Apua, nyt hukun omenoihin. Niitä on aivan valtavasti. Eilen sain vasta yhden ämpärillisen muuntautumaan hilloksi ja chutneyksi. Tänään toivottavasti toinen ja kolmas ämpärillinen sujahtaa lohkoina ja kuutioina pakastimeen ja ehkä mehumaijaan puolukan kanssa. Ensi viikolla kuivuri saa aloittaa hurisemisen. Joka päivä tekisi mieli lähteä sienimetsään ja puolukkaan, mutta taitaa nyt olla viisainta saada omenat alta pois.
Omenachutney on erinomaista kanaruokien kanssa. Se sopii myös marinadeihin ja monenlaisten kastikkeiden maustajaksi. Riisi ja ohra ovat myös kiitollisia kumppaneita.
Omenachutney
1
punasipuli
1–2
valkosipulin kynttä
1
punainen chilipalko
2
cm:n pala tuoretta inkivääriä
600
g omenia
½
dl vettä
½
tl suolaa
1
½ rkl balsamietikkaa
3
½ dl hillosokeria
Kuori
ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Halkaise
chilipalko, poista siemenet ja hienonna.
Kuori
ja raasta inkivääri.
Pese
omenat, poista siemenkota ja kuutioi.
Siirrä
kaikki ainekset hillosokeria lukuun ottamatta teräskattilaan.
Hauduta matalalla lämmöllä, kunnes omenat ovat pehmenneet, noin 20
minuuttia.
Soseuta
sauvasekoittimella. Jos haluat karkearakenteista chutneya, soseuta
lyhyesti, jotta kaikki ainekset eivät soseudu. Siirrä kattila
takaisin levylle ja lisää hillosokeri hyvin sekoittaen. Hauduta
matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Anna
hetken aikaa jäähtyä ja kaada kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Säilytä kylmässä.
Huom! Punaposkisia omenoita ei kannata kuoria, niistä tulee ihana väri säilykkeeseen.
Ohje vaikuttaa herkulliselta. Sinulla on kauniita hillopurkkeja :)
VastaaPoistaRakastan tapaasi kirjoittaa, olet siinä niin taitava ! Jokaiset postauksesi ovat ihania.
Hyvää alkavaa viikkoa sinulle :) / 15-vuotias tyttö
Olen aikamoinen purkkihamsteri. Saa nähdä riittävätkö kaikki tänä vuonna.
PoistaKiitos jälleen, sanasi ilahduttavat!
Oikein hyvää tulevaa viikkoa sinullekin :)
Hyvä tuo kuorivinkki! Jospa innostuisi isekin säilömään, onneksi on vain yksi puu ja sekin talviomenaa niin sen aika ei vielä edes ole.
VastaaPoistaInnostu ihmeessä :) Onneksi meidän neljä puuta eivät kypsytä hedelmiään ihan yhtä aikaa, joten minullakin on vielä aikaa.
PoistaHukkuisinpa minäkin omppuihin;D Täällä on uusi vuosi ensi viikolla;omenien kysyntä kova ja hinnat tietysti nousseet sen johdosta.Ihanan värinen ja oloinen chutney:)
VastaaPoistaNo niin, näinhän se on, kaikki on suhteellista.
PoistaChutney on myös kiva tuliainen ja säilyy hyvin.
Enpä ollut koskaan ajatellut, että chutneytä voisi itsekin tehdä...tietysti. Minä tykkään joskus kokata intialaisia ruokia, joten siihen tämä sopisi loistavasti.
VastaaPoistaTotta, tämä sopii loistavasti intialaiseen ruokaan!
PoistaOn herkullisen näköistä! Täällä otetaan ylimääräisiä omppuja vastaan jos tilanne käy ihan tukalaksi...
VastaaPoistaNo hyvä! En sitten ihan huku :)
PoistaTuttua pohdintaa: omenoita, puolukoita vai sieniä. Viikonloput tuppaa käymään täysiksi, kun metsästäkään ei malta olla pois. Ja pihlajanmarjatkin haluaisi tänä vuonna hyödyntää..
VastaaPoistaJoo, olen jo monta vuotta pohtinut, että pitäisi oikeasti olla sellainen sadonkorjuuloma - aika pitkä sellainen :) Niin paljon on herkkuja tarjolla nyt pihassa sekä metsissä.
PoistaEikös ole ihan epäreilua, että ensin kenelläkään ei ole omenoita ja sitten kaikilla on :-< Miten mielelläni antaisin omistani jollekin, jolta punaposket puuttuvat. Minä en ole edes jaksanut vielä aloittaa mehun tai hilloin keittämistä, chutneystä puhumattakaan. Uuh, vieläköhän puuhan voisi lykätä ensi viikonlopulle...? Tai ottaa säilöntävapaapäivän.
VastaaPoistaOmpuissa on kyllä iso homma, joten otat tietenkin sen säilöntävapaapäivän!!!
PoistaKiitos Omenaminttu raikkaasta blogistasi ja ihanista valokuvista. Olen viihtynyt blogisi parissa useasti ja sait minulta juuri tunnustuksen. Aurinkoista säilöntöviikkoa! :)
VastaaPoistaVoi, kiitos!
PoistaOmenoita,omenoita. Nyt sain tehtyä muutakin kuin hilloa. Omanachutneysta tuli ihanaa. Hyvä resepti, ei liikaa mausteita ja sopivasti makea. Kiitos.
VastaaPoistaOmena-aikaan on kiva keksiä monipuolisia herkkuja ompuista. Chutney on niin hyvää ja säilyy pitkään :) Kiva, että pidit!
Poista