Tänä kesänä tomaattisatoni on kypsynyt hitaasti. Hellyydellä siemenistä kasvattamani taimet ovat viileästä kesästä huolimatta tehneet koko ajan uusia kukkia ja söpöläisiä tomaatteja. Osan olen paahtanut uunissa punasipulien ja yrttien kanssa. Uunipaahdetut tomaatit ovat mahtavan hyviä sellaisenaan. Soseutettuna niistä syntyy ihan paras pastakastike tai hieman vettä ja kermaa lisäten maailman paras tomaattikeitto. Edellisenä kesänä jopa pakastin sosetta. Sulatettuna se maustoi pitsan tai kuumennettuna sukelsi kalan kastikkeeksi.
Uunipaahdetut
tomaatit
Pellillinen
1 kg
tomaatteja
1
punasipuli
2–4
valkosipulinkynttä
2 rkl
öljyä
1 tl
suolaa
ripaus
mustapippuria ja sokeria
tuoreyrttejä,
esim. timjami, rosmariini, oregano, rakuuna
Pane
uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Leikkaa
tomaatit ja sipulit viipaleiksi. Levitä ne hieman lomittain
leivinpaperin päälle pellille.
Valuta
kasviksille öljyä ja ripottele mausteet pintaan.
Paista
uunissa, kunnes tomaatit saavat vähän väriä, noin 30 minuuttia.
Tarjoa
hieman jäähtyneinä tai soseuta.
Kiertoilmatoiminnolla
saat kätevästi valmistettua usemman pellillisen.
Tomaatit juuri menossa uuniin. |
Paljon on vielä raakileita tomaatin taimissani. Ennen kylmien tuloa kerään vihreät tomaatit vateihin, vien pimeään, mutta lämpimään paikkaan (meillä saunaan) ja laitan vatiin omenan. Omena erittää etyleeniä ja kypsyttää tomaatit. Konstia olen monena vuonna kokeillut ja hyväksi havainnut!
Näyttää todella herkulliselta ! Aion kokeilla tuota ehdottomasti :) Suloisia tomaatteja sinulla.
VastaaPoistaHyvää viikon jatkoa sinulle :)) / 15-vuotias tyttö
Oli tosi herkullista, kannattaa kokeilla.
PoistaSinulle myös hyvää viikon jatkoa!
Oi, huippu-herkullisen kuuloista! Ehdottomasti menee tehtävien listalle ja myös pakastimeenkin, kerran säilyy hyvin sielläkin :)
VastaaPoistaTehtävien ruokien listat on kivoja :)
PoistaTodella herkullisen näköisiä tomaatteja! näitä voisinkin tehdä viikonloppuna :)
VastaaPoistaKannattaa tehdä :)
PoistaTehty! todella hyvää :)
PoistaKiva, kiva :)
PoistaIhanan näköistä;teen aika usein myös tomaatteja uunissa paahdettuna.Ja kiva tietää,että omppu kypsyttää vihreät tomaatit!
VastaaPoistaOmppu toimii muidenkin raakojen esim. hedelmien kypsyttäjänä. Kukkakauppias on myös joskus varoittanut, ettei kukkamaljakon lähelle omppuja - kukat nuukahtavat.
PoistaUunipaahdetut tomaatit on kyllä mahtavan makuisia, niihin ei kyllästy! Enpä tiennyt tuota omenan kypsentävää vaikutusta, näppärää.
VastaaPoistaOn näppärää, totta. Sopii muillekin raaoille jutuille esim. hedelmille.
PoistaHerkullinen ohje! Minä haaveilin, että olisin pakastanut talven tomaattisoosit valmiiksi (vaikkei omia tomskuja olekaan), mutta pakastin on niin täynnä, ettei millään onnistu. Harmi!
VastaaPoistaNiin, on se kumma kun pakastin aina pullottaa ;) Pian sinne pitäisi saada puolukat. Onneksi niistä voi osan säilöä survoksena jääkaapissa tai kellarissa.
PoistaKiitos tomaattien kypsytysvinkistä! Olen aiemmin yrittänyt huonolla menestyksellä pitämällä raakileita keittiön pöydällä.Ihmetellyt sitten kun kaikki on pilaantuneet. Rita
VastaaPoistaOn hyvä vinkki! Ennen surin raakileita, mutta nyt ei haittaa :)
PoistaKiitos ja kiva että löysit tänne!
VastaaPoistaOi, tämä kuulostaa ihanalta! Täytyy kokeilla, kun oma satoni hiljalleen kypsyy.
VastaaPoistaSun tomaateilla taitaa olla mukavat oltavat kasvihuoneen suojissa :)
PoistaAina oppii jotakin uutta.. empä olisi tuollaista kypsytysvinkkiä tiennyt. Tosi herkun näköinen tuo tomaattipellillinen.
VastaaPoistaEn minäkään tiennyt, ennen kuin viherpeukalo-työkaveri vinkkasi. Aina oppii uutta :)
PoistaSuurkiitos tomaattien kypsytysvinkistä. Ilman kasvihuonetta kasvattelin tänä vuonna ensimmäistä kertaa tomaatteja ja ihan siemenestä asti. Raakileita on paljon ja juuri eilen laitoin neljä vadillistä omenan kera saunan pimeyteen kypsymään. Nyt vain odotellaan, kuinkahan kauan kestää ennenkuin kypsysvät?
VastaaPoistat.Aloitteva puutarhuri
Minäkin olen kiitollinen, kun viherpeukalo-työkaverilta sain vinkin aikanaan.
PoistaYllättävän nopeasti ne mielestäni kypsyvät, riippuu toki kuinka raakoja tomaatit olivat alunperin.
Ihanaa tomaattikeittoa tuli näistä paahdetuista tomaateista. Kiitos vinkistä.
VastaaPoistaTomaatteihin tulee tosi hyvä maku uunissa :)
PoistaWaaa-au, sulle on tullut tomaatteja!! Meidän muutama taimi tekee pikkuhiljaa muutamaa tomskua, ja vaikka kaikki jo kypsyneet (ja syödyt) laittaisi samalle pellille nyt kypsyvien ja ulkona olevien raakileiden kanssa, ei yksi pellillinen taitaisi edes peittyä :-D Tahtoo kasvihuoneen. Voi, mikä taivas se olisikaan; tomaatit ovat lapsesta saakka olleet suurensuurta herkkuani. Talo täynnä erilaisia puna- ja keltaposkia... *pyörtyy pelkästä ajatuksesta, kops*
VastaaPoistaMinäkin olen vuosia pohtinut kasvihuonetta. Tomaatit viihtyvät kuitenkin tosi hyvin eteläisellä lämpimällä parvekkeella, joten olen tyytynyt osaani.
Poista