tiistai 26. lokakuuta 2010

Uunipaahdetut kurpitsat ja ruokaosaamisen tulevaisuus?


Vielä hehkutan kurpitsoista, sillä pulleat jättiläiset ovat niin mainiota ruokaa. Näille uunissa kullanruskeiksi pilkuttuneille kurpitsalohkoille laitoin kaveriksi salottisipuleita sekä salviaa. Lajikkeena oli oranssikuorinen ns. Halloween-kurpitsa.

Uunipaahdetut kurpitsat

n.1 kg kurpitsaa
8 - 10 salottisipulia
2 rkl oliiviöljyä
nippu tuoreita salvian lehtiä
suolaa
rouhittua mustapippuria


Halkaise ja kuori kurpitsa. (Jos kurpitsan kuori on kovin paksu, kurpitsalohkot voi laittaa uuniin kuorineen.) Kaavi lusikalla pehmeä sisus ja siemenet pois. Leikkaa kurpitsa isoiksi lohkoiksi ja siirrä pellille leivinpaperin päälle.
Halkaise sipulit ja siirrä pellille. Valuta päälle öljyä ja mausta salvian lehdillä sekä suolalla ja pippurilla.
Paista 225 asteisessa uunissa kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Paistoaika riippuu kurpistalaadusta, mutta vähintään 30 minuuttia. Mikäli sipulit tummuvat liikaa, peitä pelti leivinpaperilla.


Ostin pienestä lähikaupasta soikean vaaleakuorisen kurpitsan. Halkaistessani kurpitsan yllätyin sen vaaleasta sisuksesta.


Mielenkiinnolla odotin uunista muhkeaa makuelämystä, mutta maku olikin laimea. Ei huono, mutta hyvin mieto. Jos olisin tiennyt, olisin maustanut reilusti.

Lisäys: Sain selville, että kurpitsa oli spagettikurpitsa. Jos löydän tuollaisen uudelleen, valmistankin sen sitten spagetin tavoin.


Kurpitsansiemenet ovat aivan mahtavan hyviä uunissa paahdettuina. Näihin raastoin muskottia ja ropsautin reilusti chiliä. Tarkempi ohje löytyy kurpitsakeiton yhteydestä täältä.



Ruokaosaamisen tulevaisuus?
Aivan merkillisiä päätöksiä kaavaillaan suomalaisten nuorten arjen hallinnan taitojen tulevaisuudelle. Olen mykistynyt ja pöyristynyt ristiriitaisista uudistusehdotuksista. Ruokapolitiikka haluaa edistää ruokakasvatusta, terveyttä edistäviä ruokavalintoja, sekä luomu- ja lähiruokaa, ja uudessa perusopetuksen tuntijakoehdotuksessa aiotaan vähentää mm. kotitalouden valinnaisuutta. Ruokakulttuurista ollaan huolissaan, uusavuttomuutta kauhistellaan ja nuorten ylipainosta ollaan tietoisia, mutta...

Täällä ärisen ja murisen. Lukekaapa lisää aiheesta blogissa: Puolivirallista ruokaa sekä eilisen (25.10.) Helsingin Sanomien mielipidesivuilta.

9 kommenttia:

  1. Mmm,kurpitsa on ihanaa paahdettuna,mutta kurpitsoissakin on paljon makueroja,olen huomannut.Yleensä käytänkin sitä butter nut kurpitsaa eniten;juuri sen makean maun vuoksi.Paha juttu,jos kotitalouden tuntimäärää tosiaankin alennetaan:-(

    VastaaPoista
  2. Ostit lähikaupasta spagettikurpitsan. Olen noita kasvattanut aikalailla ja lapseni oppivat pienenä syömään kurpitsaa juuri tuon kurpitsan ansiosta, kun se lautaselle keitettynä hajosi painellessa spagetin tavoin. Maku on todella mieto, joten päälle pantava kastike täytyy maustaa hyvin.

    VastaaPoista
  3. Yaelian: Makueroja selvästikin on.
    Toivottavasti ehdotus ei mene läpi!
    Leena: Kurjaa, kun kaupassa ei kerrota lajikkeiden nimiä. Lisään nimen tuonne tekstiin, kiitos kun kerroit :) Jos vielä löydän uudelleen tuollaisen, kokeilen valmistaa spagetin tavoin.

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä! Ostimme kurpitsan kaiverrettavaksi ja taidamme koittaa tuota reseptiä. :)

    VastaaPoista
  5. Pioneer womanissa sattui olemaan juuri tuore postaus spagettikurpitsasta! Näyttä melko herkulliselta!

    http://thepioneerwoman.com/cooking/2010/10/spaghetti-squash-with-maple-syrup-and-shallots/

    VastaaPoista
  6. Kotitaloustunnit ovat monelle nuorelle ehkä ainoa mahdollisuus hankkia esim. ruoanlaiton perustaitoja. Koulunajasta muistan, miten mukavia olivat kotitaloustunnit. Mitä on koulussa tapahtunut kun lapseni aloittaa koulukäynnillä?!

    VastaaPoista
  7. Tuire: Hauskaa, kun saa sekä koristeen että syötävää :)
    Anzku: Kiitos vinkistä, olikin tosi perusteelliset ohjeet!
    Voisula: Niin, sitähän ei kukaan vielä tiedä. Jokainen opetusministeri ainakin haluaa jättää kädenjälkensä näkyviin, ilmeisesti hinnalla millä hyvänsä.

    VastaaPoista
  8. Voihan rähmä!! Itelläni on juurikin kotitaloustunteihin tutustumassa oleva nuori mies, eli seiskaluokkalainen. Hän laittaa kotonakin välillä ruokaa, ja on selvästi kiinnostunut ruoka-asioista köksän tuntien myötä... Murinaa täältäkin!!!

    VastaaPoista
  9. Jaana: Ihanaa, että poikasi on kiinnostunut!Valinnaisuuden väheneminen 8 tunnista 2 tuntiin tulisi toteutuessaan voimaan vuonna 2014, joten hän kyllä ehtii vielä valita.
    Muristaan kovaa, jotta päättäjätkin kuulisivat!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...