lauantai 27. maaliskuuta 2010

Manteli-kuppikakut


Cupcakesit eli kodikkaammin kuppikakut ovat rantautuneet Suomeen. Ne ovat pieniä kakkusia, joilla voi korvata vaikkapa perinteisen täytekakun. Ei niin, että haluaisin ruokaperinteitä ravisuttaa, suomalaiselle täytekakulle täysi kunnia, mutta näitä on hauska kokeilla. Koristelussa vain mielikuvitus on rajana.

Kuppikakut
12 kpl

100 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl maitoa
100 g mantelimassaa

1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
3. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
4. Yhdistä jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
5. Kaada jauhot sekä maito voi-sokeriseokseen ja sekoita. Sekoita mahdollisimman vähän.
6. Jaa muffinipellin koloihin paperiset muffinivuoat ja annostele kahden lusikan avulla jokaiseen vuokaan hieman taikinaa. Jaa kuhunkin vuokaan palanen mantelimassaa ja lusikoi loppu taikina mantelimassan päälle.
7. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.
8. Anna kuppikakkujen hetken jäähtyä muffinipellillä ja siirrä ne sitten ritilälle.

Mikäli sinulla ei ole muffinipeltiä, käytä useita muffinivuokia sisäkkäin. Näin leivonnaiset eivät leviä uunissa.

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl vaniljajogurttia
½ dl tomusokeria
½ tl vaniljasokeria


Koristeeksi manteleita

Valmista kuorrutus sekoittamalla huoneenlämpöinen tuorejuusto vispilällä tasaiseksi. Lisää loput aineet ja levitä tai pursota kuorrutetta jäähtyneille kakkusille. Koristele manteleilla.

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Lohi-fenkolivuoka


Olen jo pari viikkoa miettinyt mitä kehittelisin fenkolista. Fenkolin tuoksu on mielestäni valloittava, vivahdus anista ja hivenen lakritsaa. Fenkoli kuitenkin jakaa mielipiteitä, vaikka kypsennetyn fenkolin maku onkin hyvin mieto. Kuumennettaessa fenkolin makeahko tuoksu hälvenee ja maku kesyyntyy. Fenkolia ei pidä kypsentää liikaa, sen kuuluu mielestäni jäädä hieman rapsakaksi.

Tämä fenkoli-lohivuoka on ihanan helppo valmistaa. Ruoat, joihin käytetään vain yksi kypsennysastia ovat minulle mieluisia. Tässä siis valmistuu yhtäaikaa niin lisäke kuin kalakin, helppoa sunnuntairuokaa.


Fenkoli-lohivuoka
4:lle

2 - 3 salaattifenkolia (n. 400 g)
2 appelsiinia
1 dl kokonaisia kuorellisia manteleita
2 ½ dl täysjyväcouscousia
1 ½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
3 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
n. 700 g lohta
(sitruunalohkoja)


Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Halkaise fenkolit pituussuunnassa, poista puumainen kanta ja viipaloi puolirenkaiksi.
Kuori ja viipaloi appelsiinit.
Puolita tai rouhi mantelit.
Mittaa uunivuokaan (n. 20 x 30cm) kypsentämättömät couscoussuurimot. Lisää fenkoli, appelsiiniviipaleet, mantelit, suola, mustapippuri, vesi sekä öljy ja sekoita.
Leikkaa lohi viipaleiksi ja asettele couscous-fenkoliseoksen päälle. Ripottele lohelle vielä suolaa ja mustapippuria.
Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa kunnes lohi on kypsää, noin 40 minuuttia.
Sekoittele couscous-fenkoliseosta hieman, haarukalla nostellen, jotta saat siitä irtonaista. Pane tarjolle halutessasi sitruunalohkoja.



perjantai 19. maaliskuuta 2010

Pääsiäistä odotellessa


Pääsiäistunnelmia jo latailen. Vaikka on ollut jotenkin uuvuttava työviikko, päätin ryhdistäytyä ja käväisin sisustusliike Mosassa Tapanilassa. Aivan ihastuttavia, toinen toistaan ihanampia kevätjuttuja putiikki täynnänsä. Ostoskoriin päätyi raikkaita keittiöpyyhkeitä, jalallinen tarjoiluvati, muistikirja ja ihania pääsiäiskortteja. Monta pikkujuttua jäi mietityttämään, joten taidanpa hurauttaa sinne toisenkin kerran.

