tiistai 4. syyskuuta 2012

Uunipaahdetut tomaatit


Tänä kesänä tomaattisatoni on kypsynyt hitaasti. Hellyydellä siemenistä kasvattamani taimet ovat viileästä kesästä huolimatta tehneet koko ajan uusia kukkia ja söpöläisiä tomaatteja. Osan olen paahtanut uunissa punasipulien ja yrttien kanssa. Uunipaahdetut tomaatit ovat mahtavan hyviä sellaisenaan. Soseutettuna niistä syntyy ihan paras pastakastike tai hieman vettä ja kermaa lisäten maailman paras tomaattikeitto. Edellisenä kesänä jopa pakastin sosetta. Sulatettuna se maustoi pitsan tai kuumennettuna sukelsi kalan kastikkeeksi.


Uunipaahdetut tomaatit
Pellillinen

1 kg tomaatteja
1 punasipuli
2–4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria ja sokeria
tuoreyrttejä, esim. timjami, rosmariini, oregano, rakuuna

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Leikkaa tomaatit ja sipulit viipaleiksi. Levitä ne hieman lomittain leivinpaperin päälle pellille.
Valuta kasviksille öljyä ja ripottele mausteet pintaan.
Paista uunissa, kunnes tomaatit saavat vähän väriä, noin 30 minuuttia.
Tarjoa hieman jäähtyneinä tai soseuta.

Kiertoilmatoiminnolla saat kätevästi valmistettua usemman pellillisen.

Tomaatit juuri menossa uuniin.

Paljon on vielä raakileita tomaatin taimissani. Ennen kylmien tuloa kerään vihreät tomaatit vateihin, vien pimeään, mutta lämpimään paikkaan (meillä saunaan) ja laitan vatiin omenan. Omena erittää etyleeniä ja kypsyttää tomaatit. Konstia olen monena vuonna kokeillut ja hyväksi havainnut!


28 kommenttia:

  1. Näyttää todella herkulliselta ! Aion kokeilla tuota ehdottomasti :) Suloisia tomaatteja sinulla.
    Hyvää viikon jatkoa sinulle :)) / 15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tosi herkullista, kannattaa kokeilla.
      Sinulle myös hyvää viikon jatkoa!

      Poista
  2. Oi, huippu-herkullisen kuuloista! Ehdottomasti menee tehtävien listalle ja myös pakastimeenkin, kerran säilyy hyvin sielläkin :)

    VastaaPoista
  3. Todella herkullisen näköisiä tomaatteja! näitä voisinkin tehdä viikonloppuna :)

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköistä;teen aika usein myös tomaatteja uunissa paahdettuna.Ja kiva tietää,että omppu kypsyttää vihreät tomaatit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppu toimii muidenkin raakojen esim. hedelmien kypsyttäjänä. Kukkakauppias on myös joskus varoittanut, ettei kukkamaljakon lähelle omppuja - kukat nuukahtavat.

      Poista
  5. Uunipaahdetut tomaatit on kyllä mahtavan makuisia, niihin ei kyllästy! Enpä tiennyt tuota omenan kypsentävää vaikutusta, näppärää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On näppärää, totta. Sopii muillekin raaoille jutuille esim. hedelmille.

      Poista
  6. Herkullinen ohje! Minä haaveilin, että olisin pakastanut talven tomaattisoosit valmiiksi (vaikkei omia tomskuja olekaan), mutta pakastin on niin täynnä, ettei millään onnistu. Harmi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, on se kumma kun pakastin aina pullottaa ;) Pian sinne pitäisi saada puolukat. Onneksi niistä voi osan säilöä survoksena jääkaapissa tai kellarissa.

      Poista
  7. Vasta löysin blogiisi. Aion ostaa kirjasi! Täällä on kaikkea mitä olen etsinyt.:) Kauniita kuvia ja yksinkertaisesti ihania ohjeita..!

    VastaaPoista
  8. Kiitos tomaattien kypsytysvinkistä! Olen aiemmin yrittänyt huonolla menestyksellä pitämällä raakileita keittiön pöydällä.Ihmetellyt sitten kun kaikki on pilaantuneet. Rita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On hyvä vinkki! Ennen surin raakileita, mutta nyt ei haittaa :)

      Poista
  9. Oi, tämä kuulostaa ihanalta! Täytyy kokeilla, kun oma satoni hiljalleen kypsyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun tomaateilla taitaa olla mukavat oltavat kasvihuoneen suojissa :)

      Poista
  10. Aina oppii jotakin uutta.. empä olisi tuollaista kypsytysvinkkiä tiennyt. Tosi herkun näköinen tuo tomaattipellillinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään tiennyt, ennen kuin viherpeukalo-työkaveri vinkkasi. Aina oppii uutta :)

      Poista
  11. Suurkiitos tomaattien kypsytysvinkistä. Ilman kasvihuonetta kasvattelin tänä vuonna ensimmäistä kertaa tomaatteja ja ihan siemenestä asti. Raakileita on paljon ja juuri eilen laitoin neljä vadillistä omenan kera saunan pimeyteen kypsymään. Nyt vain odotellaan, kuinkahan kauan kestää ennenkuin kypsysvät?

    t.Aloitteva puutarhuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen kiitollinen, kun viherpeukalo-työkaverilta sain vinkin aikanaan.
      Yllättävän nopeasti ne mielestäni kypsyvät, riippuu toki kuinka raakoja tomaatit olivat alunperin.

      Poista
  12. Ihanaa tomaattikeittoa tuli näistä paahdetuista tomaateista. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatteihin tulee tosi hyvä maku uunissa :)

      Poista
  13. Waaa-au, sulle on tullut tomaatteja!! Meidän muutama taimi tekee pikkuhiljaa muutamaa tomskua, ja vaikka kaikki jo kypsyneet (ja syödyt) laittaisi samalle pellille nyt kypsyvien ja ulkona olevien raakileiden kanssa, ei yksi pellillinen taitaisi edes peittyä :-D Tahtoo kasvihuoneen. Voi, mikä taivas se olisikaan; tomaatit ovat lapsesta saakka olleet suurensuurta herkkuani. Talo täynnä erilaisia puna- ja keltaposkia... *pyörtyy pelkästä ajatuksesta, kops*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen vuosia pohtinut kasvihuonetta. Tomaatit viihtyvät kuitenkin tosi hyvin eteläisellä lämpimällä parvekkeella, joten olen tyytynyt osaani.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...