sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Omenachutney


Apua, nyt hukun omenoihin. Niitä on aivan valtavasti. Eilen sain vasta yhden ämpärillisen muuntautumaan hilloksi ja chutneyksi. Tänään toivottavasti toinen ja kolmas ämpärillinen sujahtaa lohkoina ja kuutioina pakastimeen ja ehkä mehumaijaan puolukan kanssa. Ensi viikolla kuivuri saa aloittaa hurisemisen. Joka päivä tekisi mieli lähteä sienimetsään ja puolukkaan, mutta taitaa nyt olla viisainta saada omenat alta pois.

Omenachutney on erinomaista kanaruokien kanssa. Se sopii myös marinadeihin ja monenlaisten kastikkeiden maustajaksi. Riisi ja ohra ovat myös kiitollisia kumppaneita.

Omenachutney

1 punasipuli
1–2 valkosipulin kynttä
1 punainen chilipalko
2 cm:n pala tuoretta inkivääriä
600 g omenia
½ dl vettä
½ tl suolaa
1 ½ rkl balsamietikkaa
3 ½ dl hillosokeria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Halkaise chilipalko, poista siemenet ja hienonna.
Kuori ja raasta inkivääri.
Pese omenat, poista siemenkota ja kuutioi.
Siirrä kaikki ainekset hillosokeria lukuun ottamatta teräskattilaan. Hauduta matalalla lämmöllä, kunnes omenat ovat pehmenneet, noin 20 minuuttia.
Soseuta sauvasekoittimella. Jos haluat karkearakenteista chutneya, soseuta lyhyesti, jotta kaikki ainekset eivät soseudu. Siirrä kattila takaisin levylle ja lisää hillosokeri hyvin sekoittaen. Hauduta matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Anna hetken aikaa jäähtyä ja kaada kuumennettuihin lasipurkkeihin. Säilytä kylmässä.


Huom! Punaposkisia omenoita ei kannata kuoria, niistä tulee ihana väri säilykkeeseen.

18 kommenttia:

  1. Ohje vaikuttaa herkulliselta. Sinulla on kauniita hillopurkkeja :)
    Rakastan tapaasi kirjoittaa, olet siinä niin taitava ! Jokaiset postauksesi ovat ihania.
    Hyvää alkavaa viikkoa sinulle :) / 15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aikamoinen purkkihamsteri. Saa nähdä riittävätkö kaikki tänä vuonna.
      Kiitos jälleen, sanasi ilahduttavat!
      Oikein hyvää tulevaa viikkoa sinullekin :)

      Poista
  2. Hyvä tuo kuorivinkki! Jospa innostuisi isekin säilömään, onneksi on vain yksi puu ja sekin talviomenaa niin sen aika ei vielä edes ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostu ihmeessä :) Onneksi meidän neljä puuta eivät kypsytä hedelmiään ihan yhtä aikaa, joten minullakin on vielä aikaa.

      Poista
  3. Hukkuisinpa minäkin omppuihin;D Täällä on uusi vuosi ensi viikolla;omenien kysyntä kova ja hinnat tietysti nousseet sen johdosta.Ihanan värinen ja oloinen chutney:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, näinhän se on, kaikki on suhteellista.
      Chutney on myös kiva tuliainen ja säilyy hyvin.

      Poista
  4. Enpä ollut koskaan ajatellut, että chutneytä voisi itsekin tehdä...tietysti. Minä tykkään joskus kokata intialaisia ruokia, joten siihen tämä sopisi loistavasti.

    VastaaPoista
  5. On herkullisen näköistä! Täällä otetaan ylimääräisiä omppuja vastaan jos tilanne käy ihan tukalaksi...

    VastaaPoista
  6. Tuttua pohdintaa: omenoita, puolukoita vai sieniä. Viikonloput tuppaa käymään täysiksi, kun metsästäkään ei malta olla pois. Ja pihlajanmarjatkin haluaisi tänä vuonna hyödyntää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen jo monta vuotta pohtinut, että pitäisi oikeasti olla sellainen sadonkorjuuloma - aika pitkä sellainen :) Niin paljon on herkkuja tarjolla nyt pihassa sekä metsissä.

      Poista
  7. Eikös ole ihan epäreilua, että ensin kenelläkään ei ole omenoita ja sitten kaikilla on :-< Miten mielelläni antaisin omistani jollekin, jolta punaposket puuttuvat. Minä en ole edes jaksanut vielä aloittaa mehun tai hilloin keittämistä, chutneystä puhumattakaan. Uuh, vieläköhän puuhan voisi lykätä ensi viikonlopulle...? Tai ottaa säilöntävapaapäivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ompuissa on kyllä iso homma, joten otat tietenkin sen säilöntävapaapäivän!!!

      Poista
  8. Kiitos Omenaminttu raikkaasta blogistasi ja ihanista valokuvista. Olen viihtynyt blogisi parissa useasti ja sait minulta juuri tunnustuksen. Aurinkoista säilöntöviikkoa! :)

    VastaaPoista
  9. Omenoita,omenoita. Nyt sain tehtyä muutakin kuin hilloa. Omanachutneysta tuli ihanaa. Hyvä resepti, ei liikaa mausteita ja sopivasti makea. Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omena-aikaan on kiva keksiä monipuolisia herkkuja ompuista. Chutney on niin hyvää ja säilyy pitkään :) Kiva, että pidit!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...