perjantai 4. maaliskuuta 2011

Köyhät ritarit ja Kenkävero


Nämä lapsuuden ritarit herättävät minussa aina muistoja. Pullapitkoa oli meillä silloin usein ja kuivahtaneesta pitkosta sai mitä mainioimman yksinkertaisen jälkiruoan. Köyhät ritarit tosin kuulemma tehdään leipäviipaleista, kun taas rikkaat pullapitkosta. Toisen tarinan mukaan ritareista tulee rikkaita, kun ne tarjotaan kermavaahdon kera. Yhtä kaikki - herkullista! Sitä vain en ymmärrä missä ne ritarit ovat?

Köyhät ritarit
(4: lle)

8 viipaletta kuivahtanutta leipää tai pullaa
1 kananmuna
2 ½ dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Paistamiseen: voita
Tarjoiluun: hilloa ja marjoja
(kermavaahtoa)


Sekoita kananmuna, maito ja vaniljasokeri syvällä lautasella.
Kasta leipä- tai pullaviipaleet munamaidossa.
Kuumenna rasva paistinpannulla ja anna sen hieman ruskistua.
Paista ritareita keskiteholla molemmin puolin, kunnes ne ovat kullanruskeita.
Sekoita hillon joukkoon marjoja ja pane tarjolle. Mikäli haluat, tarjoa lisänä vielä kermavaahtoa.

Muistoja kesästä - Kenkävero

Vanhojen kuvien selvittelyprojektini jatkuu. Viime elokuun alun kuvat Kenkäverosta ovat jääneet tänne laittamatta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ja täällähän niitä ritareitakin melkein on.









Kenkäveron pappilamiljöön upeasta puutarhasta huolehtii Marttaliitto. Kasvilajeja on yli 500, joista yrtti- ja rohdoskasveja parisataa. Taimimyymälässä on saatavilla kivoja erikoisuuksia. Joka kerta on jotain tarttunut mukaan.



21 kommenttia:

  1. MInäkin kävin Kenkäverossa kesällä,heinäkuussa.Ihana paikka,ja se puutarha on upea siellä! Olet ottanut tosi kauniita kuvia siellä:-)Tuo viimeinen kuva on aivan mielettömän hieno!
    Ja minullekin köyhät ritarit,yksi lapsuuteni herkuista,herättävät paljon muistoja....

    VastaaPoista
  2. Minulle tuli lapsena aina jotenkin niin ylevä olo, kun söin köyhiä ritareita. Kuvittelin jotain Ronja Ryövärintyttären rosvojen kaltaisia ritareita mummolani pitkän pöydän ääreen syömään köyhiä ritareita. Rikkaat ritarit olivat mielestäni kaupunkilaisia. :)

    Kenkävero on paikka, jossa olemme usein aikoneet perheeni kanssa vierailla. Kun suuntaamme kotiseudullemme, ajamme joka kerta Kenkäveron ohi ja silti emme ole koskaan pysähtyneet. Sinun kuvasi ovat upeita.

    VastaaPoista
  3. Köyhät (ja rikkaat) ritarit olivan lapsuuden lempiruokaa isoäidin tekemän pappilan hätävaran ohella (olen muuten yrittänyt löytää sen reseptiä mutta en onnistunut - eli tässä reseptitoive).
    Oi että, matkani tuskin koskaan sattuu Itä-Suomeen, ja Kenkäverossakin olen käynyt vain kerran. Ihania kuvia, ja kyllä sinne pitäisi ehtiä poiketa!

    VastaaPoista
  4. Ihania kesäkuvia, kylläpä yllättivät miellyttävästi! Tuntuu ihan oudolta, että muutaman kuukauden päästä on taas tuonnäköistä.

    Köyhiä ritareita varten on meillä pitänyt ostaa erikseen pullapitko, sillä ikinä ei ole jäänyt mitään kuivumaan;) Herkullista viikonlopun viettelystä!

    VastaaPoista
  5. Köyhät ritarit ovat kyllä mahtavaa herkkua... ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan. Voisi vaihtaa nyt hiihtolomaperinteiseen maailman parhaaseen pannukakkuun, vaikka sen laskiaistiistain kunniaksi.

