Nyt on hyvä aika käyttää syksyn satoa. Otin sienipurnukkani esille, liottelin syksyllä kuivattamiani tatteja ja valmistin niistä ihanaa keittoa. Ohjeissa usein kehotetaan käyttämään sienten liotusvesi, mutta tällä kertaa heitin sen pois. Löysin nimittäin täältä mielenkiintoisen tutkimuksen sienten cesiumpitoisuuden vähentämisestä. Tatit eivät ole pahimpia keräämään säteilyä, mutta turhaahan liotusvettä on käyttää, kun keitto on maukasta muutoinkin.
Sienikeitto
kuivatuista tateista
(4:lle)
1
½–2 dl kuivattuja herkkutatteja
5 dl vettä liottamiseen
1
punasipuli
2
valkosipulinkynttä
200
g maa-artisokkaa
200
g perunaa
2
rkl öljyä
1 1/4 l vettä
1
½ tl tuoretta rosmariinia
1–1
½ tl suolaa
200
g vihreitä pakastepapuja
Pane
kuivatut sienet likoamaan kylmään veteen noin tunniksi.
Kuori
ja viipaloi punasipulit sekä valkosipulin kynnet.
Pese
ja kuori maa-artisokat sekä perunat ja kuutioi ne.
Kuumenna öljyä kattilassa ja kuullota sipulia ja valkosipulia keskilämmöllä
muutaman minuutin ajan.
Valuta
sienet siivilässä ja purista niistä vesi pois. Lisää sienet
kattilaan ja paista niitä sipulien kanssa pari minuuttia.
Lisää
maa-artisokat, perunat, vesi ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia ja
lisää lopuksi pavut. Keitä, kunnes pavut ovat kypsiä.
Tarkista
maku ja tarjoa ruisleivän kanssa.
Yritin viikko sitten useammasta kaupasta ostaa maa-artisokkaa, mutta ne olivat loppuneet. Kävin lumen alta vähän lapiolla kaivelemassa ja siellähän nuo maa-aarteet odottelivat. Aika omavarainen keitto, kun pakastimessa oli muutama pussukka puutarhani salkopapuja ja ulkoterassin pöydällä sinnittelee vielä rosmariini.
Yritin viikko sitten useammasta kaupasta ostaa maa-artisokkaa, mutta ne olivat loppuneet. Kävin lumen alta vähän lapiolla kaivelemassa ja siellähän nuo maa-aarteet odottelivat. Aika omavarainen keitto, kun pakastimessa oli muutama pussukka puutarhani salkopapuja ja ulkoterassin pöydällä sinnittelee vielä rosmariini.
Ai niin, minulla ei vieläkään kasva maa-artisokkaa! Olen suunnitellut sitä pihalleni jo monta vuotta, mutta jotenkin aina unohdan, kun on aika tilata siemeniä.
VastaaPoistaOnpa hienoa, että keittoon löytyivät raaka-aineet omasta takaa! Tuohon voi tosiaan laittaa omia pakastettuja papuja ja sipulit omasta varastosta.
Hei tosi mielenkiintoinen tuo löytämäsi tutkimus cesiumpitoisuuksien vähentämisestä. Tästä lähtien heitän liotusvedet kyllä pois. :)
VastaaPoistaMeillä rosmariinipuskaa säilytetään ikkunanvälissä, siellä se tykkää, ja on sopivan viileää.
Varmaankin ihana keitto:) Ja mielenkiintoista tietoa siitä,ettei tattien liotuslientä tule käyttää.
VastaaPoistaViime viikolla tein ihanaaa kastiketta antamistasi sienistä,oli tosi hyvää:)
Ja jännää,että vielä lumen altakin löytyi maa-artisokkaa!
Saila: Hei, saat keväämmällä minulta mukuloita :)
VastaaPoistaRiikka: Onpa hyvä paikka rosmariinille. Tuota ideaa voisinkin ensi vuonna kokeilla.
Yaelian: Minullekin tuo sienten liotusvededen poisheittäminen oli uusi juttu. Ihme, että siitä ei ole enempää kirjoiteltu.
Kiva, että sienet pääsivät sinne kauas ilahduttamaan :)
Upeat tummat sävyt sienikuvissa, niin kaunista. Minä en taaskaan saanut aikaiseksi kuivata sieniä, vaikka niistä pidänkin.
VastaaPoistaTuo maa-artisokka on kyllä ihan mahtava kasvi, kun sitä voi melkein vuoden ympäri syödä tuoreeltaan. Sain muutaman mukulan pari vuotta sitten työkaverilta, mutta ne eivät säilyneet yhtä kesää pidempään. Lieneekö meidän maa liian savista niille. Pitää kyllä kokeilla uudelleen ja perustaa niille parempi penkki.
VastaaPoista