tiistai 9. lokakuuta 2012

Omena-tyrnihillo ja omena-tyrnimehu


Olen jo melkein sekoamassa omenieni kanssa. Niitä on vieläkin järkyttävän paljon. Nyt aion viedä osan mehustamoon. Ei helppo homma sekään, koska kaikki maahan tippuneet on pestävä. Ja niitä on paljon! Pakastimessa kun ei ole enää tilaa, piti löytää mehustamo, joka pastöroi mehun. Pastörointiajat ovat aika kortilla, mutta onneksi yksi puolen tunnin aika löytyi.

Olen väsännyt omenoista kaikenlaista mahdollista: keitellyt sosetta ja hilloa liedellä sekä uunissa, mehustanut höyrystimellä, kuivattanut kuivauskaapissa ja kuivurissa, tehnyt paistoksia, piirakoita, pannukakkuja, uuniomenoita jne... Kohta saa riittää.

Nämä omena-tyrniyhdistelmät olivat oikein hyviä ja pienikin tyrnimäärä antoi kauniin värin.


Omena-tyrnihillo uunissa

2 kg omenia
1 ½ dl tyrnimarjoja tai 1 dl tyrnimehua
1 kg sokeria
4 dl vettä
3 kanelitankoa
1 vaniljatanko

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Pese ja lohko omenat kuorineen. Siirrä lohkot isoon uunipannuun.
Kaada päälle sokeri, vesi ja tyrnit ja sekoita.
Sujauta kanelitangot ja vaniljatanko omenalohkojen alle.
Peitä uunipannu foliolla ja kypsennä noin tunti.
Kun otat uunipannun pois, katkaise virta ja siirrä lasipurkit uuniin. Kuumenna purkkeja 15 minuuttia ja keitä kannet vedessä.
Siirrä omenalohkot ja osa liemestä isoon kattilaan. Muista poistaa kanelitangot ja vaniljatanko. Kaavi vaniljatangosta kaikki siemenet omenille. Soseuta seos sauvasekoittimella, lisää tarvittaessa lientä ja kuumenna hillo vielä.
Purkita kuumennettuihin lasipurkkeihin, jäähdytä ja säilytä viileässä.

Saat raikkaan juoman lopusta liemestä: siivilöi, laimenna vedellä tai vichyvedellä ja nauti.




Omena-tyrnimehu (höyrymehustimella)
noin 6 litraa valmista sokeroitua mehua

5 kg omenia
3 dl tyrnimarjoja
1 ½ kg sokeria
3 kanelitankoa

Puolita tai lohko omenat ja kaada sokerin kanssa kerroksittain höyrymehustimen siiviläosaan. Mausta kanelitangoilla. Kaada päällimmäiseksi tyrnimarjat. (Jos haluat myöhemmin käyttää mäskin, poista omenista kannat ja siemenet.)
Anna höyrymehustimen veden kiehua pohjakattilassa poreillen noin 1 ½ tuntia tai kunnes omenat ovat aivan pehmeitä ja vaalentuneet.
Valuta ensimmäinen mehuerä noin ½ tunnin kiehumisen jälkeen isoon mittakannuun ja kaada takaisin omenien ja tyrnien päälle. Jatka höyrystämistä.
Kun omenat ovat höyrystyneet riittävästi, valuta mehu isoon kattilaan, sekoita ja kuumenna hetken aikaa. (Kuumenna mehu höyryäväksi, noin 80 asteiseksi.)
Pullota mehu suppilon avulla kuumennettuihin pulloihin piripintaan ja sulje korkit heti.
Säilytä viileässä.

Jos olet poistanut omenista kannat ja siemenet, voit säästää siiviläosaan jääneet omenat ja tyrnit, eli mäskin. Mäskin voit soseuttaa sauvasekoittimella, pakastaa ja käyttää esimerkiksi leivonnassa.








22 kommenttia:

  1. Voi hyvänen aika, tsemppiä sinne omenataistoon! Ihanan näköistä hilloa ja mehua, hillo on todellakin kauniin väristä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos tsemppauksesta! Tytär on juuri ystävänsä luona poimimassa marja-aronioita. Pyörän kyydissä tulee ämpärillinen uutta keiteltävää :) Teen niistä jouluglögit ja siis tietenkin omenien kanssa...

      Poista
  2. Tuo sekoaminen omppuihin kuulostaa jollain tavalta ihanalta;omput ovat nimittäin lempihedelmiäni!Entä pystyykö noista ompuistasi tekemään tiivistettyä omenamehua? Se on ihana makeuttaja ja käytänkin sellaista paljon.
    Ihana kiiseli! Minulla on vielä muistissa se ihana tyrnikiisselisi kesällä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo vain ihanaa :) Kumpikin terassi täynnä ämpäreitä ja saaveja täynnä omppuja. Kaikille ei löytynyt kansia, joten jos jonkinlaisia virityksiä löytyy. Pihalla juoksentelee pikku hiiriä ja niillekin saattaisi maistua pesemäni omput, siksi ne kannet on oltava.
      Tarkoitatko tiivistetyllä omenamehulla tuoremehulingolla tehtyä mehua? Linkoa en ole edes muistanut kaivaa esiin. Pitäisiköhän vielä? Hyväähän sekin olisi.

