4 tuntia sitten
lauantai 15. tammikuuta 2011
Luksusmysliä talviaamiaisella
En aio unohtaa vielä joulun keittokirjoja, monissa niistä on nimittäin ihania talviruokia. Ehdoton lempikirjani on Anna Bergenströmin Talvitunnelmia ja sieltä on peräisin tämä omatekoisen myslin ohje. Ohjeista olen kokeillut useita ja ne ovat kaikki olleet herkullisia.
Itse tehty mysli on erinomaisen hyvää ja sitä voi muunnella mieltymystensä mukaan. Siitä voi tehdä vaikkapa täysin luomua. Tämän aamun myslissäni oli kaikki muu luomua paitsi pähkinät ja kookoshiutaleet.
Luksusmysli, Anna Bergenström
400 g:n annos
5 dl ruishiutaleita
5 dl kaurahiutaleita
100 g hasselpähkinöitä tai manteleita
1 dl pellavansiemeniä
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kookoshiutaleita
1 ½ dl raakaruokosokeria
2 dl vettä
5 rkl öljyä (ei oliiviöljyä)
2 - 3 rkl pehmeitä vaaleita rusinoita
Hienonna pähkinät tai mantelit. Lisää ne isoon astiaan yhdessä ruis-, kaura- ja kookoshiutaleiden sekä pellavan- ja auringonkukansiemenien kanssa. Sekoita joukkoon sokeri. Älä lisää vielä rusinoita.
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita vesi ja öljy ja kaada se kuivien aineiden päälle. Rutistele niitä kevyesti käsillä, jotta kosteus leviää. Levitä seos kevyesti voidellulle uunipannulle tai pellille.
Nosta mysli uuniin 20 - 30 minuutiksi. Vartioi mysliä tarkkaan. Ota uunipannu vähintään kolmesti paistamisen aikana ulos ja sekoita mysliä, jotta se paahtuu tasaisesti. Anna myslin jäähtyä. Lisää rusinat ja kaada mysli tilavaan ja tiiviiseen astiaan.
Tarjoa mysli viilin tai maustamattoman jogurtin ja marjojen tai hedelmien kanssa.
Vielä helpommin, paistinpannulla
Vanhoista arkistoista löytyi kuva viime kesän paistinpannussa tekemästäni myslistä. Jos oikein kova himo iskee rapeaan paahdettuun mysliin, tästä ohjeesta saa sukkelasti aamiaisannoksen muutamalle tai jälkiruoan marjojen kanssa neljälle.
Paistinpannumysli
1½ dl kaurahiutaleita (gluteenittomia keliaakikolle)
1 dl auringonkukan siemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl raakaruokosokeria (tavallinenkin käy)
Paahda paistinpannussa keskilämmöllä kaurahiutaleita, auringonkukan- sekä seesaminsiemeniä. Sekoittele koko ajan, noin 5 minuuttia, kunnes siemenet saavat hieman väriä.
Lisää pannulle sokeri ja sekoittele kunnes sokeri sulaa ja on tasaisesti sekoittunut mysliin, noin 3 minuuttia.
Kaada mysli laakealle lautaselle jäähtymään.
Tarjoa maidon tai jogurtin kanssa tai loihdi marjojen kanssa jälkiruoaksi.
Lähettänyt
Hannele/Omenaminttu
Tunnisteet:
aamiainen,
gluteenittomat,
talvi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ihana mysli tosiaankin,samoin kuin kuvasi!
VastaaPoistaJuu, itse tehty mysli on ihan sairaan hyvää! Ohje näyttää mielenkiintoiselta, vesimäärä tuntuu isolta, mutta kai se haihtuu kaikki pois eikä kaurasta tule puuroa ainakaan kuvien perusteella.
VastaaPoistaSattumoisin ostin tänään uutta mysliä ja lankesin illalla syömään suoraan pussista pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Siksi en oikein voi tehdä itse mysliä: söisin sen heti:)
Jopas sattui, kun söin justiinsa viiliä myslin kera "yöpalaksi". :D Tosi mahtavia kuvia ja ohjeetkin vaikuttavat herkullisilta! ^_^
VastaaPoistaKiitos tuosta paistinpannuvinkistä! En olekaan tullut ajatelleeksi, että mysliä saa tehtyä noin helpolla.
VastaaPoistaTalvitunnelmia on minunkin suosikkikirjani! Voisin selailla sitä aamusta iltaan. Ihanat kuvat, herkulliset reseptit (minäkään en ole pettynyt yhteenkään kokeilemaani ohjeeseen) ja tunnelmallinen maailma.
VastaaPoistaSamoin kyllä tässä blogissakin :-)
Namskis!!! Kiitos. Kokeiluun menee.
VastaaPoistaYaelian: Kiitos ;)
VastaaPoistaKatriina: Ei tule puuroa, vaan ihanan rapeaa. Vesi kyllä haihtuu tosiaan, uuni on sen verran kuuma.
Henskis: Kiva, että hiipparoit tänne!
Elina: Olepa hyvä :) Paistinpannuversio on tosiaan superhelppo.
Intopii: Vaikka kirja on jo aika vanha (nykykirjojen mittakaavassa), sen tenho on säilynyt. Minä kaivan sen hyllystäni joka vuosi ja olen aina yhtä lumoutunut. Kiitos :)
Lissu: Namskis vaan ja hyviä kokeiluja!
Ihana ohje. En ole koskaan tehnyt itse mysliä, vaikka rakastan kotitekoista mysliä. Olen sitä ilokseni saanut ystävien luona sekä ihanassa englantilaisessa hotellissa. Olisiko sinulla vinkkiä, millä korvata kookos? En ole kookoksen ystävä (paitsi thaimaalaisissa ruoissa) ja jotain olisi hauska kokeilla sen tilalle. Innostuin ihan tästä mysli-ideasta. :)
VastaaPoistaOi, itse tehty mysli on superhyvää! Tein toissajouluna lahjaksi kavereille mysliä ja kaikki tykkäsivät kovasti.
VastaaPoistaMinulla on myös tuo samainen kirja, siinä on kyllä kaikkia ihania ohjeita ihan joulunajan ulkopuolellekin.
saispa jo tuoreita marjoja.
Lumiomena: Kookoksen voi jättää kokonaan pois tai laittaa tilalle vaikkapa vehnäleseitä tai kurpitsansiemeniä. Hauskaa, että innostuit ideasta :)
VastaaPoistaSolen: Monissa joulukirjoissa on kivoja ohjeita joulunajan ulkopuolellekin, joten ei niitä tosiaankaan kannata vielä hyllyn perälle työntää. Tuoreet marjat, nam!
Tätä lupaan tehdä, sillä olen taas myslikoukussa. Elin koko syksyn ilman mysliä ja nyt päivä ei käynnisty ilman.
VastaaPoistaNokkela hätäkeino tuo paistinpannulla paistaminen, kun myslipurkki ammottaa tyhjyyttään! Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaKirjailijatar: Mysli kyllä on aika koukuttavaa. Se on myös tosi hyvä nälän pitäjä.
VastaaPoistaLaura: Kannattaa kokeilla. Pannumysliin tulee niin kiva paahdon maku.