me sen verran pulavuosikansaa edelleen olemme :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jo täällä mietin, että pitäisikö hankkia toinen pakastin omenia varten :)

      Poista
  9. Ihanuutta, tämän nappasin ylös. Juuri tänään ajattelin keittiön akkunasta puutarhan omppupuita katsellessani, jotta mitähän noista omenaisista tekisikään.. Kiitos kivasta ohjeesta:)

    VastaaPoista
  10. Tämä on yksi parhaista omppuohjeista :). Helppo ja nopea valmistaa ja tulipa muuten tosi herkullista! vaihdoin spelttijauhot itselleni sopivampiin kauraryyneihin, ja koko paistos meni sen siliän tien. Maistui ihan kakille. Nam. /Sari S.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että maistui! Huomasinkin fb:ssa kuvasi paistoksesta :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...