Suloinen pääsiäiskortti oikealla on Krista Keltasen.
P.s. Huomasitko muuten, että ensimmäisen kuvan helmililjat eivät ole aitoja? Ostin ne samaisesta sisustusliikkeestä. Omistaja kertoi, että juuri noista helmililjoista heidän liikeideansa sai alkunsa. Ovat kyllä tosi aidon näköisiä multinensa.

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Gluteenittomat sämpylät


Pöytälaatikosta on hyvä löytyä muutama gluteeniton ohje, kun haluat ilahduttaa keliaakikkoa. Tällaiset sämpylät leipaisin ystävälleni. Ohje on helppo ja nopea, sillä taikinaa ei tarvitse kohottaa kulhossa, pelkkä pellillä kohotus riittää. Taikinan voi leipoa hyvissä ajoin ja kohottaa jääkaapissa, sitten vain sujauttaa uuniin juuri ennen vieraan tuloa. Valmistuttuaan gluteenittomat leivät kuivahtavat erittäin nopeasti ja siksi ylimääräiset kannattaa heti jäähdyttyään pakastaa.


Gluteenittomat sämpylät
(6 kpl)

2 dl vettä
2 tl sokeria
½ tl suolaa
1 dl maissijauhoa (keltaista)
1 ½ tl kuivahiivaa
3 dl gluteenitonta karkeaa jauhoseosta
2 rkl öljyä

voiteluun vettä
pinnalle kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä

1. Sekoita hieman kättä lämpöisempään (42 C) veteen sokeri, suola, maissijauhot ja kuivahiiva.
2. Lisää gluteenittomat jauhot hyvin sekoittaen.
3. Lisää lopuksi öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
4. Pyöritä taikinasta gluteenittomilla jauhoilla jauhotetulla leivinpöydällä tanko. Litistä tankoa hieman ja leikkaa 6 osaan.
5. Kohota pellillä noin ½ tuntia (tai muutama tunti jääkaapissa.)
6. Voitele kohonneet sämpylät vedellä ja ripottele siemeniä pinnalle.
7. Paista 225 C asteessa noin 10 minuuttia.

Muistathan, että leipomisvälineiden, leivinpöydän ja leivinpaperin tulee olla puhtaita ts. vehnäjauhottomia. Muista myös varata keliaakikolle erillinen levite.

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Viikonlopun aamiainen


Onpas mukavaa jo nautisekella ajatuksella viikonlopun kiireettömästä aamiaisesta. Saa rauhassa heräillä ja puuhastella aamutoimia. Pöydässä voi istuskella ja nautiskella pitkään, vaikka vain viipyillä siemaillen hitaasti aamun raikasta valoa.

Keväisin aika usein kaipaan aamulla piristystä greipeistä. Muiden suut menevät meillä kyllä greipeistä väärälleen, joten saan nauttia niistä ihan rauhassa. Tai no, rauhassa, tarkat katseet seurailevat, kun upotan hienon greippilusikkani hedelmänpuolikkaaseen, sahailen kunkin greippilohkon sisuksia molemmin puolin ja lusikoin viimein mehukkaita viipaleita suuhuni. Ihmettelyä riittää ja alaspäin meneviä suupieliä, mutta aion odottaa kärsivällisesti siinä toivossa, että saisin joku päivä jonkun ihmettelijöistä greipinsahauskaverikseni.

Minut saa helposti tyytyväiseksi, jos aamiaisella on jotakin pientä makeaa. Ei sen tarvitse olla mitään ihmeellistä, vaikkapa marmeladia paahtoleivän tai keksin päällä, kunhan vain lopuksi saan suun makeaksi. Nämä kaneli-pikapullat ovat kivoja aamiaisella tai brunssilla, koska ne ovat helpot ja nopeat valmistaa, eivätkä ole liian makeita. Sopivathan pikapullat toki päiväkahvihetkiinkin, mutta juuri aamulla pullantuoksulla saa helposti porukan hereille.


Kaneli-pikapullat
8 kpl

taikina:
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
3/4 dl öljyä
2 dl maitoa
1 kananmuna


täyte:
1 tl kanelia
1 dl fariinisokeria
½ - 1 rkl voita sulatettuna

kananmunaa voiteluun
mantelirouhetta pinnalle

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa.
3. Sekoita pienessä kulhossa öljy, maito sekä muna ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita varovasti pehmeäksi taikinaksi.
4. Annostele puolet taikinasta 8 paperiseen vuokaan tai muffinipellin voideltuun syvennykseen.
5. Sekoita täytteen aineet keskenään ja ripottele taikinan päälle.
6. Jaa loppu taikina täytteen päälle.
7. Voitele munalla, ripottele pintaan mantelia ja paista noin 20 minuuttia.


