Palstenakkaraasteen mehevöittämät sämpylät ovat ihania syksyisten keittojen kanssa tai viikonlopun aamiaisella. Maustoin taikinaa fenkolin siemenillä ja niistä tuli kiva säväys. Nämä sämpylät sopivat myös mainiosti jääkaapissa kohotettaviksi - taikina illalla valmiiksi muffinivuokiin ja aamulla kuumaan uuniin.
Palsternakkasämpylät
(n.
20 kpl)
200
g palsternakkaa (n. 4 ½ dl raastetta)
5 dl
vettä
25 g
hiivaa
1 ½ tl
suolaa
1 tl
fenkolin siemeniä
4 dl
spelttijauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
noin 9
dl vehnäjauhoja
½ dl
öljyä
Voiteluun
vettä
Pintaan
siemeniä
Raasta
palsternakka karkeaksi raasteeksi.
Liuota
hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita suola, fenkoli,
palsternakkaraaste, speltti- tai täysjyvävehnäjauhot taikinaan.
Lisää vehnäjauhoja vähitellen kokoajan alustaen (käsin tai
yleiskoneella).
Kun
taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoilta, lisää öljy ja jatka
alustamista. Mikäli taikina on kovin tarttuvaista, lisää vielä
jauhoja.
Peitä
kulho leivinliinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä
paikassa, vähintään ½ tuntia.
Leivo
kohonneesta taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä tanko. Leikkaa
tanko noin 20 tasakokoiseen palaan lastan avulla. Siirrä palat
pellille leivinpaperin päälle. Peitä sämpylät leivinliinalla ja
kohota lämpimässä paikassa.
Pane
uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Voitele
sämpylät vedellä ja ripottele pintaan siemeniä. Paista sämpylöitä
uunin keskitasossa 10 - 15 minuuttia.
Voit tehdä tästä taikinasta myös ns. jääkaappisämpylöitä, silloin taikinaa ei tarvitse kohottaa kulhossa.
Leivo taikinasta tanko, leikkaa palasiksi, kierittele palat siemenissä ja pane
sämpylät isoihin paperisiin muffinivuokiin. Siirrä sämpylät kannelliseen
muoviastiaan. (Pane sämpylät melko lähelle toisiaan, jotta ne
kohoavat korkeutta, ei leveyttä.)
Siirrä astia jääkaappiin ja anna sämpylöiden kohota yön yli.
Pane
aamulla uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja kuumenna samalla myös
uunipelti.
Siirrä
sämpylät kuumalle pellille ja paista noin 10 minuuttia.
Anna
sämpylöiden hetken jäähtyä liinan alla ja irrota ne
halutessasi muffinivuoista.
Syksy kauneimmillaan
Vau, en ollut tullut ajatelleeksikaan laittaa palsternakkaa sämpylään. Ihanilta kuulostavat. Kuvat on myös kauniit: syksyn pehmeät värit ja valokin on pehmeää. Nytkin on hieno auringonpaiste. Täytyypä mennä ulos!
VastaaPoistaJa äänestää blogiasi ensin!
Syksy on tosiaanin kaumeimmillaan kuvissasi:)
VastaaPoistaKiva idea laittaa palsternakkaa sämpylätaikinaan,varmaankin hyviä:)
Uskomattoman kauniita värisävyjä ja taitavaa valon ja varjon käyttöä! Osaisinpa tehdä joskus samanlaista jälkeä. Ja ottaisinpa joskus kunnon kameran edes mukaan.
VastaaPoistaUpeita kuvia, ihana syystunnelma.
VastaaPoistaMeillä onkin sopivasti palsternakan jämät kaapissa, jospa jaksaisi vaikka vääntää taikinan tänään.
Ihania kuvia! Palsternakka on aliarvostettu herkku. Me söimme viime viikonloppuna palsternakkasosekeittoa, oli ihanaa.
VastaaPoistaIhanaa viikonloppua Hannelelle, toivottaa Sari
Palsternakka on oikeastaan ainoa juures, josta en erityisemmin välitä. Syön sitä kyllä tarjottaessa, mutta ei sitä tule vapaaehtoisesti valittua lautaselle. Näitä voisi kyllä testata, jos sitä vaikka innostuisi! :)
VastaaPoistaSaila: Syksyn värit ja valo, niistä nautin.
VastaaPoistaKiitos äänestäsi :)
Yaelian: Palsternakka antaa kivaa makua ja mehevyyttä.
Katriina: Voi kiitos :) Juu se kamera pitäisi kyllä aina olla matkassa mukana, mutta jokaisella lenkillä en jaksa kantaa. Aamulla töihin mennessä on välillä myös niin hienoja hetkiä, mutta vaikka olisi kamera mukana, ei olisi aikaa kuvata.
Suolaa ja hunajaa: Kiitos! Ja eikun leipomaan :)
Sari: Palsternakka on varmaan sen takia aliarvostettu, että marketeissa sitä myydään muovikääreessä pieninä leikattuina paloina. Torilta ja hallista onneksi saa kunnollisia muhkeita palsternakkoja.
Sinulle myös hyvää viikonloppua Sari!
Elina: Minä pidän kovasti palsternakan tuoksusta sekä mausta. Kokeile ihmeessä sämpylöitä, tulee ihanan meheviä maun lyömättä läpi.
VastaaPoistaMielenkiintoista! Herkkuja ovat myös kuvat!
VastaaPoistaKauniisti olet saanut kuviin valon sävyt, värit ja tunnelmat vangittua. Kiitos näistä!
VastaaPoistaAi nami, palsternakka on kyllä ihan mahtava juures. Turhaan aliarvostettu, suorastaan tuntematon monelle.
VastaaPoistaJa taas kauniit kuvat... lienevätkö Suomenlinnasta??
Satu: Samasta paikasta tulossa lisää kuvia :)
VastaaPoistaKuviokeiju: Kiitos. Valaistus oli tosi hieno.
Intopii: Olen vähän yllättynyt, että palsternakka on niin tuntematon. Kauan, kauan sitten otin jostain talteen palsternakkasämpylöiden ohjeen. Vanhaa ohjettani en löytänyt mistään, mutta muistan kuinka tykkäsin niistä ja tein niitä juhliinkin.
Kuvat ovat lenkkipolkuni varrelta, Vantaalta :)