sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Maa-artisokkagratiini ja sinisarja



Hämmästyttää, että kaupoista saa vieläkin hyviä maa-artisokkia. En muista vastaavaa aiemmilta vuosilta. Lienee sato ollut hyvä ja varastointi onnistunut. Maa-artisokan ainut huono puoli on niiden kuoriminen. Minäpäs en kuorinut, vaan annoin vain kyytiä juuresharjalla. Kuoret eivät lainkaan haittaa tällaisessa uuniruoassa.

Maa-artisokkagratiini
(4:lle)

½ kg maa-artisokkaa
400 g (4 - 5) perunaa
n. 1 tl suolaa
1 tl timjamia kuivattuna tai nippu tuoretta
250 g mascarponea huoneenlämpöisenä
1 dl maitoa tai kermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 dl parmesaania raastettuna


Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele uunivuoka.
Pese ja kuori perunat ja viipaloi ne hyvin ohuiksi viipaleiksi.
Pese hyvin harjaten maa-artisokat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi.
Jotta kasvikset eivät tummuisi, voit laittaa ne heti viipaloituasi odottamaan kylmään veteen.
Lado peruna- sekä maa-artisokkaviipaleet vuorotellen vuokaan. Mausta kerrokset miedosti suolalla ja yrteillä.
Notkista mascarpone vispilällä, sekoita maito tai kerma joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria ja kaada seos vuokaan kasvisten päälle.
Paista 50 - 60 minuuttia. Peitä vuoka leivinpaperipalalla, jos pinta tummuu liikaa. Kokeile loppuvaiheessa kasvisten kypsyyttä ja lisää pintaan parmesaaniraaste. Paista vielä hetken aikaa, kunnes juusto saa kauniin värin.



Silmäteräni - sinisarja
Toin useampi vuosi sitten sinisarjan (Agapanthus) sipuleita Madeiralta. Niiden piti kyllä olla perinteisen sinikukkaisen sipuleita. Myöhemmin paljastui, että kukinnot olivatkin valkoisia. Minua ei haittaa lainkaan, sillä olen aivan ihastuksissani tähän valkoiseen kaunottareen. Toisena vuonna se työnsi ensimmäisen kukkavanansa, vain yhden, mutta ison. Seuraavana vuonna minut palkittiin neljällä kukalla ja tänä vuonna jännitän ihan mahdottomasti kuinka käy. Uupuiko se kenties viime vuodesta ja onko se mahtanut saada riittävästi ravinteita. Ruukku on aivan pullollaan juuria, mutta en ole uskaltanut vaihtaa multaa. Olen vain kaapinut pinnalta vanhaa multaa ja laittanut tilalle kompostia ja kanankakkarakeita. Talvetan sinisarjaa pimeässä kylmäkellarissa. Siellä lehdet kyllä nuupahtavat ja menettävät värinsä, mutta virkistyvät kummasti, kun tuon ruukun maaliskuun alussa sisälle. Nyt toivotan onnea kaunokaiselleni!





Kukinnot alkavat kesäkuun lopulla pikkuhiljaa lakastua. Pallomainen kukkapohja on kuitenkin kaunis, vaikka terälehdet alkavat kuihtua. Siemenkodat vasta hauskoja ovatkin.




12 kommenttia:

  1. Maa-artisokka on ihanaa ja tämä kuulostaa Niin mainiolta lisäkkeeltä mascarponeineen kaikkineen! Pitää kokeilla :)

    Ja miten kauniita kuvia taas!

    VastaaPoista
  2. Nami! Ihana ohje taas. Tuon vuoksi jaksan jopa kuoriakin ne mokomat :-D

    Mutta tuo sinisarja... Minä olen täällä ihan puolipyörryksissä. Kunpa olisi paikka, missä tuollaisia ihanuuksia talvettaisi, ostaisin kymmeniä ruukkuja ja reunustaisin kaikki kulkuväylät noilla: sininen, valkoinen, sininen, valkoinen, sininen... Se todella näköjään antaa silmäniloa ihan viime metreille saakka. Toivon vilpittömästi, että aarteesi ilahduttaa sinua taas tänä vuonna. Pidän hurjasti peukkuja.