    VastaaPoista
  6. Taidetaan muiden kommentoijien kanssa olla joko kaikki suurinpiirtein saman ikäisiä tai sitten köyhät ritarit ovat jälkiruoka halki sukupolvien, sillä minäkin olen nautiskellut eräätkin ritarit lapsuudessani. Ai että ne oli hyviä! Meillä niitä paistettiin ranskanleivästä (vieläköhän sitä valmistetaan???).

    Kenkävero kuuluu meidän kesään, samoin Tertin kartano ja Mikkelipuisto. Kaikki ihania matkailu- ja puutarhakohteita Mikkelin seudulla. Suosittelen ohi ajaville, sinnepäin meneville ja ihan varta vastenkin matkailukohteeksi. Hienoja paikkoja kaikki! Voi niin, ja Anjan puisto.

    VastaaPoista
  7. Kerrassaan hurmaavia kuvia nostalgisen ohjeen kera, kiitos!
    Iloa viikonloppuusi:)

    VastaaPoista
  8. Yaelian: Muistankin, että kirjoitit Kenkäverossa käynnistäsi kesällä.
    Ruokamuistot ovat kyllä jännä juttu. Kun riittävästi ajattelee jotain lapsuuden ruokaa, melkein saa maun suuhunsa.

    Katja: Ihanaa, juuri sinunlaiseltasi kuulostaa: köyhistä ritareista vaikka novelli.
    Ehkä ensi kesänä pysähdytte Kenkäverossa :) Siellä on muuten kivoja pajoja lapsille, askartelua ja käsitöitä.

    Saila: Ahaa, pappilan hätäväraa taisin muuten viimeksi syödä juuri Kenkäverossa. Laitetaanpas reseptitoive tulevien listalle.

    Katriina: Totta, muutama kuukausi ja jo vihertää. Lumi on nyt jo sulanut aika tavalla.
    Kiitos, tiedossa thaiherkkuja tänä viikonloppuna. Sain tuoreita kasviksia ja hedelmiä suoraan Thaimaasta.

    Päivikki: Niin muuten, ritarithan sopivat mainiosti laskiaiseen. Teillä taisi alkaa nyt loma :)

    Intopii: Taitavat olla jälkiruoka halki sukupolvien, sillä täällä niitä nyt hehkuttelevat minua nuoremmatkin ;)
    Olemme nyt useampana vuonna olleet Mikkelin suunnalla ja olen aivan ihastunut. Upea luonto ja puutarhaihmisille paljon nähtävää.

    Hannah: Kiitos ja iloa sinunkin viikonloppuusi :)

    VastaaPoista
  9. ihania kuvia taas :> ja pointsit kenkäverosta, ite olin siellä viime vuoden töissä, ehkä ollaankin ihan jopa nähty :D myös minun köyhät ritarit tehdään ranskanpullasta, ja rikkaat ritarit oikeasta pullasta.

    tuota pappilan hätävaraa valmistetaan ainakin täällä mikkelissä laittamalla voidellun uunivuoan pohjalle kerros pullaviipaleita, kerros hilloa jne. kunnes vuoka on täynnä (päälle ei enää hilloa), sitten vaan kaahetaan kermaa päälle ja paistetaan uunissa kunnes pinta on kullanruskea. ja vaniljasoosia kylkeen! tämäntyylistä hätävaraa myös kenkäverossa tarjoiltiin noutopöydästä viime kesänä.

    VastaaPoista
  10. Tuo Kenkävero on meidän tulevaisuudessa naapuripitäjässä. Mummola, jonne olemme muuttamassa, on 40 kilometriä Mikkelistä 13-tietä Kangasniemen suuntaan.
    Olen kyllä paikasta kuullut ja nimi tietysti tuttu, mutta en ollut tiennyt, että se on tuollainen puutarhaihmisen paratiisi.

