lauantai 5. joulukuuta 2009

Jouluinen vuokaleipä


Iso kiitos kannustavasta palautteesta, jota olen saanut! Aloittelen varovasti, hiljaa hyvä tulee. Toivottavasti. Tänne on tulossa myös ruokaohjeita, mutta nyt joulun alla keskityn leivontaan.

Mieli herkistyy erityisesti joululauluja kuunnellessa ja varsinkin, jos lauluja esittää oma lapsi. Hyvä mieli jää pitkäksi aikaa koulun nuorten taidokkaasta ja jotenkin niin raikkaasta kirkkokonsertista. Ja vielä kun kotiin palattuamme ovelta tulvahtaa valloittava joulun tuoksu kahvitarjoiluun viemistäni leivonnasista (niitä uusia kokeiluja), niin joulun odotus voi totisesti alkaa.

Joulu ei meille tule ilman joululeipää. Sitä on oltava! Olen vuosia tehnyt pyöreitä limppuja, mutta nyt halusin kehitellä helpon vuokaleivän, joka onnistuu kokemattomammaltakin. Tämän helpommaksi ei leivän leipominen enää voi tulla. Taikinaa ei tarvitse alustaa, eikä kohottaa kulhossa, ei myöskään muotoilla, vaan se jaetaan suoraan vuokiin, kohotetaan ja paistetaan. Monta kokeilua kyllä tarvittiin, ennen kuin olin tyytyväinen.

Jouluinen vuokaleipä

1 dl vettä
1 ½ dl siirappia
1 rkl pomeranssinkuorta
1 rkl fenkolia
5 dl piimää
40 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
5 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

vuokien voiteluun margariinia
koristeluun manteleita
leipien voiteluun:
1 rkl siirappia
1 rkl kiehuvaa vettä

1. Kiehauta pienessä kattilassa vesi, siirappi ja mausteet.
2. Ota kattila pois liedeltä ja lisää piimä.
3. Kaada kädenlämpöinen piimäseos taikinakulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita kunnes hiiva on liuennut.
4. Lisää taikinaan suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot vähitellen haarukkavatkaimella sekoittaen.
5. Lisää lopuksi öljy. Taikinan kuuluu olla pehmeää, ei tiivistä.
6. Voitele 2 suorakaiteen muotoista vuokaa (vetoisuus n. 1½ litraa). Jaa taikina esim. kauhan avulla vuokiin. Ripottele taikinan pintaan jauhoja ja taputtele tasaiseksi. Kohota leipiä leivinliinalla peitettynä kunnes niiden tilavuus on kaksinkertainen, noin tunti.
7. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
8. Pistele kohonneet leivät ja koristele manteleilla. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 40 minuuttia. Voitele leipien pinta siirappivedellä ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia. Peitä leivät leivinpaperilla paistamisen puolivälissä mikäli pinta tummuu liikaa.
9. Kumoa leivät vuoista hieman jäähtyneinä ja peitä leivinliinalla.

9 kommenttia:

  1. Tosi kiva blogi sinulla, omenaminttu!
    Tätä leipää taidan kokeilla - en ole nimittäin mikään leivän leipoja.
    Jatkoa odottaen...
    T.Terhi

    VastaaPoista
  2. Nytkun meille Jouluksi tulee taas talo tayteen kansainväistä porukkaa, niin taidampa ehdottaa että leivotaan tätä leipää!!! Olisko tää vähän samanlaista kuin setsuuri? Jos ei, niin onko sulla hyvä resepti siihenkin?
    Kirsti Brysselistä

    VastaaPoista
  3. Leipä on setsuurintyyppinen. Hyviä leivontahetkiä Kirsti!

    VastaaPoista
  4. Juuri leivoin jouluista vuokaleipää. Herkullinen tuoksu vielä leijuu huoneissa! Taikinasta tuli kyllä aika tiivis (ei löysä), vaikka laitoin vähemmän jauhoja kuin reseptissä neuvottiin... Lopputulos oli kuitenkin mitä mainioin, kiitos reseptistä ;DDD

    VastaaPoista
  5. Kiitos Ulla kommentista! Vaihdan löysä-sanan tilalle: taikinan kuuluu olla pehmeää, ei tiivistä.

    VastaaPoista
  6. Vuosi meni ennenkuin kokeilin, mutta tänään näin juuri joulun alla, kodissamme tuoksuu joululeipä. Edellisestä leivän leivonnasta onkin tosi kauan. Kiitos Omenaminttu ohjeistasi ja aivan ihanista valokuvista. Ja Joulurauhan toivotus perheellesi! t. Terhi

    VastaaPoista
  7. Terhi: Kiva, kun innostuit leipomaan ;) Valoisaa uutta vuotta!

    VastaaPoista
  8. Hei, nam kuulostaa hyvältä! Oletko pakastanut leipää ja vienyt lahjaksi vasta myöhemmin? Mietin aloittaa joulun valmistelua jo pakkaseen 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kokeillut tämän leivän pakastamista, mutta se hieman kuivahtaa, joten ei mielestäni sovi pakastettavaksi.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...