torstai 18. lokakuuta 2012

Värikäs kasvispata



Olen aina pitänyt kasvisruoista ja opiskeluaikana tein usein tämäntapaista kasvispataa. Tähän käytin oman pihan viimeisen kesäkurpitsan, vihreitä papuja, tomaatteja ja muutaman pienen, mutta tosi tujun chilin.


Värikäs kasvispata
4:lle

2 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
2 perunaa
1 paprika
1 chilipaprika
4–6 tomaattia
½–1 dl vettä
100 g vihreitä papuja
100 g maissia
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 tl kuivattuja yrttejä tai 2 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. timjami, basilika, oregano

Tarjoiluun ranskankermaa

Lohko sipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuutioi munakoiso ja kesäkurpitsa melko isoiksi.
Kuori perunat ja kuutioi pieniksi.
Halkaise paprika sekä chili ja poista siemenet. Kuutioi paprika ja hienonna chili.
Kuutioi tomaatit.
Kuumenna öljyä padassa, lisää hienonnetut sipulit ja kuullota keskilämmöllä hetken aikaa.
Lisää joukkoon munakoiso-, kesäkurpitsa-, peruna ja paprikakuutiot ja hienonnettu chili. Nosta hieman lämpöä ja sekoittele noin 5 minuuttia.
Lisää pataan tomaatit ja vesi. Anna padan hautua kannen alla matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
Lisää lopuksi vihreät pavut, maissi ja mausteet. Hauduta vielä noin 5 minuuttia, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Tarjoa sellaisenaan tai ranskankermanokareen kanssa. Pata sopii erinomaisesti myös lihan tai kalan seuraksi.

Jos et ole tottunut käsittelemään tuoretta chiliä, ohessa pikku vinkki. Älä poista chilin siemeniä paljain käsin. Ihoon saattaa jäädä kapsaisiinia, joka myöhemmin polttelee iholla. Käytä keittiöhanskoja tai irrota siemenet lusikalla. Tulisimpia osia chilissä ovat siemenet ja valkoiset seinämät. Mitä tulisemmasta ruoasta pidät, sen enemmän niitä kannattaa jättää jäljelle.



Tänä vuonna chilipuskani teki valtavasti söpöjä pikku chilejä. Aiempina vuosina olen kuivattanut chilit, mutta nyt ajattelin tehdä niistä chilitahnaa. Pitää vain muistaa ottaa chilipuska sisälle ennen pakkasten tuloa.


Joen varrelta
Ilta-aurinko luo hienoja sävyjä ja varsinkin, kun puiden lehdet syysasussaan heijastuvat veden pinnasta.











16 kommenttia:

  1. Kylläpä onkin upeita syksyn puita! Ja niiden hienot värit toistuvat padassasi, ihanan näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyn värit ovat niin hienoja ja inpiroivia. Värikäs ruoka maistuu muuten aina paremmalta kuin väritön :)

      Poista
  2. Herkullisen oloinen kasvispata ja kauniit syyskuvat.
    Syksy on kaunista aikaa !
    Hyvää viikon jatkoa sinulle :)
    /15-vuotias tyttö

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksy on hieno vuodenaika ja värit niin inspiroivia.
      Maukasta loppuviikkoa sinulle :)

      Poista
  3. Mitkä värit noissa lehdissä onkaan.Ihanat pikku chilit,minkälaista tahnaa aiot tehdä`? Minä rakastan jemeniläistä yrttistä chilitahnaa ,zhugia,jota syön melkein lusikalla;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väriterapiaa täällä meidän leveysasteilla :)
      En vielä tiedä millaista tahnaa tekisin. Jemeniläinen yrttinen chilitahna kuulostaa tosi hyvältä. Googlasin, mutta en löytänyt reseptiä, olisiko sinulla?

      Poista
  4. http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2008/11/chili-yrttitahna.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, tuota aion tehdä - ihanan eksoottiselta vaikuttaa!

      Poista
  5. Oih mitkä värit niin ruuassa kuin luonnossakin nyt Suomessa, wow!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruska parhaimmillaan. Sinulla on siellä puolestaan mahtavat avokadovalikoimat :)

      Poista
  6. Miten tykkään sen tyyppisistä ruoista! Värikäs kaunis syksy on ollut ulkona!

    VastaaPoista
  7. Ihana syyskavalkadi! Minulla on meinannut mennä koko syysruska ohi työkiireiden vuoksi. Kiitos tästä! :)

    VastaaPoista
  8. Upeaa väriloistoa! Täällä onkin varsin kuulas ja aurinkoinen päivä tänään. Kasvispata näyttää mielettömän hyvältä. Minun pitäisi aloittaa chilieni kuivatusprosessi. En ole aikaisemmin kokeillut, mitähän siitä mahtaa tulla!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti chileistäsi tulee hyviä, ne on ihan helppo kuivata. Onnistunut minulla jopa ihan huoneenlämmössä ja ovat jääneet kauniin punaisiksi. Osa on koristeena purkissa, kun ovat niin nättejä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...