    VastaaPoista
  11. Köyhät ritarit ovat erinomaisia, meidänkin ruokapöydällämme on niitä usein. Olen minäkin ihmetellyt, miksi niiden nimi on juuri "Köyhät ritarit"? Ne ovat myös Eestissä tunnettua jälkiruokaa. Muuten: puolisoni kävi katsomassa sinun blogia ja kuvia, kehui kuvien laatua tosi paljon! Hänkin kuvaa, toisella tavalla, ja Tallinnan lyhdyt ovat hänellekin nyt tuttuja ja rakkaita kun Eestin matkat ovat hänelle melkein jokapäiväisiä.

    VastaaPoista
  12. Cua: Ehkä tosiaankin ollaan nähty :)
    Juuri tuollaista pappilan hätävaraa siellä söin, siis siellä pappilassa, ja tykkäsin kovasti. Jossain päin sitä kutsutaan pullavanukkaasi.

    Sirkku: No nyt yksi plussa lisää maalle muuttoon :) Siellä on Martoilla monenlaista kivaa toimintaakin.

    Voisula: Nimi näyttää tulevan suoraan englannin kielestä "poor knights", mistä lie se sitten taas tulee, ei aavistustakaan. (Ehkä köyhillä ritareilla ei ollut varaa tuoreeseen leipään.) Vaikuttaa, että vastaavia syödään lähes ympäri maailmaa. Hyvä, että kuivahtaneelle leivälle ja pullalle on keksitty käyttöä.
    Kiitos miehellesi kehuista :)

    VastaaPoista
  13. Hurmaavia kuvia!! Minäkin piipahdin Kenkäverossa viime kesänä ja räppäsin jonkun kuvan, mutta sinun kuvasi ovat ihan omaa luokkaansa!! :) Muistatko, kun jokin aika sitten oli puhetta aamupalan tärkeydestä (olit postannut sämpyläreseptin)? Sain aikaiseksi en aamupalasämpylöitä mutta aamupalamuffineja, jotka muistuttavat kyllä enemmän sämpylöitä kuin muffineja koostumuksensa ansiosta! :) Joten missioni terveellisen aamupalasanoman levittäjänä Italiassa jatkuu... :) Kivaa sunnuntai-iltaa! :)

    VastaaPoista
  14. Ihana vanha resepti, alkoi haluttamaan heti koyhia ritareita :-)

    VastaaPoista
  15. Onpas hauska sattuma, tein nimittäin juuri eilen hetken mielijohteesta köyhiä ritareita aamiaiseksi.

    Laitoin niihin vähän kardemummaa mausteeksi. Nami!

    VastaaPoista
  16. Italiansalaatti: Kiitos :) Ihanaa, että jatkat aamupalamissiotasi!

    Maria: Monet vanhat yksinkertaiset reseptit ovat ihan parhaita :)

    Laura: Oi, ne sopivatkin kivasti aamiaiselle!

    VastaaPoista
  17. Todella valloittavia kesäkuvia. Ihailtavaa kameran käyttöä. Oikein ihanaa naistenpäivää.

    VastaaPoista
  18. Minäkin käväisin viime kesänä Kenkäverossa, mutta se oli kyllä varmaan maailmanhistorian pikaisin käynti. Joskus olen käynyt siellä kyllä kunnollakin, kiva paikka.

    Köyhät ritarit on hyviä, lapsuuden muistot tulvehtii niistä mieleen. Joskus teemme niitä vieläkin.

    VastaaPoista
  19. Johanna: Kiitos ja hyvää naistenpäivää sinullekin!

    Kirjailijatar: Muistankin sinun kenkäkuvasi. Ja muuten nyt muistan, että kirjotit taannoin köyhistä ritareista.

    VastaaPoista
  20. Minunkin lapsuusmuistoihin kuuluu köyhät ritarit, eipä enää ole tullut niitä tehtyä.
    Kenkävero on aivan ihastuttava paikka. Käyn siellä aina kun liikun sielläpäin.
    Täällä meillä on Aspegrenin puutarha Pietarsaaressa vähän samantyyppinen paikka.
    Aurinkoista maaliskuuta!

    VastaaPoista
  21. Eeviregina: Sinne Aspegrenin puutarhaan haaveilen pääseväni joskus.
    Ihanasti onkin aurinko paistellut, kiitos samoin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...