lauantai 10. joulukuuta 2011

Joulusilli


Joskus on ihan pakko saada silliä - juhannuksena ja jouluna ainakin. Yön pikkutunteina suolapalaksi ruisleipää ja silliä, ah! Kerran ostin kevytsuolattua silliä luullen sen tietenkin olevan kevyesti suolattua. Tein siitä jotain sillikaviaaria, mutta ei sitä kukaan pystynyt syömään. Tuon sattumuksen jälkeen en ole pakkausteksteihin luottanut, vaan aina maistanut myös. Jos silli on liian suolaista, sitä kannattaa liottaa vedessä jääkaapissa, jopa yön yli.

Tällä yksinkertaisella reseptillä syntyy herkullinen ja värikäs silli. Kauniissa lasipurkissa kiva ruokatuliainenkin. Käytän usein matjessillifileitä. Ne ovat olleet sopivasti suolattuja ja niissä on mausteita, jotka sopivat ihanasti juuri jouluiseen silliin.

Joulusilli
 
n. 250 g matjessillifileitä
1 - 2 punasipulia
pala purjoa (vihreä osa)
mustapippuria rouhimesta
4 dl ranskankermaa tai kermaviiliä

Huuhtele sillifileet kylmällä vedellä, valuta ja kuivaa kevyesti talouspaperilla. Leikkaa fileet viipaleiksi.
Hienonna punasipuli ja purjo.
Lado kaikki ainekset kerroksittain kannelliseen ½ litran tölkkiin.
Anna maustua jääkaapissa vuorokauden ajan.
Tarjoa joulupöydässä tai suolapalana ruisleivän päällä.


Järvi riitteessä ja heinät kuurassa













13 kommenttia:

  1. Upeita kuvia! Minä aina muistan tuon lunta edeltävän ajan jotenkuten rumana,mutta kuvissasi se on niin kaunista!
    Nyt alkoi tekemään mieli silliä! Täällä saa kyllä joitakin ruotsalaiia valmisillejä mutten pidä niistä,Eli sillifileen ostoon piakkoin...

    VastaaPoista
  2. Jepulis, tuota silliä alan vääntelemään heti ensi viikolla...:)

    VastaaPoista
  3. Ihanat kuvat!

    Silli on suurta herkkua...aina joskus..☺

    VastaaPoista
  4. Yaelian: Kiitos! Toisaalta muistat kyllä oikein, nyt on niin pimeää ja synkkää.
    Kyllä se silli jouluun kuuluu :)

    Pitsit sekaisin: Kiva :)

    Irmastiina: Kiitos! Juu, joskus tekee kauheasti mieli silliä ja jotenkin se kuuluu jouluun.

    VastaaPoista
  5. Pakkanen tekee maisemalle aivan ihmeitä! Kaunista, niin kaunista.

    Silli on aivan juhlaa jouluna, muulloin en itse teekään. Sitruunasillin tai lasimestarin voisi korvata tuotyyppiselläkin. Kiitos vinkistä:)

    VastaaPoista
  6. Upeat kuurakuvat!!

    Juurikin juhannukseen ja jouluun jää meillä sillin syönti. Vaan tuon ohjeen kirjasin ylös samantien, näyttää ja vaikuttaa herkulta. Kiitos.

    Kaunista adventtia ja joulunodotusta!

    VastaaPoista
  7. Teillä talvi näyttää olevan ihan muutaman päivän päässä, kaunista ja hämmentävän kirkasta.

    Silli kuuluu jouluun ja juhannukseen ihan ehdottomasti ja myös kaveriksi ensimmäisille uusille perunoille.

    VastaaPoista
  8. Nuo luontokuvat ovat ihan ihmeellisiä. Niissä on ihan sadunomainen tunnelma, upea. Miten nuo heinät ovatkin tuon näköisiä.

    Minä olen joskus saanut työkaverilta hyvän joulusillin ohjeen, jota käytän. Tämä kyllä muistuttaa sitä.

    VastaaPoista
  9. Katriina: Nyt saisivat pakkaset tulla jo jäädäkseen, jotta tuo kauneus jatkuisi :)
    Mummoni tekemä lasimestarinsilli oli maailman parasta, sitä ei edes tämä lempisillini korvaa.

    Tiina: Voi kiitos!

    Hannah: Kiitos, kuura oli tosi hieno.
    Samoin sinulle!

    Suolaa ja hunajaa: Hieman lisäsin kirkkautta kuviin, kun kävelyni aikana ehti tulla aivan hämärää.
    Juuri näin sillien kanssa.

    Kirjailijatar: Sadunomainen kuvaa hyvin tuota iltapäivää. Kuvassa nuo heinät heijastuvat vedestä paljon voimakkaammin kuin luonnossa tai sitten luonnossa kiinnitin huomiotani muualle.
    Joulusillit, nam!

    VastaaPoista
  10. Kauanko tuo joulusilli säilyy purkissa? Eli kuinka monta päivää ennen joulua voin sen tehdä, jotta sitä sitten jouluna vielä voitaisiin syödä?

    VastaaPoista
  11. Leena: Pari, kolme päivää ennen aattoa voi tehdä. Kannattaa säilyttää jääkaapin kylmimmässä paikassa.

    VastaaPoista
  12. Kiitos. Pidän blogistasi, se on kaubis ja ruokaohjeet hyviä. Hyvää Joulua sinulle!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...