      Poista
    2. Täällä myydään sellaista omenasiirapppia,jossa on pelkkää omenaa,eli osa omenan nesteistä haihdutettu.Tykkään siitä tosi paljon makeuttaja;etenkin jos haluan omenaista makua.

      Poista
  3. Molemmat ohjeet vaikuttavat erittäin ihanilta, ja ovatkin todella kauniita :) Muutkin ottamasi kuvat ovat tunnelmallisia ja taidokkaita :) Olet niin taitava kaikessa !
    Muutenkin olet todella ihana ja lämmin ihminen ! :))
    Hyvää viikon jatkoa sinulle <3
    / 15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania herkkuja omenista saa, mutta työlästä hommaa, jos niitä omppuja tulee näin valtavat määrät. Koskaan ennen ei ole näin paljon tullut. Töihinkin olen kantanut ja oppilaat ovat käyttäneet jälkkäreihin.
      Voi, olet niin suloinen!!! Hyvää viikkoa sinullekin :)

      Poista
  4. Olisipa täällä pohjoisessakin kotimaisia omenoita... Myynnissä on, kovalla hinnalla. Vain syöntiomenoiksi olen raskinut ostaa. Säilöntään en lainkaan. Kateeksi käy tuo sinun ongelmasi.
    Ihana blogi, voimaannuttavat kuvat. keittokirjasi oli pakko oastaa ja se on ollut kovassa käytössä.
    t. Kirsi -kurssikaverisi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, eipä ole omppuja siellä saakka. Harmi!
      Hauskaa, että keittokirja on ollut käytössä :))
      Hienoa syksyä sinne pohjoiseen Kirsi!

      Poista
    2. Kirsi, luepa seuraava kommentti: ensi vuonna Matkahuolto tuo!!!

      Poista
  5. Sama ongelma täällä... puita on neljä, eikä ämpärillisiä ole kuin ehkä kuusi enää jäljellä, mutta nyt on omenahilloo, omenamehuu, omena-mansikkahilloo, mintulla maustettua omenahilloo (tuli muuten tosi herkullista, kiitos vinkistä!) ja muutamakin omenapiirakka ym. leivonnainen. Huhhuh. Onneksi on vastaanottavaisia työkavereita.

    Tyrnin kanssa omenasta täytyy tulla ihanaa. Pitäisikö sen puutteessa ostaa vaikka luomusitruunoita tai -limettejä, puristaa niistä mehu ja keittää omenat siinä hilloksi?

    Luovuus kukkimaan, kun ruoasta on kyse!

    Edelliselle Kirsi-kurssikaverille terveisiä: annapa ajoissa äänimerkki ensi syksynä, niin saat omenoita ämpärikaupalla Matkahuollon mukana ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla siis samat ongelmat, huh!

      Kyllä sitruunakin varmasti sopisi ompun kanssa varsinkin, jos lajike ei ole kovin hapan. Kokeile ihmeessä. Luovuus kunniaan!

      Minulla odottaa vielä ämpärillinen marja-aronioita ja sinun taannoisen luovan vinkkisi myötä valmistan viikonloppuna jouluglögit joulua odottamaan ;) Sekoitan vähän omenia joukkoon tällä kertaa. Ai niin, pullot ovat melkein loppu, mistäköhän niitä saan lisää? Joku vinkkasi Prismaa, kysyn sieltä. Tai Ikea? Hih, kullakin ongelmansa :)

      Poista
  6. Tälläkin hetkellä omppuhillot porisee...
    Isällä ei ole kuin kaksi puuta, silti olen kohta kurkkua myöten täynnä hilloja, piiraita ja omenajälkkäreitä! Kaikki uudet ohjeet ja vinkit ovat tervetulleita. Tunnelmallista lokakuuta sinulle!

    VastaaPoista
  7. Moikka, riittääkö tässä hillossa oleva tyrni tuomaan tyrnin maun hilloon? Eli siis jos teen tätä, niin haluaisin, että tyrni myös maistuu, vaikka terveellistä se tietty on ilman makuakin :)

    Tässä muuten minun tyrnihillo, joka on parhaimmillaan paahtoleivän päällä
    http://polkkapossu.blogspot.fi/2012/09/parempi-possulla-suu-hillossa-kuin.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei maistu selkeästi tyrnille, enemmänkin antaa väriä ja erilaista makuvivahdetta perinteiselle omenahillolle. Olisin varmaan laittanut enemmän tyrniä, mutta kun on tämä omenaongelma ja tyrnejä vain vähän...

      Sinun hillosi näytti ja vaikutti herkulliselta. Voisin kokeilla, jos saisin vielä lisää tyrnejä :)

      Poista
  8. Tuo mehu kuulostaa aivan ihanalta!

    VastaaPoista
  9. Löysin sattumalta tämän ohjeen, kun etsiskelin omenahilloon herkullista ohjetta. Onneksi muistin pakkasessa majailevat vuosikerta tyrnit! Nyt meillä herkutellaan hillolla, kiitos ihanasta ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kiva! Juuri tänä aamuna laitoin hillosilmän kyseistä hilloa tuorepuuroon ja oli tosi hyvää :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...