KUKA OLEN


Hei täältä Omenamintun keittiöstä!


Olen Hannele, kotihääräkkö, joka nauttii ruoanlaitosta, leipomisesta, säilömisestä, puutarhan hoidosta, yrttien kasvattamisesta, käsitöistä ja lukemisesta. Metsässä samoilu marja- tai sienikorin kanssa on intohimoni, talvella saan energiaa hiihtämisestä. 

VALOKUVAUKSESTA
Valokuvaus tuli elämääni aika yllättäin: tein muutamiin lehtiin ruokajuttuja ja hankin digikameran. Kuvia ja reseptejä alkoi kertyä niin paljon, että halusin tallentaa niitä muuallekin kuin kovalevylle –  syntyi Omenaminttu-blogi. 

Saan silloin tällöin tiedusteluja kamerastani. Kuvaan harrastelijakameralla, Canon EOS 450D. Ruokakuvissa käytän makro-objektiivia (Canon EF-S 60mm/2.8) ja aina jalustaa. Muut kuvat otan Zoom-objektiivilla (Canon EF-S 15-85mm/3.5-5.6) tai kännykkäkameralla.

MISTÄ NIMI OMENAMINTTU? 
Olen vuosia kasvattanut yrttejä. Aloitin aivan kokemattomana paritalon pienessä pihassa. Muutettuamme omakotitaloon kaivoin ja möyhensin maata ja siirtelin isoja kiviä perustaakseni yrttitarhan  – aluksi ihan pienen. Melkein joka vuosi se laajenee hieman: on niin paljon uusia yrttejä, joita on kiva kokeilla. Omenamintusta sain pikkuruisen jakopalan Annalan puutarhasta, sinne se on aikanaan päätynyt Englannin kuninkaallisesta puutarhasta. Omenaminttu on kauniisti kukkiva ja valloittavan tuoksuinen minttu ja siitä haudutettu tee on ihan superhyvää.

INNOSTUS RUOKAAN
Innostukseni ruoanlaittoon ja leipomiseen alkoi jo pienenä tyttönä, kun sain lahjaksi hienon vaihekuvilla piirroskuvitetun lasten keittokirjan. Väsäsin myös omatekoisia reseptivihkoja, jotka kuvitin ihan itse. Käsitykseni ruoasta ja ruoanlaitosta laajeni, kun asuin teinivuosinani Itä-Afrikassa. Siellä teimme kaikki ruoat alusta alkaen itse ja makumaailmaani tulivat eksoottisetkin raaka-aineet. Pihassamme kasvoi muun muassa mangopuu, avokadopuu ja ananaksia. Oli meillä kanojakin ja siinä tyttöstä karaistiin, kun lempikana päätyi pataan.

Arvostan ruokaperinteitä ja onnekseni minulla on monta yhteistä ruokamuistoa isoäitieni keittiöistä. Pidän mutkattomasta ja konstailemattomasta ruoasta, joka valmistetaan hyvistä raaka-aineista. Piperrys ja ruoalla hifistely eivät ole minun juttuni, mutta värien kanssa haluan leikitellä. Usein lisään ruokaan jotain vain värin vuoksi, toki makujen tulee myös sopia yhteen. Eri vuodenaikojen sesonkiruoat innoittavat ja erityisesti innostun, jos saan puutarhasta tai metsästä mahtisadon. Aivoni alkavat heti raksuttaa ja ideoin vimmatusti mitä sadosta voisi taikoa. Viimeisimmät ideani ovat keskittyneet yrtteihin yrttikirjaprojektin myötä. Yrttejä suorastaan rakastan ja poimin niitä jopa lumen alta.

Tykkään uusista ravitsemussuosituksista! Monipuolinen syöminen on tavoitteeni ja tasainen ateriarytmi on ehdoton edellytys jaksamiselleni, muuten tulen kiukkuiseksi. Olen kaikkiruokainen, mutta kokkaan kasvisvoittoisesti, suosin täysjyväviljoja ja käytän paljon siemeniä ja pähkinöitä. Olen lapsesta asti kavahtanut liian rasvaisia ruokia, tulen niistä herkästi pahoinvoivaksi. Samalla olen oppinut sanan stop: tiedän milloin olen kylläinen ja milloin syöminen pitää lopettaa. On minulla paheitakin - salmiakki ja tee, jos nyt teetä voi paheeksi sanoa. Teellä aloitan aamuni ja päätän iltani: sen tulee olla mustaa vahvaa lehtiteetä, ei mitään mausteversiota, eikä makeutusta. Viikonloppuaamuna saatan juoda koko kannullisen.

KIRJOISTANI
Opiskellessani kotitalousopettajaksi tein gradun oppikirjojen kuvituksesta. Sain eri kustantajilta kirjoja tutkimustani varten. Lähetin valmiin tutkielmani heille ja pian tulikin pyyntö osallistua oppikirjan tekemiseen. Syntyi Kotitalouden perustaidot, Otavan julkaisemana. Projekti oli opettavainen, innostuin kirjoittamisesta ja ymmärsin muun muassa, että ohjeen täytyy olla mahdollisimman selkeä, että kokematonkin kokkaaja tajuaa ohjeen ja onnistuu sen avulla. Sain ihanilta oppilailtani kullanarvoisia vinkkejä.

Seuraava kirja sai alkunsa tämän blogin kautta. Saaripalstan Saila Routio vieraili usein täällä Omenamintussa ja sai idean, että Oma Piha -lehden kirjaperhe voisi laajentua ruokakirjalla. Syntyi Kausiherkkuja omasta pihasta -kirja, jossa on paljon ruokaohjeita oman puutarhan sadosta ja lähiruoasta.

Uusinkin kirjani sai alkunsa Omenamintun kautta. Eräänä keväisenä päivänä, kun olin äitini luona käymässä ja juuri sanonut hänelle, että en kirjoita enää yhtäkään kirjaa, soi puhelin ja kustantaja otti yhteyttä. En tietenkään voinut kieltäytyä!

Lisää kirjoistani TÄÄLLÄ.

JOS HALUAT OTTAA MINUUN YHTEYTTÄ
Kysymyksiä, kommentteja tai muuta postia voit lähettää seuraaviin osoitteisiin:
omenaminttu(at)gmail.com
hannele.kojo(at)edu.hel.fi

Voit seurata minua myös
Twitterissä.

Mukavia hetkiä sinulle blogini lukija!

4 kommenttia:

 1. Hei!

  Elättelen toivoa, että blogisi heräisi jälleen eloon, sillä ohjeesi ja kuvasi olivat todella ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Minulla oli viimeisen postauksen jälkeen tietokone pitkään rikki ja huollossa. Sitten tämä blogin ylläpito vaan jäi, olen pahoillani. Ei ollut tarkoitus häipyä mitään ilmoittamatta - ehkä palaan vielä.

   Poista
 2. Hei! Löysin juuri suuren avun käännöstyöhöni tästä sinun kauniista blogistasi; erään yrtin suomalaisen nimen, jota en muualta saanut selvitettyä -- kiitos:-) Toisen yrtin nimi vielä puuttuu, joten: onkohan sinulla mahdollisesti tietoa, mikä voisi olla ruoanlaittoon käytetty (tansk. ja engl.) geranium? (Kukkiva kasvi on toki tuttu tuolla nimellä mutta yrtti todellakaan ei...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Taija! Kiva, että sait apua blogistani :)
   Harmi, mutta ruoanlaittoon käytettävä geranium ei ole minulle tuttu.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...