lauantai 29. lokakuuta 2011

Palsternakkasämpylät


Palstenakkaraasteen mehevöittämät sämpylät ovat ihania syksyisten keittojen kanssa tai viikonlopun aamiaisella. Maustoin taikinaa fenkolin siemenillä ja niistä tuli kiva säväys. Nämä sämpylät sopivat myös mainiosti jääkaapissa kohotettaviksi - taikina illalla valmiiksi muffinivuokiin ja aamulla kuumaan uuniin.

Palsternakkasämpylät
(n. 20 kpl)

200 g palsternakkaa (n. 4 ½ dl raastetta)
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
1 tl fenkolin siemeniä
4 dl spelttijauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Voiteluun vettä
Pintaan siemeniä

Raasta palsternakka karkeaksi raasteeksi.
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita suola, fenkoli, palsternakkaraaste, speltti- tai täysjyvävehnäjauhot taikinaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen kokoajan alustaen (käsin tai yleiskoneella).
Kun taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoilta, lisää öljy ja jatka alustamista. Mikäli taikina on kovin tarttuvaista, lisää vielä jauhoja.
Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, vähintään ½ tuntia.
Leivo kohonneesta taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä tanko. Leikkaa tanko noin 20 tasakokoiseen palaan lastan avulla. Siirrä palat pellille leivinpaperin päälle. Peitä sämpylät leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pintaan siemeniä. Paista sämpylöitä uunin keskitasossa 10 - 15 minuuttia.

Voit tehdä tästä taikinasta myös ns. jääkaappisämpylöitä, silloin taikinaa ei tarvitse kohottaa kulhossa.
Leivo taikinasta tanko, leikkaa palasiksi, kierittele palat siemenissä ja pane sämpylät isoihin paperisiin muffinivuokiin. Siirrä sämpylät kannelliseen muoviastiaan. (Pane sämpylät melko lähelle toisiaan, jotta ne kohoavat korkeutta, ei leveyttä.)
Siirrä astia jääkaappiin ja anna sämpylöiden kohota yön yli.
Pane aamulla uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja kuumenna samalla myös uunipelti.
Siirrä sämpylät kuumalle pellille ja paista noin 10 minuuttia.
Anna sämpylöiden hetken jäähtyä liinan alla ja irrota ne halutessasi muffinivuoista.


Syksy kauneimmillaan















12 kommenttia:

  1. Vau, en ollut tullut ajatelleeksikaan laittaa palsternakkaa sämpylään. Ihanilta kuulostavat. Kuvat on myös kauniit: syksyn pehmeät värit ja valokin on pehmeää. Nytkin on hieno auringonpaiste. Täytyypä mennä ulos!
    Ja äänestää blogiasi ensin!

    VastaaPoista
  2. Syksy on tosiaanin kaumeimmillaan kuvissasi:)
    Kiva idea laittaa palsternakkaa sämpylätaikinaan,varmaankin hyviä:)

    VastaaPoista
  3. Uskomattoman kauniita värisävyjä ja taitavaa valon ja varjon käyttöä! Osaisinpa tehdä joskus samanlaista jälkeä. Ja ottaisinpa joskus kunnon kameran edes mukaan.

    VastaaPoista
  4. Upeita kuvia, ihana syystunnelma.
    Meillä onkin sopivasti palsternakan jämät kaapissa, jospa jaksaisi vaikka vääntää taikinan tänään.

    VastaaPoista
  5. Ihania kuvia! Palsternakka on aliarvostettu herkku. Me söimme viime viikonloppuna palsternakkasosekeittoa, oli ihanaa.
    Ihanaa viikonloppua Hannelelle, toivottaa Sari

    VastaaPoista
  6. Palsternakka on oikeastaan ainoa juures, josta en erityisemmin välitä. Syön sitä kyllä tarjottaessa, mutta ei sitä tule vapaaehtoisesti valittua lautaselle. Näitä voisi kyllä testata, jos sitä vaikka innostuisi! :)

    VastaaPoista
  7. Saila: Syksyn värit ja valo, niistä nautin.
    Kiitos äänestäsi :)

    Yaelian: Palsternakka antaa kivaa makua ja mehevyyttä.

    Katriina: Voi kiitos :) Juu se kamera pitäisi kyllä aina olla matkassa mukana, mutta jokaisella lenkillä en jaksa kantaa. Aamulla töihin mennessä on välillä myös niin hienoja hetkiä, mutta vaikka olisi kamera mukana, ei olisi aikaa kuvata.

    Suolaa ja hunajaa: Kiitos! Ja eikun leipomaan :)

    Sari: Palsternakka on varmaan sen takia aliarvostettu, että marketeissa sitä myydään muovikääreessä pieninä leikattuina paloina. Torilta ja hallista onneksi saa kunnollisia muhkeita palsternakkoja.
    Sinulle myös hyvää viikonloppua Sari!

    VastaaPoista
  8. Elina: Minä pidän kovasti palsternakan tuoksusta sekä mausta. Kokeile ihmeessä sämpylöitä, tulee ihanan meheviä maun lyömättä läpi.

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoista! Herkkuja ovat myös kuvat!

    VastaaPoista
  10. Kauniisti olet saanut kuviin valon sävyt, värit ja tunnelmat vangittua. Kiitos näistä!

    VastaaPoista
  11. Ai nami, palsternakka on kyllä ihan mahtava juures. Turhaan aliarvostettu, suorastaan tuntematon monelle.

    Ja taas kauniit kuvat... lienevätkö Suomenlinnasta??

    VastaaPoista
  12. Satu: Samasta paikasta tulossa lisää kuvia :)

    Kuviokeiju: Kiitos. Valaistus oli tosi hieno.

    Intopii: Olen vähän yllättynyt, että palsternakka on niin tuntematon. Kauan, kauan sitten otin jostain talteen palsternakkasämpylöiden ohjeen. Vanhaa ohjettani en löytänyt mistään, mutta muistan kuinka tykkäsin niistä ja tein niitä juhliinkin.
    Kuvat ovat lenkkipolkuni varrelta, Vantaalta :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...