sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Tyrni-kerroskiisseli



Helsingin silakkamarkkinoilla oli jälleen myynnissä ihania tyrnituotteita. Ostin kotiin kalojen kaveriksi tyrni-saaristolaisleipää ja voi että oli hyvää. Se teki leivästä hieman kostean ja antoi pientä hapokkuutta muutoin makeaan leipään.

Tyrnistä olen ollut jo monta vuotta innoissani, sen väri on ihan suunnattoman kaunis ja maku mainio. Tyrnin annostelussa kannattaa toki olla varovainen, sillä maku on myös todella vahva. Maistelemalla oppii.

Tähän kiisseliin käytin valmista tyrnimehua, mutta jos käytössäsi on tuoreita tai pakastettuja tyrnimarjoja, keitä noin 2 dl tyrnimarjoja ½ litrassa vettä. Siivilöi mehu ja hierrä marjoja siivilässä, jotta kaikki mehu irtoaa niistä. Kiehauta sokerin kanssa ja suurusta kuuma mehu vesitilkkaan sekoitetulla perunajauholla. Kiehauta vielä lyhyesti.

Tyrni-kerroskiisseli
4:lle

Maitokiisseli
6 dl maitoa
½ dl maissitärkkelystä
½ dl sokeria
½–1 halkaistu vaniljatanko

Sekoita maito, maissitärkkelys, sokerit ja vaniljatanko pinnoitetussa kattilassa.
Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen. Kun kiisseli sakenee ja kiehahtaa, katkaise levystä virta ja sekoittele vielä muutama minuutti. Poista vaniljatanko. Raaputa tangosta loput siemenet kiisselin joukkoon.
Anna kiisselin jäähtyä hetken aikaa ja jaa se jälkiruokamaljoihin tai laseihin. Ripottele pinnalle hieman sokeria.

Tyrnikiisseli
1 dl makeuttamatonta tyrnimehua
4 dl vettä
½–1 dl sokeria
2 ½ rkl perunajauhoa
Koristeluun tuoreita tai pakastettuja tyrnimarjoja

Sekoita kattilassa kaikki ainekset. Kuumenna seosta täydellä teholla koko ajan sekoittaen.
Kun kiisseli sakenee ja kiehahtaa, nosta kattila pois levyltä. Jäähdytä hetken aikaa ja kaada varovasti hieman jäähtyneen maitokiisselin päälle.
Ripottele pintaan vielä sokeria, jotta kiisseliin ei tulisi kuorta.
Jäähdytä hyvin, koristele tyrnimarjoilla ja tarjoile.




Nyt on kaikki omenat kerätty ja kohta alkaa haravointi. Vein 50 kg omenia tuoremehuasemalle ja sain vähän yli 30 litraa raikasta pastöroitua tuoremehua hanapakkauksiin pakattuna. Kiitos vaan vinkistä naapurille! Pakkaukset säilyvät kuulemma jopa huoneenlämmössä, koska ilma saadaan pussista tarkkaan pois. Olen suunnattoman kiitollinen mehuistani, mutta ihan pikkuisen kade edeltäjälle, joka pakkasi mukaansa yli 80 litraa päärynätuoremehua - kirkasta ja kauniin keltaista. He olivat siis hukkua päärynöihin! Rouva oli keitellyt niitä jo höyrymehustimella mansikan kanssa ja valmistanut hilloja ym. Oi, oi, seuraavaksi kyllä istutan päärynäpuun, heti kun löytyy tilaa.













14 kommenttia:

  1. Kiisseli vaikuttaa todella herkulliselta !
    Ottamasi kuvat ovat jälleen aivan ihania. Saat kuviin tallennettua hyvin tunnelman :) Kuviasi on aina ihana katsella ja postauksiasi on mukava lukea, sillä niiden teksti on niin sujuvaa ja kiinnostavasti kirjoitettua. Olet taitava kirjoittamaan ja blogisi on mielestäni paras blogi !
    Hyvää alkavaa viikkoa sinulle :))
    / 15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilahduttaa - mielestäsi paras blogi! Kiitos, kiitos ja vieläkerrankiitos!
      Suloista sunnuntaita sinulle :)

      Poista
  2. Tyrni on mielettämän hieno marja, niin maulta kuin väriltä. Hienoja syksykuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrni ON hieno ja tosi kiva, että sitä on alettu arvostaa! Kiitti :)

      Poista
  3. Ihanan kaunis kiisseli! Osatn usein kaupasta valmiita kerroskiisseleitä, mutta ehkä tuo on vielä pikkuisen parempaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, on ja enemmän kuin pikkuisen parempaa ;)

      Poista
  4. Voi kun tyrniä saisi täälläkin,muussa kuin kosmetiikassa.Tuo kiisseli on herkullinen ja niin kaunis;oli tosi hyvää silloin kesällä:)
    Upeita syksyisiä kuvia;kyllä syksy on niin kaunis! Ja vau,opa sinulla nyt sitten pitkäksi aikaa omppumehua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ensi kerralla kun tulet Suomeen, hankin sulle kuivattua tyrnijauhetta jostain :) Tiedän, että sellaista on myynnissä.

      Juu, nyt on omppumehua vähäksi aikaa. Tosin pakkauksissa on 3 litraa ja aika äkkiä nuoriso taitaa ne juoda.

      Poista
    2. Kotini vierellä rantaraittia reunustavat molemmin puolin mahtavat tyrnipensaat täynnä marjoja, mut ah niin hankalia poimittavia. Muutaman pakasterasiallisen poimin pakkaseen ja ostin kuivattuja tyrnejä jauheena. Ihania aamupuuron päällä.

      Poista
    3. Hankalia tosiaan. Kerran torikauppias kertoi, että on olemassa ihan erikoisvälineitä tyrnien poimimiseen.
      Olen maistanut jauhetta ja hyvää sekin on.

      Poista
  5. Blogissani on sinulle postauksesi väreihin sopiva tunnustus :-)

    VastaaPoista
  6. Tyrni on kova sana, joskus olen juustokakkua tehnyt siitä koulussa. Varsinkin kiilteestä tuli todella kaunis, onhan tuo väri kerrassaan upea! :) Kauniita kuvia, ihanaa että viikonloppuna oli niin kaunis syyssää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrni sopii varmasti raikkautensa vuoksi tosi hyvin juustokakkuun :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...