perjantai 15. lokakuuta 2010

Kurpitsakeitto ja syksyinen puutarha


Nyt on saatavilla hienoja erilaisia kurpitsoita. Lajikkeita on lukuisia. Parhain maistamistani taitaa olla myskikurpitsa (Butternut): väriltään vaalea, melko ohutkuorinen, päärynän muotoinen ja sisältä oranssi. Helsingin Wanhasta Kauppahallista ainakin saa kyseistä lajiketta. Tein myskikurpitsasta tällä kertaa sosekeiton, johon en kuitenkaan soseuttanut kaikkea kurpitsaa. Otin osan erilleen ennen soseuttamista. Kurpitsapalaset maistuivatkin ihanan pähkinäisiltä pehmeän sosekeiton joukossa.

Kurpitsakeitto

n. 1 kg myskikurpitsaa (Butternut)
2 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
ripaus cayennepippuria
n. 1 l vettä
2 tl suolaa
1 - 2 tl sitruunamehua tai loraus kermaa


Tarjoiluun:
paahdettuja kurpitsansiemeniä

Leikkaa ensin kurpitsasta kanta ja "hattu". Kuori kurpitsa kuorimaveitsellä ja halkaise pituussuunnassa. Koverra lusikalla pehmeä sisus ja siemenet. (Säästä siemenet.) Leikkaa kurpitsa kuutioiksi.
Kuullota hienonnettua sipulia öljyssä keskilämmöllä. Lisää korianteri, juustokumina ja cayennepippuri ja sekoittele hetken aikaa. Lisää kurpitsakuutiot ja sekoittele noin 5 minuuttia.
Lisää vettä sen verran, että kasvikset melkein peittyvät. Mausta suolalla ja kiehauta. Hauduta keittoa kannen alla, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet, noin 20 minuuttia.
Ota liemestä 1/4 kurpitsakuutioista erilliseen astiaan. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta sitruunamehulla tai kermalla. Lisää lopuksi kokonaiset kurpitsakuutiot keittoon.
Pane tarjolle paahdettuja kurpitsansiemeniä ja nauti keitto hyvän leivän kanssa.



Hyödynnän yleensä kurpitsansiemenet maustamalla niitä eri tavoin ja sitten paahtamalla uunissa. Paahdetuista kurpitsansiemenistä saa maukkaan rapean lisän keiton tai salaattien päälle ripoteltavaksi, mikäli ne eivät ehdi kadota pelliltä parempiin suihin.

Paahdetut mausteiset kurpitsansiemenet 

kurpitsasta talteen otettuja siemeniä
oliiviöljyä
suolaa
muskottia
(ripaus chiliä)


Huuhdo kurpitsasta koverretut siemenet siivilässä. Anna valua kuiviksi.
Siirrä siemenet kulhoon ja valuta joukkoon hieman öljyä. Mausta suolalla ja muskotilla sekä halutessasi chilillä. Sekoita hyvin.
Levitä siemenet pellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteisessa uunissa kullanruskeiksi ja rapeiksi, noin 15 minuuttia.



Syksyinen puutarha
Voi kunpa syksyllä voisi viettää enemmän aikaa puutarhassa. Tuntuu, että puutarhan hienoin syysvaihe on hetkessä ohi. Kuunliljat ovat suunnattoman kauniita syksyllä. Alkuviikosta ottamani kuvat ovat jo historiaa, ainakin kuunliljojen osalta. Nyt ne nimittäin jo nuokkuvat maata pitkin ensimmäisten yöpakkasten puraisemina.







Auringonkukkien mykiöt
Olin heittämässä pari viikkoa sitten poimimiani auringonkukkia pois, mutta en raaskinutkaan, kun huomasin niiden kauniit kukkapohjat. Niistä oli pakko ottaa muutama kuva.

Alkaa muuten valokuvatessa olla jo kilpajuoksua luonnonvalon kanssa. Kurpitsakeittoa kuvatessani oli jo hieman hämärää. Avasin ulko-oven saadakseni lisävaloa. Eivätkös mokomat talitiaiset tulleet ovelle kurkkimaan. Eivätkä lähteneet pois vaikka kuinka yritin huitoa. Ei auttanut kuin sulkea ovi ja siirtyä toiseen paikkaan. Loppukesästä kaksi varpusta lensi samaisesta ulko-ovesta päistikkaa ikkunaan, vaikka olin itse ovensuussa.

11 kommenttia:

  1. Miten kauniita syksyisiä puutarhakuvia! Värit ovat upeat noissa kuvissa.
    Myskikurpitsasta en ole kuullutkaan;täällä käytän eniten butternut squash-kurpitsaa(en tiedä sen nimeä suomeksi..)jonka hedelmäliha on kivasti jo hieman makea.

    VastaaPoista
  2. Hölmö minä! Sehän onkin juuri tuo myskikurpitsa!

    VastaaPoista
  3. Ihailen taas tarkkoja ja kauniisti rajattuja puutarhakuviasi! Melkein tunnen itsekin konttaavani siellä kasvien seassa.

    VastaaPoista
  4. Kauniita kuvia sinulla tosiaan. Keittokin näyttää houkuttelevalta. En ole koskaan valmistanut kurpitsasta mitään, mutta tätä täytyy kokeilla. Saako sinut linkittää meidän blogiin?

    VastaaPoista
  5. Yaelian: Täällä on nyt mahtavat värit, valokin heijastelee keltaista ja oranssia.
    Tuo myskikurpitsa on vähän huono käännös kyllä. Maku on ihanan makeahko ja pähkinäinen.
    Katriina: Kiitos. Pitäisikin mennä vähän konttaamaan ja leikkelemään perennan varsia, mutta on niiiin kylmä.
    J: Kiitos! Saat toki linkittää blogiinne :)

    VastaaPoista
  6. Syksyinen maisema on kyllä kauniin värinen, varsinkin jos aurinko vielä paistaa ja saa värit loistamaan.
    Meillä ohut lumipeite peittää jo osaa puutarhaa.

    VastaaPoista
  7. Enpä olisi tiennyt, että butternut -kurpitsa on myskikurpitsa suomeksi. Aika hienon nimen on joku keksinyt!

    Ja keitto näyttää hyvältä!

    Puutarhakuvissa on hieno satupuutarhatunnelma. Mikä punainen siellä kukkii? Siis oikealla siinä kuvassa, missä näkyy laatoitusta.

    VastaaPoista
  8. Pioni: Täällä on ollut niin hieno syksy. Aurinkoa ja väriloistoa on riittänyt. Oho, siellä jo lumipeite.
    Laura: Niin, myski-sana tuo mieleen jotain makeahkoa, joten ihan hyvä nimi. Ruokajutuissa kyllä käytetään näköjään butternut-sanaa. Minusta on kiva suosia suomenkielisiä nimiä. Valitettavan hitaasti niitä otetaan käyttöön.
    Punainen, joka kukkii oikealla on lyhtykoiso. Oikeastaan ei kuki, vaan ne ovat niitä somia lyhtyjä :)

    VastaaPoista
  9. Voih, niin kauniita valokuvia blogisi täynnä :)
    Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  10. Arvelinkin, että voisi olla lyhtykoiso, kun en keksinyt mitään muuta mikä nyt kukkisi noin punaisena. En ole koskaan ennen harkinnutkaan lyhtykoisoa puutarhaani, mutta nyt saatan muuttaa mieleni...

    VastaaPoista
  11. Katariina: Kiitos. Mukavaa viikonloppua!
    Laura: Lyhtykoiso oli minullekin iloinen yllätys!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...