    VastaaPoista
  3. Ompa kiva ohje. Minulle ihan uusi paikka käyttää mascarponea tällainen gratiini. Kukat näyttää pikkasen yhdiltä kauniilta violeteilta palloilta, joista tykkään.. nämä ovat vaan herkempiä.

    VastaaPoista
  4. En ole ikinä maistanut maa-artisokkaa. Olisikohan tästä ohjeestä hyvä aloittaa?

    Kaunis kukkanen! Anoppini on juuri lähdössä madeiralle, pitäisiköhän vinkata, että toisi sielä sipulin.
    Toivottavasti kukkasi kukkii kauniista ja runsaasti taas tänä vuonna!

    VastaaPoista
  5. Hanna: Maa-artisokka on herkkua ja ihmeen säilyvää. Olen tehnyt gratiinia erilaisin versioin, mutta tämä oli ehdottomasti paras mascarponeineen.

    Intopii: Maa-artisokat kuorineen ja ilman, ihania!
    Minä muuten meinasin jo hankkia toisen sinisarjan, mutta ne kieltämättä tarvitsevat tilaa kellarissa. Paras paikka olisi valoisa kellari.

    Mausteinen manteli: Minullekin uusi juttu laittaa mascarponea ja oli varsin onnistunut kokeilu.
    Tarkoitatkohan violeteilla palloilla laukkoja? Ne ovat myös minun lemppareitani ja kukkivat samaan aikaan.

    Solen: Tästä voisit hyvinkin aloittaa tai sitten maa-artisokkakeitosta. Se on samettisen pehmeää.
    Vinkkaa ihmeessä anopillesi sipuleista.

    VastaaPoista
  6. Minäkään en ole maistanut ikänään maa-artisokkaa. Sinun kehumana täytyy varmaan ottaa ruokalistalle.

    VastaaPoista
  7. Mulla on ihan totaalinen ruokablokki päällä. Ei tule mieleen mitään, mitä tekisi mieli. Mutta tuo gratiini kuulostaa hyvältä. Ehkä meillä on sitä tällä viikolla.

    Haluaisin sinisarjaa kukkapenkkiin, mutta pelkään, että unohtaisin nostaa ne ylös syksyllä. Olen aika huono ruukkukasvattaja, mutta pidän mielessä, että kylmäkellarissa talvettaminen onnistuu, jos tulee sipuleja vastaan enkä pysty niitä enää vastustamaan.

    VastaaPoista
  8. Sopisiko maa-artisokkagratiini lampaan kanssa? Pääsiäiset lähestyvät, haluaisin lammasta eri tavalla syödä. Ainakin mun makuaistissa ne jotenkin sopivat yhteen.

    VastaaPoista
  9. Nelli: Kannattaa maistaa :) Maa-artisokka on mieto ja hieman pähkinäinen maultaan.

    Laura: Sinisarjan kukkimisessa oleellista on kuulema ahtaassa ruukussa kasvattaminen, joten ruukkuineen se ainakin kannattaisi maahan laittaa ja paikka pitäisi olla lämmin. Olisi varmaan hienon näköinen maahan istutettunakin kauniin kasvutapansa ansiosta.

    Voisula: Sopisi mitä mainioimmin mielestäni lampaan kanssa. Hyvä idea meidänkin pääsiäispöytään ;)

    VastaaPoista
  10. Aivan, sen voisi siis istuttaa ruukkuineen päivineen kukkapenkkiin. Ylösnostaminenkin olisi sitten helpompaa.

    VastaaPoista
  11. Laura: Niinpä, paikan pitää olla tosi lämmin.

    Essi: Kiva, että pidit!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...