Talvipakkasilla pataruoat maistuvat erityisen hyviltä. Tässä kalapadassa on jo lupaus kesästä, sillä maustoin sen runsailla yrteillä. Kalapataan laitan yleensä muutamaa eri kalalajia toistensa makuja täydentämään ja, jos pakastimesta löytyy katkarapuja, ne antavat mainion merellisen loppusäväyksen.
Kalapata
(4:lle)
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pala palsternakkaa
1 porkkana
1 rkl vehnäjauhoja
4 ½ dl vettä tai kalalientä
1 ½ rkl tomaattisosetta
1 tl suolaa
3–4 perunaa
400 g ruodotonta kalaa fileenä
2 dl kuorittuja katkarapuja
½ dl ranskankermaa tai smetanaa
1 tl kuivattuja yrttejä esim. rakuuna, timjami, basilika tai Provencen yrttiseosta
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Pese, kuori ja kuutioi palsternakka ja porkkana.
Kuumenna öljyä padassa, lisää hienonnetut sipulit ja kuullota keskilämmöllä hetken aikaa. Lisää palsternakka- ja porkkanakuutiot ja kuullota vielä noin 5 minuuttia.
Ripottele kasvisten pinnalle vehnäjauhot ja sekoita. Lisää joukkoon vesi tai kalaliemi, tomaattisose ja suola. (Mikäli kalaliemi on suolattua, älä lisää suolaa.)
Pese, kuori ja lohko perunat ja lisää pataan. Keitä hiljaa poreillen noin 20 minuuttia.
Paloittele kalafileet kuutioiksi. Lisää ne pataan ja keitä vielä noin 10 minuuttia.
Lisää katkaravut, ranskankerma tai smetana ja yrtit. Sekoita varovasti, kuumenna ja tarkista maku.
Tarjoa kalapata tuoreen leivän kanssa.
Pakkaspäiviä
On ollut purevan kylmiä päiviä. Tänään tuntuu jo melkein lämpimältä.
Mmmm, tunnen jo kalapadan tuoksun! Pakkaspäivillä sellainen maistuu hyvin!
VastaaPoistaIhanaa, kun on talvi. Lämmin pata lämmittää jo noita kuvia katsellessa.
VastaaPoistaTämä aurinko on jotain niin ihanaa :-)
VastaaPoistaKalapata kuulostaa ja näyttää hyvältä! Tulee mieleen joku eteläranskalainen kalakeitto, missä on kalaa ja äyriäisiä, bouillabaisse varmaan. Sen tyyppisiä siellä tehdään aika paljon.
ripaus chiliä vielä niin avot :)
VastaaPoistaMinustakin padat ja keitot kuuluvat talveen. Ei oikein tee mieli salaattia, kun ulkona paukkuu pakkanen. Tosin täälläkin nyt lauhtui, joten voisi laittaa suuhun myös salaattia.
VastaaPoistaVoisula: Pataruoat ovat niin ihania talvipakkasilla!
VastaaPoistaJonna: On talvi kyllä hieno, täytyy myöntää. Kylmällä vain pitää pukeutua kunnolla ja syödä lämmittäviä ruokia.
Saila: Talvi ja aurinko, mahtava yhdistelmä.
Samanhenkinen juu. Sahrami, viini ja simpukat puuttuu. Bouillabaisse on todella herkkua!
Anonyymi: Voisi vaikka ripauttaa vähän chiliäkin.
Kirjailijatar: Minä olen tosi palelevaista sorttia ja talvella on ehdottomasti saatava lämpimiä ruokia.
Herkullinen lämmittävä pata;nami:)
VastaaPoistaJa ihanat talvikuvat:) Tasan vuosi sitten olin Helsingissä,mutta pakkasasteita taisi silloin olla vähemmän..
Totta, padat ja keitot tekevät hyvää talvimielelle. Samoin kuuma kaakao! se on niin ihana lapsuudenmaku. Olen hieman konservatiivinen kaakaoni suhteen, koska haluan sen olevan ihan samanlaista kuin lapsuudessakin. :)
VastaaPoistaOn ollut kylmää, mutta niin kaunista. Ja kuten sanoit, tänään on tuntunut melkein lämpimältä.
Valoisaa helmikuuta!
Yaelian: Hei, onko siitä tosiaan vuosi, silloinhan sattumalta tapasimme :) Ei ollut silloin näin kylmää, ei.
VastaaPoistaKatja: Kuuma kaakao on tosiaan ihanaa pakkasella. Kovin usein en kaakaota tosin juo, mutta nyt alkoi tehdä mieli :)
Jo ovat aamutkin valoisampia – hieno helmikuu!
Ai että! Tämä vie kielen mennessään! Rakastan tällaisia ruokia, pakkasilla ihanan lämmittäviä.
VastaaPoistaKyllä lumi tekee ihmeellistä taidetta ja sinä sen kamerasi kanssa. Aivat ihanat taas. Kunpa näistä kuvistasi ilmestyisi ihan oma kirjansa!
VastaaPoistaT. Anitta
Kuukkelien...: Vie kyllä kielen mennessään!
VastaaPoistaAnitta: Lumi ja valo yhdessä ja ehkä vähän mun kamerakin :) Vai, että kirja - eihän sitä koskaan tiedä ;)