torstai 20. lokakuuta 2011

Maa-artisokkakeitto


Maa-artisokka on puutarhani uusin tulokas. Sain keväällä sukulaiseltani hauskoja mukuloita, kaivoin ne maahan ja nyt varret keikkuvat korkeuksissa. Syötävää voi nostaa maan routaantumiseen asti. Jos ei kuitenkaan ehdi syksyllä kaikkia mukuloita nostamaan, voi keväällä lumien sulettua vielä kaivella herkkuja maasta ja valmistaa tätä ihanan pehmeää sosekeittoa tai maa-artisokkagratiinia

Maa-artisokkakeitto
(4:lle)

500 g maa-artisokkaa
1 sipuli
200 g perunaa
1 - 2 rkl voita
5 dl vettä 
1 tl suolaa
1 - 2 dl maitoa tai kermaa
ripaus muskottia tai hienonnettua tuoretta timjamia

Kuori maa-artisokat. Siirrä kuoritut maa-artisokat odottamaan kylmään veteen, sillä ne tummuvat herkästi.
Hienonna sipuli. Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi. Paloittele maa-artisokat isommiksi kuutioiksi kuin perunat, jotta molemmat kypsyvät yhtä aikaa.
Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulia hetken aikaa. Lisää maa-artisokat sekä perunat ja sekoittele muutaman minuutin ajan.
Lisää vesi ja suola. Hauduta kasviksia kannen alla, kunnes ne ovat kypsiä.
Soseuta sauvasekoittimella. Nosta kattila takaisin liedelle, ohenna maidolla tai kermalla ja mausta muskotilla tai timjamilla. Kiehauta keitto ja tarjoa.








14 kommenttia:

  1. Ihania syksyn kuvia.Minun täytyy kyllä kerran kokeilla maa-artisokkaa:sitä on täällä joka paikassa mutten ole sitä vielä koskaan syönyt!

    VastaaPoista
  2. Kuvat ovat raikkaita kuin syyspäivä itsekin!

    Olen saanut maa-artisokkakeittoa vain kerran, Maija Silvennoisen ravintolassa. Se on kerrassaan mainion makuista, ja koristettu yrttiöljyllä ja kuivatulla omenasiivulla.

    Ehkä pitäisi uskaltautua joskus itsekin kuorimaan niitä.

    VastaaPoista
  3. Onpa ihanan silkinpehmeän näköinen keitto. En ole koskaan maa-artisokkaa maistanut. Sitä olisi hauska kokeilla kyllä kasvattaa, tuntuu helpolta kasvilta?

    Miten muuten sinisarjalle, jonka sain,niin leikkaanko lehdet alas ja vien sen kellariin? En enää muista miten neuvoit.

    VastaaPoista
  4. Miten onnistunut kuva keitosta! Jännitän sinun Makupari-kilpailun menestystä tässä!!!!

    VastaaPoista
  5. Maa-artisokkakeitto on kyllä todella hyvää! Täytyykin itsekin hankkia nyt maa-artisokkia, jotta saisi sitä tehtyä. Ja kauniita syyskuvia!

    VastaaPoista
  6. Yaelian: Nyt on hieno ruska täällä pääkaupunkiseudulla.
    Kokeile ihmeessä maa-artisokkaa, sillä on hauska englanninkielinen nimikin ;)

    Katriina: Kuoriminen on vähän tylsää, mutta on se sen väärti.

    Solen: Oikea kuvaus, keitto oli silkinpehmeää.
    Helpon kasvin maineessa on ja uskon, että on helppo.
    Älä leikkaa lehtiä. Tai minä ainakaan en ole leikannut. Ne kyllä nuupahtavat ja haalistuvat, mutta sitten virkistyvät, kun pääsevät valoon keväällä.

    Voisula: Makupari-kisassa olin pitkään kahdeksantena, nyt yhdeksäntenä. 10 eniten ääntä saanutta pääsee jatkoon, josta raati sitten valitsee voittajan. Jännää on :)

    Elisabet: Nykyisin maa-artisokkaa on tarjolla melkein läpi vuoden isoissa kaupoissa ja hintakin on onneksi ollut kohdallaan.

    VastaaPoista
  7. what kind of soup is it? looks delicious and beautiful pictures

    VastaaPoista
  8. Coco: It's Jerusalem Artichoke Soup, very smooth and delicious.

    VastaaPoista
  9. Minä en ole tainnut koskaan tehdä maa-artisokasta mitään...olisikohan nyt hyvä aika murtaa sekin muuri. Olen kyllä syönyt keittoa joskus lounaaksi ravintolassa ja se oli hyvää.

    VastaaPoista
  10. Meidän perheen lempisoppa! Nostin tänään töissä noita maa-aarteita neljäkymmentä kiloa tulevaksi isän päiväksi. Hautasin pienimmät takaisin multaan ja ihmettelen taas keväällä miten paljon niitä olikaan... tekivät töissä niistä myös fritti-version valkosipuli-majoneesin kera > suosittelen. Syyshehkua toivoen
    Suvi

    VastaaPoista
  11. Suvi: 40kg maa-aarteita, upsista mikä määrä, isät ilahtuvat.
    Fritti-versio kuulostaa jännältä, voisin joskus kokeilla.
    Syyshehkua sinulle myös!

    VastaaPoista
  12. Tämä on ihanaa, myös ilman perunaa. Ihania kuvia myös./Sari

    VastaaPoista
  13. Sari: Ihanaa ilman perunaa myös. Väittävät, että peruna estää mahdollisia vatsavaivoja :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...