Vinkki: Mikäli haluat nopeuttaa leipomista aamulla, mittaa illalla kuivat aineet ja kosteat aineet valmiiksi kulhoihin. Säilytä kosteat aineet jääkaapissa yön yli.

maanantai 8. maaliskuuta 2010

Makuja ja värejä Meksikosta


Meksikosta nousevat ensimmäisenä mieleeni voimakkaat intensiiviset värit niin ruoassa kuin tekstiileissä ja astioissa, puhumattakaan väreistä taiteessa. Olen suuresti vaikuttunut taiteilija Frida Kahlon elämästä. Tämä sykähdyttävä nainen on erikoisella tavalla pystynyt tuomaan elämänsä traagisuuden maailmalle nähtäväksi ja ehkäpä meille opittavaksikin. Eipä silti, Frida Kahlo on yhtä kuin hänen taiteensa ja toisaalta enemmän kuin hänen taiteensa. Näin naistenpäivänä ajattelin muistuttaa Frida Kahlon elämäntyöstä Meksikossa.

Frida Kahlon viimeinen maalaus: Viva la vida, 1954

Meksikossa, tässä värikylläisessä, eksoottisessa maassa viljellään mahtavia raaka-aineita, joista meksikolaiset loihtivat vahvoja herkullisia ruokiaan. Tortilla "leipiä" tarjotaan sellaisenaan tai niistä valmistetaan täytteiden kanssa erilaisia ruokia. Suomessa kaupan hyllyille ovat ilmestyneet täysjyvävehnätortillat, jotka kuitupitoisuutensa ansiosta ovat suositeltavia, mutta mikään ei voita itsetehtyjä tortilloja. Ne ovat maultaan vertaansa vailla, kannattaa kokeilla!


Tortillat
(8 kpl)

2 dl vehnäjauhoja
2 dl maissijauhoja (keltaista)
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
½ dl öljyä
n. 1 dl lämmintä vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää öljy ja vettä sen verran, että saat sekoitettua kiinteän ja tasaisen taikinan.
3. Peitä taikina kelmulla ja anna levätä noin 15 minuuttia.
4. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä 8 palaan.
5. Pyöritä palat palloiksi ja kauli pyöreiksi ohuiksi paistinpannun pohjan kokoisiksi levyiksi. (Kauli kuten karjalanpiirakkapohjat.)
6. Pane kunkin levyn väliin kevyesti kostutettu talouspaperi, jotta levyt eivät kuivu ja tartu toisiinsa kiinni.
7. Kuumenna valurautainen paistinpannu ilman rasvaa ja paista tortilloja molemmin puolin kunnes niihin ilmestyy ruskeita laikkuja. (Melko kuumalla pannulla alle minuutti / puoli.)
8. Pinoa kypsät tortillat ja peitä kostutetulla talouspaperilla tai leivinliinalla.

Vinkki: Jos käytät tortilloja myöhemmin, kääri ne kevyesti kostutettuun talouspaperiin, pane muovipussiin ja säilytä jääkaapissa. Tortillat säilyvät jääkaapissa muutaman päivän.


Quesadillat maissitäytteellä
(2 - 4:lle)

4 tortillaa
1 rkl öljyä
½ paprika kuutioituna
½ - 1 chilipaprika hienonnettuna (ilman siemeniä)
½ punasipulia viipaloituna
2 dl juustoraastetta
200 g pakastemaissia sulatettuna

Tarjoiluun:
tacokastiketta
guacamolea
kermaviiliä

1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Voitele 2 tortillaa ja pane ne pellille leivinpaperin päälle öljytty puoli alaspäin.
3. Ripottele tortilloille puolet juustoraasteesta, maissi, paprika, chilipaprika ja punasipuli. Ripottele loppu juustoraaste sipuleiden päälle.
5. Aseta loput tortillat täytteiden päälle. Paina kevyesti ja voitele päälipuolelta.
6. Paista uunissa noin 10 minuuttia.
7. Leikkaa 4 - 6 osaan pitsaleikkurilla.
8. Tarjoa tacokastikkeen, guacamolen ja kermaviilin kanssa.


