Olen jo melkein sekoamassa omenieni kanssa. Niitä on vieläkin järkyttävän paljon. Nyt aion viedä osan mehustamoon. Ei helppo homma sekään, koska kaikki maahan tippuneet on pestävä. Ja niitä on paljon! Pakastimessa kun ei ole enää tilaa, piti löytää mehustamo, joka pastöroi mehun. Pastörointiajat ovat aika kortilla, mutta onneksi yksi puolen tunnin aika löytyi.
Olen väsännyt omenoista kaikenlaista mahdollista: keitellyt sosetta ja hilloa liedellä sekä uunissa, mehustanut höyrystimellä, kuivattanut kuivauskaapissa ja kuivurissa, tehnyt paistoksia, piirakoita, pannukakkuja, uuniomenoita jne... Kohta saa riittää.
Nämä omena-tyrniyhdistelmät olivat oikein hyviä ja pienikin tyrnimäärä antoi kauniin värin.
Omena-tyrnihillo
uunissa
2
kg omenia
1
½ dl tyrnimarjoja tai 1 dl tyrnimehua
1
kg sokeria
4
dl vettä
3
kanelitankoa
1
vaniljatanko
Pane
uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Pese
ja lohko omenat kuorineen. Siirrä lohkot isoon uunipannuun.
Kaada
päälle sokeri, vesi ja tyrnit ja sekoita.
Sujauta
kanelitangot ja vaniljatanko omenalohkojen alle.
Peitä
uunipannu foliolla ja kypsennä noin tunti.
Kun
otat uunipannun pois, katkaise virta ja siirrä lasipurkit uuniin.
Kuumenna purkkeja 15 minuuttia ja keitä kannet vedessä.
Siirrä
omenalohkot ja osa liemestä isoon kattilaan. Muista poistaa
kanelitangot ja vaniljatanko. Kaavi vaniljatangosta kaikki siemenet
omenille. Soseuta seos sauvasekoittimella, lisää tarvittaessa
lientä ja kuumenna hillo vielä.
Purkita
kuumennettuihin lasipurkkeihin, jäähdytä ja säilytä viileässä.
Saat
raikkaan juoman lopusta liemestä: siivilöi, laimenna vedellä tai
vichyvedellä ja nauti.
Omena-tyrnimehu (höyrymehustimella)
noin 6 litraa valmista sokeroitua mehua
5 kg omenia
5 kg omenia
3
dl tyrnimarjoja
1
½ kg sokeria
3
kanelitankoa
Puolita tai lohko omenat ja kaada sokerin kanssa kerroksittain höyrymehustimen siiviläosaan. Mausta kanelitangoilla. Kaada päällimmäiseksi tyrnimarjat. (Jos haluat myöhemmin käyttää mäskin, poista omenista kannat ja siemenet.)
Anna
höyrymehustimen veden kiehua pohjakattilassa poreillen noin 1 ½
tuntia tai kunnes omenat ovat aivan pehmeitä ja vaalentuneet.
Valuta
ensimmäinen mehuerä noin ½ tunnin kiehumisen jälkeen isoon
mittakannuun ja kaada takaisin omenien ja tyrnien päälle. Jatka
höyrystämistä.
Kun omenat ovat höyrystyneet riittävästi, valuta mehu isoon kattilaan, sekoita ja kuumenna hetken aikaa. (Kuumenna mehu höyryäväksi, noin 80 asteiseksi.)
Pullota
mehu suppilon avulla kuumennettuihin pulloihin piripintaan ja sulje korkit
heti.
Säilytä
viileässä.
Jos
olet poistanut omenista kannat ja siemenet, voit säästää
siiviläosaan jääneet omenat ja tyrnit, eli mäskin. Mäskin voit
soseuttaa sauvasekoittimella, pakastaa ja käyttää esimerkiksi
leivonnassa.
Voi hyvänen aika, tsemppiä sinne omenataistoon! Ihanan näköistä hilloa ja mehua, hillo on todellakin kauniin väristä.
VastaaPoistaVoi kiitos tsemppauksesta! Tytär on juuri ystävänsä luona poimimassa marja-aronioita. Pyörän kyydissä tulee ämpärillinen uutta keiteltävää :) Teen niistä jouluglögit ja siis tietenkin omenien kanssa...
PoistaTuo sekoaminen omppuihin kuulostaa jollain tavalta ihanalta;omput ovat nimittäin lempihedelmiäni!Entä pystyykö noista ompuistasi tekemään tiivistettyä omenamehua? Se on ihana makeuttaja ja käytänkin sellaista paljon.
VastaaPoistaIhana kiiseli! Minulla on vielä muistissa se ihana tyrnikiisselisi kesällä;D
Jo vain ihanaa :) Kumpikin terassi täynnä ämpäreitä ja saaveja täynnä omppuja. Kaikille ei löytynyt kansia, joten jos jonkinlaisia virityksiä löytyy. Pihalla juoksentelee pikku hiiriä ja niillekin saattaisi maistua pesemäni omput, siksi ne kannet on oltava.
PoistaTarkoitatko tiivistetyllä omenamehulla tuoremehulingolla tehtyä mehua? Linkoa en ole edes muistanut kaivaa esiin. Pitäisiköhän vielä? Hyväähän sekin olisi.
