maanantai 22. maaliskuuta 2010

Lohi-fenkolivuoka


Olen jo pari viikkoa miettinyt mitä kehittelisin fenkolista. Fenkolin tuoksu on mielestäni valloittava, vivahdus anista ja hivenen lakritsaa. Fenkoli kuitenkin jakaa mielipiteitä, vaikka kypsennetyn fenkolin maku onkin hyvin mieto. Kuumennettaessa fenkolin makeahko tuoksu hälvenee ja maku kesyyntyy. Fenkolia ei pidä kypsentää liikaa, sen kuuluu mielestäni jäädä hieman rapsakaksi.

Tämä fenkoli-lohivuoka on ihanan helppo valmistaa. Ruoat, joihin käytetään vain yksi kypsennysastia ovat minulle mieluisia. Tässä siis valmistuu yhtäaikaa niin lisäke kuin kalakin, helppoa sunnuntairuokaa.


Fenkoli-lohivuoka
4:lle

2 - 3 salaattifenkolia (n. 400 g)
2 appelsiinia
1 dl kokonaisia kuorellisia manteleita
2 ½ dl täysjyväcouscousia
1 ½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
3 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
n. 700 g lohta
(sitruunalohkoja)


Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Halkaise fenkolit pituussuunnassa, poista puumainen kanta ja viipaloi puolirenkaiksi.
Kuori ja viipaloi appelsiinit.
Puolita tai rouhi mantelit.
Mittaa uunivuokaan (n. 20 x 30cm) kypsentämättömät couscoussuurimot. Lisää fenkoli, appelsiiniviipaleet, mantelit, suola, mustapippuri, vesi sekä öljy ja sekoita.
Leikkaa lohi viipaleiksi ja asettele couscous-fenkoliseoksen päälle. Ripottele lohelle vielä suolaa ja mustapippuria.
Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa kunnes lohi on kypsää, noin 40 minuuttia.
Sekoittele couscous-fenkoliseosta hieman, haarukalla nostellen, jotta saat siitä irtonaista. Pane tarjolle halutessasi sitruunalohkoja.



15 kommenttia:

  1. Helppojen kalaruokareseptien perään olen tänään haikaillut. Kalahan on terveellistä ja sitä kun edes kerran viikossa perheelle laittaisi, niin awot : )
    Tänään söimme kuhaa, nam! Kyllä ahven vain siltikin vie maullaan voiton...tai sitten mausteistako on kaikki kiinni?
    No, tämän reseptin otan heti ylös ja kokeilen ensi viikolla, kun kalapäivä taas koittaa.
    Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta. Jostain syystä fenkolia ei juurikaan tule käytettyä, joten oli virkistävä saada ohje, jossa se on mukana. Muuten kyllä rakastan kalaruokia enkä edes osaisi nimetä suosikkikalaani (ahven, kuha, siika, lohi, hauki; pidän myös neulamuikuista!).
    Ihania kuvia!

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä kivalta ohjeelta. Täytyy kokeilla lähiaikoina. Fenkolia olen viimeksi kokeillut haudutettuna valkoviinissä ja voit arvata ettei meidän nuorukaiset oikein ymmärtäneet sen päälle ;)

    VastaaPoista
  4. Taru: Ihanaa että sinullakin on tuo kalapäivä! Ja totisesti ahven vie voiton.

    Lumiomena: Tykkään noista kaikista kaloista myös, mutta kyllä ahven on suosikkini.

    Marie: Voin kyllä arvata, että pojat eivät ymmärtäneet ;)

    VastaaPoista
  5. Ohjehan kuulostaa mielenkiintoiselta. En ole koskaan osannut käyttää fenkolia oikeen missään. Nyt olisi hyvä ohje, jota kokeilla, sillä lohesta teen ruokaa usein. Sinun ruokakuvasi ovat niin ihania, että tulee heti vesi kielelle. Onneksi on maha täynnä juuri nyt :)

    VastaaPoista
  6. Kirjailijatar, folion alla lohi ei pääse kuivumaan, siksikin kiva ruoka. Arvaa tekeekö mun mieli nyt köyhiä ritareita ;)

    VastaaPoista
  7. Löysin blogiisi Kaunista Elämää -blogin kautta. Liityin lukijaksi. Ihania reseptejä, jotka täytyy ottaa talteen... :)

    VastaaPoista
  8. Sari: Kaunis kiitos!

    Ira: Lämmin tervetulotoivotus sinulle!

    VastaaPoista
  9. Hieno ohje, täytyy kokeilla. Eilen tuli Livin ranskalaisruokaohjelmassakin monta fenkolireseptiä, selvä merkki siitä, että nyt kauppaan ja kokkaamaan!

    VastaaPoista
  10. Minna, eikun kokkaamaan! Voi harmi, kun en voittanut sitä tynnyriä, luulin osallistuneeni arvontaan.

    VastaaPoista
  11. Hei, löysin Herkun&Koukun kautta tänne. Tätä reseptiä täytyy ehdottomasti kokeilla - olen juuri tutustunut ja ihastunut fenkoliin.

    VastaaPoista
  12. Maiku, tervetuloa! Fenkoli on tosiaankin hyvää :)

    VastaaPoista
  13. En tiedä, enkö sitten osannut tehdä jotain kohtaa oikein, mutta jäi sellainen vaikutelma onnistuneen näköisen lopputuloksen jälkeen maistettuani, että sitruuna ei kyllä nyt sopinut tuohon yhdistelmään. Tein tämän reseptin mukaisesti, mutta jätin mantelit ja couscousin pois.

    Jotenkin tuntui, että koko vuoka maistui vain kitkerältä sitruunalta :D. Pitänee koittaa ihan vain kokeiluna fenkoli uudemmankerran ilman sitrushedelmiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitruuna on ainesosaluettelossa suluissa ja ohjeen lopussa lukee: Pane tarjolle halutessasi sitruunalohkoja. Tarkoituksena on, että kukin ruokailija puristaa valmiille annokselleen sitruunaa, mikäli haluaa. Tarkoititkohan appelsiinia? Toukokuussa appelsiinit eivät ole kovin makeita, mutta suurempi syy on varmasti se, että jätit couscousin pois. Se on tämä ruoan juju! Vähän sama kuin jättäisit lohi-riisilaatikosta pois riisin ;)

      Jos pidät fenkolista, kiva ja nopea fenkoli-kalaruoka syntyy kätevästi kannellisessa paistinpannussa siten, että paistat hetken fenkoleita voissa tai öljyssä + haluamiasi mausteita ja sitten nostat kalafileitä päälle. Kansi kiinni ja haudutus kypsäksi. Näin teen usein ja ei mitään sitruksia :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...