Sitrushedelmien pinnassa saattaa olla jäämiä torjunta-aineista, joten pesen ne aina huolellisesti kuumalla vedellä ja harjalla, mikäli käytän kuorta. Nykyisin on kyllä jo tosi hyvin saatavilla luomusitruksia, joten pyrin pitämään niitä myös aina jääkaapissa.
Sitrusruudut
(12 - 15 palaa)
Taikina:
3 kananmunaa
2 dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 tl raastettua sitruunankuorta (luomu)
½ dl sitruunamehua
1 dl appelsiinimehua
3/4 dl öljyä
Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka (n. 20 x 30 cm) ja pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita pienessä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja raastettu sitruunankuori.
Lisää sitruunamehu, appelsiinimehu ja öljy taikinaan varovasti sekoittaen.
Lisää lopuksi jauhoseos muna-sokerivaahtoon varovasti käännellen.
Levitä taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Leikkaa hyvin jäähtynyt kakku ruuduiksi.
Kuorrute:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl ranskankermaa
½ dl tomusokeria
1 tl raastettua limesitruunan kuorta (luomu)
Koristeluun limesitruunan viipaleita
Valmista kuorrutus sekoittamalla huoneenlämpöinen tuorejuusto vispilällä tasaiseksi. Lisää ranskankerma, tomusokeri sekä limesitruunan kuori ja sekoita. Levitä kuorrutetta jäähtyneille ruuduille ja koristele limesitruunan viipaleilla.
Kevättähän tämä nyt on. Lumi painuu ja sulaa vinhaa vauhtia. Metsäpoluilla saa olla varovainen, välillä on jäätä ja välillä lätäkköä. Linnut laulelevat suloisesti ja kuljettelevat nokissaan pieniä oksia ja heiniä pesätarpeiksi. Keväästä minä tykkään!
Ai että! Vaikka lumi ei enää ole kauneimmillaan ja hohda valkoisena, on tässä ajassa ja kuvissasi jotain niin kaunista. Tuo valo!!! Ja nuo sitrusruudut vaikuttavat vaarallisen houkuttelevilta.
VastaaPoistaMukavan aurinkoisia kuvia, houkuttelevat oikein ulos kävelylle. Ja ottaisin kyllä ilomielin palan raikasta sitruunaleivonnaista kahvin tai teen kanssa, sopisi aurinkoiseen iltapäivään.
VastaaPoistaIhanaa, tät kokeiltava, samoin kuin alempana olevia välimeren pikaleipiä! Namnam! Aurinkoa sinulle!
VastaaPoistaRakastan sitrushedelmien makua leivonnaisissa, erityisesti sitruunoiden. Ne on vain niin herkullisia ja raikkaita.
VastaaPoistaKevät tulee kohisten, ihanaa! Minäkin huomaan sen ja mieli liitelee sen mukaisesti :)
Tosi mukavaa nähdä kuviesi kautta miten kevät on selvästi teillepäin tullut ja lumi sulaa kohisten:)
VastaaPoistaIhana sitruunainen leivonnnainen;tykkään tosi paljon sitruunaisesta mausta!
Kokeilin maa-artisokkagratiinia, oli erinomaista. Kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaSaila: Niin, se on se valo! Siinä on jotain taianomaista.
VastaaPoistaKatriina: Muistankin sinun leiponeen ihanan sitruunatortun aiemmin.
Satu: Kiva, jos kokeilet. Aurinkoisia päiviä sinne myös!
Solen: Kyllä keväässä on jotain niin ihanaa, vaikka kadunvarret ovatkin likaiset ja lumi metsässä roskaista.
Yaelian: Lumi melkein jo sulaa kohisten, vaikka välillä on pakkastakin.
Sinulla niitä sitruksia siellä piisaakin.
Nelli: Oi, ole hyvä ja kiva, että tykkäsit.
Vahvasti kohti kesää ja kevättä mennään. Kuvistasi sen myös aistii ja tuo sitrusleivonnainen antaa myös kevään maun kielelle.
VastaaPoistaOi ja voi. Minun täytynee kohta tulostaa resepteistäsi vihkonen itselleni. Sitrukset - varsinkin juuri limetti ja sitruuna - ovat lapsuudesta saakka olleet suosikkejani. Kylläpä herahti vesi kielelle.
VastaaPoistaKauniita kevätkuviakin olet ottanut. Ihanasti koivut halailivat toisiaan... Kevät on romantiikan aikaa <3
Pehmyt piirto: Mennään aivan selvästi. Paikoin jo teiden varsilla pilkottaa nurmi.
VastaaPoistaIntopii: Minä olen lapsesta asti tehnyt erilaisia reseptivihkoja. Täytyisikin taas muuten kaivaa ne esiin. Niistä saattaisi löytyä vaikka mitä kivaa.
Onpas niin herkullisen näköinen leivos. Täälläkin odotellaan jo kovasti kevättä, mutta ainakaan vielä sitä ei näy :)
VastaaPoistaHerkullisen näköisiä leivoksia - niinpä eilen illalla tein ohjeellasi. Appelsiinimehun vaihdoin greippimehuun, tehdään aina niillä aineillä mitä kaapista löytyy. Vaan enpä saanut yhtä hienoja kuin mitä sinulla on.
VastaaPoistaJohanna: Herkullinen oli :)
VastaaPoistaMutta kyllä se kevät tulossa on, sinnekin.
Aikku: Varmaankin greippimehu sopii ihan hyvin taikinaan. Jos eivät olleet niin hienoja, toivottavasti hyviä kuitenkin :)