Täällä myydään sellaista omenasiirapppia,jossa on pelkkää omenaa,eli osa omenan nesteistä haihdutettu.Tykkään siitä tosi paljon makeuttaja;etenkin jos haluan omenaista makua.
PoistaMolemmat ohjeet vaikuttavat erittäin ihanilta, ja ovatkin todella kauniita :) Muutkin ottamasi kuvat ovat tunnelmallisia ja taidokkaita :) Olet niin taitava kaikessa !
VastaaPoistaMuutenkin olet todella ihana ja lämmin ihminen ! :))
Hyvää viikon jatkoa sinulle <3
/ 15-vuotias tyttö
Ihania herkkuja omenista saa, mutta työlästä hommaa, jos niitä omppuja tulee näin valtavat määrät. Koskaan ennen ei ole näin paljon tullut. Töihinkin olen kantanut ja oppilaat ovat käyttäneet jälkkäreihin.
PoistaVoi, olet niin suloinen!!! Hyvää viikkoa sinullekin :)
Olisipa täällä pohjoisessakin kotimaisia omenoita... Myynnissä on, kovalla hinnalla. Vain syöntiomenoiksi olen raskinut ostaa. Säilöntään en lainkaan. Kateeksi käy tuo sinun ongelmasi.
VastaaPoistaIhana blogi, voimaannuttavat kuvat. keittokirjasi oli pakko oastaa ja se on ollut kovassa käytössä.
t. Kirsi -kurssikaverisi
Ai niin, eipä ole omppuja siellä saakka. Harmi!
PoistaHauskaa, että keittokirja on ollut käytössä :))
Hienoa syksyä sinne pohjoiseen Kirsi!
Kirsi, luepa seuraava kommentti: ensi vuonna Matkahuolto tuo!!!
PoistaSama ongelma täällä... puita on neljä, eikä ämpärillisiä ole kuin ehkä kuusi enää jäljellä, mutta nyt on omenahilloo, omenamehuu, omena-mansikkahilloo, mintulla maustettua omenahilloo (tuli muuten tosi herkullista, kiitos vinkistä!) ja muutamakin omenapiirakka ym. leivonnainen. Huhhuh. Onneksi on vastaanottavaisia työkavereita.
VastaaPoistaTyrnin kanssa omenasta täytyy tulla ihanaa. Pitäisikö sen puutteessa ostaa vaikka luomusitruunoita tai -limettejä, puristaa niistä mehu ja keittää omenat siinä hilloksi?
Luovuus kukkimaan, kun ruoasta on kyse!
Edelliselle Kirsi-kurssikaverille terveisiä: annapa ajoissa äänimerkki ensi syksynä, niin saat omenoita ämpärikaupalla Matkahuollon mukana ;-)
Sinulla siis samat ongelmat, huh!
PoistaKyllä sitruunakin varmasti sopisi ompun kanssa varsinkin, jos lajike ei ole kovin hapan. Kokeile ihmeessä. Luovuus kunniaan!
Minulla odottaa vielä ämpärillinen marja-aronioita ja sinun taannoisen luovan vinkkisi myötä valmistan viikonloppuna jouluglögit joulua odottamaan ;) Sekoitan vähän omenia joukkoon tällä kertaa. Ai niin, pullot ovat melkein loppu, mistäköhän niitä saan lisää? Joku vinkkasi Prismaa, kysyn sieltä. Tai Ikea? Hih, kullakin ongelmansa :)
Tälläkin hetkellä omppuhillot porisee...
VastaaPoistaIsällä ei ole kuin kaksi puuta, silti olen kohta kurkkua myöten täynnä hilloja, piiraita ja omenajälkkäreitä! Kaikki uudet ohjeet ja vinkit ovat tervetulleita. Tunnelmallista lokakuuta sinulle!
Ai siellä samat ongelmat :)
PoistaHienoa syysaikaa Eeviregina!
Moikka, riittääkö tässä hillossa oleva tyrni tuomaan tyrnin maun hilloon? Eli siis jos teen tätä, niin haluaisin, että tyrni myös maistuu, vaikka terveellistä se tietty on ilman makuakin :)
VastaaPoistaTässä muuten minun tyrnihillo, joka on parhaimmillaan paahtoleivän päällä
http://polkkapossu.blogspot.fi/2012/09/parempi-possulla-suu-hillossa-kuin.html
Ei maistu selkeästi tyrnille, enemmänkin antaa väriä ja erilaista makuvivahdetta perinteiselle omenahillolle. Olisin varmaan laittanut enemmän tyrniä, mutta kun on tämä omenaongelma ja tyrnejä vain vähän...
PoistaSinun hillosi näytti ja vaikutti herkulliselta. Voisin kokeilla, jos saisin vielä lisää tyrnejä :)
Tuo mehu kuulostaa aivan ihanalta!
VastaaPoistaJuu, hyväähän se on!
PoistaIhania kuvia sinulla!
VastaaPoistaKiitos, kiitos :)
PoistaLöysin sattumalta tämän ohjeen, kun etsiskelin omenahilloon herkullista ohjetta. Onneksi muistin pakkasessa majailevat vuosikerta tyrnit! Nyt meillä herkutellaan hillolla, kiitos ihanasta ohjeesta!
VastaaPoistaKiva, kiva! Juuri tänä aamuna laitoin hillosilmän kyseistä hilloa tuorepuuroon ja oli tosi hyvää :)
Poista