Tostadat broileritäytteellä
(4:lle)

8 tortillaa
1 ½ rkl öljyä


Täyte:
300 g kypsää broileria
3 tomaattia kuutioituna
salaattia revittynä
1 avokado viipaleina
1 punasipuli ohuina viipaleina


Tarjoiluun:
kermaviiliä
tacokastiketta


1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Voitele 4 tortillaa molemmin puolin öljyllä ja pane pellille leivinpaperin päälle.
3. Paista uunissa 5 - 10 minuuttia, kunnes tortillat ovat rapeita.
4. Voitele loput tortillat ja paista uunissa samalla tavoin. (Kiertoilmauunissa voi paistaa kaikki yhtäaikaa.)
5. Jaa kuumille tortilloille täytteet ja pane tarjolle kermaviiliä ja tacokastiketta.

Tacokastike

1 rkl öljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ paprika hienonnettuna
1 chilipaprika hienonnettuna (ilman siemeniä)
(tai ½ - 1 tl chilijauhetta tai cayennepippuria)
1 tl juustokuminaa
1 prk (n. 4 dl) tomaattimurskaa
1 rkl tomaattisosetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ tl mustapippuria
1 tl oreganoa


Kuullota sipulit, paprikat ja juustokumina.
Lisää tomaattimurska, tomaattisose ja loput mausteet.
Keitä ilman kantta keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kastike sakenee. Tarkista maku.
Kastike säilyy jääkaapissa noin kolme päivää.


Mangopilvi
(2 - 4:lle)

300 g pakastettuja mangokuutioita
1 ½ rkl limetin mehua
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl kuohukermaa

Soseuta hieman sulaneet mangokuutiot sauvasekoittimella. (Säästä muutama kuutio koristeluun.)
Lisää mangososeeseen limetin mehu sekä hunaja ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.
Vaahdota kerma ja lisää varovasti käännellen mangososeeseen.

Frida Kahlon maalaus: Omakuva punaisessa ja kullanvärisessä puvussa 1941, kirjassa Helsingin kaupungin taidemuseon julkaisuja, n:o 52.

Hyvää naistenpäivää!

perjantai 5. maaliskuuta 2010

Kesä edelleen mielessä



Kävin tänään hypistelemässä siemenpusseja taimimyymälässä ja muutama jo tarttuikin matkaani. Ihanaa, saan sormet pian multaan! Viikonlopun aikana pasuunakukka (Brugmansia) sekä sinisarja (Agapanthus) pääsevät sisälle kylmäkellarista. Toivottavasti ovat nukkuneet hyvät talviunet, jotta jaksaisivat kukkia. Jälkimmäinen suureksi ihmeekseni kukkikin viime kesänä upealla valkoisella kukinnolla, mutta pasuuna sen kun kasvoi ja kasvoi, kukkia ei näkynyt. No, komea se oli ilman kukkiakin, en voi moittia. Monet kasvit kelpaavat minulle ilman kukintoakin. Lehtimuodot, vihreän eri sävyt ja kasvin habitus ovat minulle merkityksellisiä.


Tämä pastasalaatti sopii tarjottavaksi minä vuodenaikana tahansa, mutta ainakin ajatuksissa se maistuu parhaimmalta ulkona puutarhassa luumupuiden alla tai auringon lämmittämällä parvekkeella.

Pastasalaatti
4:lle

3 dl pastaa
muutama kesäsipulin varsi tai purjoa
1 omena
100 g savukinkkua kuutioituna tai juustoa esim. vahvaa cheddaria
1 dl pakastemaissia hieman sulatettuna
1 dl tuoreita sokeriherneen palkoja (tai pakastettuja)
pieni nippu rucolaa
2 rkl pinjansiemeniä

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo kypsä pasta kylmällä vedellä lävikössä.
Paloittele kesäsipulin varret tai purjo. Kuutioi omena.
Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla.
Sekoita kaikki salaattiainekset varovasti keskenään.

Kastike:
1 dl kermaviiliä
1 tl sokeria
1 - 2 tl sitruunamehua
½ tl sinappia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
2 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna

Sekoita kermaviilin joukkoon muut aineet.
Tarkista maku.
Sekoita kastike salaatin joukkoon tai pane tarjolle erikseen.



Olen kovin ilahtunut saamastani palautteesta ja uusista lukijoista! Tuntuu erityisen kivalta, jos olen voinut kuvillani ja ohjeillani piristää jonkun päivää.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...