Rapeapohjainen, samettisen pehmeätäytteinen kurpitsapiirakka kuuluu syksyyni. Se voisi oikeastaan kuulua jouluunikin, sillä piirakassa on samoja mausteita kuin piparkakuissa. Voisin kuvitella piirakan sopivan mainiosti glögin seuraksi. En ole kokeillut, mutta ehkäpä jonain pimenevänä syysiltana siemailen marja-aroniasta keittelemääni glögiä ja nautiskelen tätä herkullista kurpitsapiirakkaa.
Makeaan kurpitsapiirakkaan tarvitaan kypsää kurpitsasosetta. Kurpitsa kuoritaan,
kuutioidaan, keitetään vesitilkassa ja soseutetaan. Yhdestä kurpitsasta riittää
sosetta moneen piirakkaan. Loppu sose kannattaa pakastaa. Älä heitä siemeniä pois! Niistä voi tehdä aivan ihania naposteltavia seuraavalla ohjeella: Paahdetut mausteiset kurpitsansimenet.
Kurpitsapiirakka on parhaimmillaan jäähtyneenä, joten valmista se
hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Jos piirakkaa jää jäljelle,
säilytä sitä jääkaapissa.
Kurpitsapiirakka
Pohja:
100
g kylmää voita kuutioina
1
½ rkl sokeria
2
½ dl vehnäjauhoja
½
dl jääkylmää vettä
Täyte:
2
kananmunaa
3
dl kypsää kurpitsasosetta
1
dl fariinisokeria
1
tl vaniljasokeria
1
tl kanelia
½
tl inkivääriä
1/4
tl neilikkaa
ripaus
suolaa
1
dl kermaa
Pane
uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Sekoita
yleiskoneessa kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot, kunnes seos on
murumaista. Jos käytössäsi ei ole yleiskonetta, sekoita ainekset
käsin nyppimällä.
Lisää
lopuksi jääkylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Varo
sekoittamasta liikaa.
Painele
taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija n. 25 cm).
Siirrä pohja jääkaappiin odottamaan.
Sekoita
kananmunat ja kurpitsasose keskenään. Lisää joukkoon
fariinisokeri, mausteet sekä kerma.
Kaada
kurpitsaseos pohjataikinalle ja paista uunin alatasossa noin 40
minuuttia tai kunnes kurpitsatäyte on hyytynyt.
Anna
piirakan jäähtyä ja tarjoa sellaisenaan tai vaahterasiirapilla
maustetun kermavaahdon kanssa.
Kurpitsapiirakkaan ihastuin USAssa asuessani.Olen tehnyt siitä tavallisen version,vegaaniversion sekä raakaversion,ja aina on ollut hyvää. Nyt tätä lukiessa tekee sitä taas hurjasti mieli,vaikka tuon sinun ohjeesi mukaan tehtynä!
VastaaPoistaIhania syksyn kuvia olet taas ottanut:)
Kyllä syksy on vaan upea vuodenaika, ainakin näin lämpimältä kotisohvalta käsin ;-) Hienoja kuvia taas. Selailen nyt innolla näitä kurpitsareseptejä, kun kaupasta on tulossa sitä kolmisen kiloa juuri nyt. Tämä vaikutti tosi kivalta, erityisesti nuo joulumausteet, nam.
VastaaPoistaTiedätkö, onko Amerikanversio "pumpkin pie" samantyyppinen? Olen kuullut vain nimen innostuneesti lausuttuna.
VastaaPoistaOhje näyttää siltä, että on uskomattoman hyvää.
Yaelian: Söin ensimmäisen kerran kurpitsapiirakkaa Afrikassa. Amerikkalaiset ystävät tarjosivat ja ihastuin oitis.
VastaaPoistaSyksy etenee vauhdilla, lehtiä ei enää ole kovin paljon.
Suolaa ja hunajaa: On syksy hieno vuodenaika. Kiskoin itseni kotisohvalta ja kävin äsken lenkillä. Pimeää ja sumuista, mutta kosteaa ilmaa oli hyvä hengittää.
Sirkku: Tämä on samantyyppinen kuin Amerikassa ja ON hyvää! Jos tykkää piparkakuista, pitää lähes varmasti myös kurpitsapiirakasta.
Hienoa leikkiä valolla noissa kuvissa:)
VastaaPoistaPitäsiköhän minun opetella kurpitsan syönti vaikka tuon piirakkasi ohjeen avulla. Jotenkin 80-luvun alun kurpitsapikkelssit ym. ovat jääneet makumuistojen inhokeiksi, enkä ole oikein sen koomin kurpitsasta syttynyt. Olisiko aika parantaa makumuistot? ;)
VastaaPoistaKurpitsapiirakka on ihanan samettista, ihmettelen ettei se ole suositumpaa täällä Suomessa..Hyvää Pyhäinpäivää!
VastaaPoistaKatriina: Valo tarjosi minulle parastaan. Se suorastaan leikitteli.
VastaaPoistaPäivikki: Kurpitsapiirakassa tai -keitossa ei minusta ole lainkaan samaa makua kuin tylsässä kurpitsapikkelsissä. Nyt voisit hyvin antaa uuden mahdollisuuden kurpitsalle ;)
Marita: Samaa minäkin olen ihmetellyt. Samettisuus ja mausteisuus - ihana yhdistelmä.
Hyviä pyhiä sinullekin!
such a beautiful place to be. is this where you live or near your house?
VastaaPoistait looks like very quiet safe neighborhood.
Coco: Not our house, but nearby. This is where I go walking often.
VastaaPoistaTämä blogisi on ollut kiva löytö! Kauniita kuvia luonnosta ja mielenkiintoisia, kokeilemaan innostavia ohjeita. Sinulle on tunnustus blogissani.
VastaaPoistaElisabet: Kiva kun olet löytänyt tiesi tänne! Kiitos tunnustuksesta, tulen kurkkaamaan :)
VastaaPoistaOoh, ihanaa! Kiitos ohjeesta! Olenkin ajatellut, että pitäisi Amerikan muistoja elvyttää ja tehdä kurpitsapiirakkaa. Tosi kauniita syyskuvia myös. :)
VastaaPoistaSäihky: Nyt vaan Amerikan muistoja elvyttämään ;)
VastaaPoista