lauantai 19. joulukuuta 2009

Pavlova


Monia ahdistaa vallitseva pimeys ja kylmyys. Olen tosi kova palelemaan, joten jälkimmäisestä en varsinaisesti nauti, mutta olen oppinut käyttämään villasukkia, kaulahuiveja ja shaaleja. Pakkasessa on jotain todella kiehtovaa, siksi en anna sen itseäni selättää. Pimeys myös kiehtoo. Voi hääräillä sisällä hyvällä omallatunnolla ja käpertyä sohvan nurkkaan lukemaan. Näin joulun aikaan pimeys luo ihanaa tunnelmaa ja varsinkin, kun maa on peittynyt valkeaan lumipeitteeseen.

Pavlova on saanut nimensä venäläisen ballerinan Anna Pavlovan mukaan. Hän teki kiertueen Australiassa ja Uudessa Seelannissa 1920-luvulla ja vieläkin kiistellään kummasta maasta tämä ihanan kevyt torttu on peräisin. Pavlova on mainio jälkiruoka joulun aikaan tai uudenvuoden juhliin. Marenkitaikinaa paistetaan uunissa kunnes se on pinnalta rapea ja sisältä vielä vaahtokarkkimaisen pehmeä. Marenkipohjaa kannattaa jäähdyttää paistamisen jälkeen uunissa vielä muutaman tunnin ajan tai yön yli. Pohjan voi valmistaa myös useita päiviä etukäteen, säilyttää kannellisessa tiiviissä rasiassa ja täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Täytteeksi sopivat erilaiset hedelmät ja marjat.


Pavlova

2 ½ dl sokeria (mieluiten erikoishienoa)
1 rkl maissitärkkelysjauhoa
4 valkuaista (huoneenlämpöisistä kananmunista)
1 tl sitruunamehua tai etikkaa
¼ tl suolaa


täyte:
2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
erilaisia hedelmiä tai marjoja

1. Pane uuni kuumenemaan 100 asteeseen.
2. Sekoita pienessä kulhossa sokeri ja maissitärkkelys.
3. Erottele valkuaiset munista yksi kerrallaan.
4. Vaahdota valkuaiset, sitruunamehu tai etikka ja suola sähkövatkaimella ilmavaksi vaahdoksi. (Kulhon ja vatkainten tulee olla puhtaat ja kuivat.)
5. Lisää vaahdon joukkoon noin ½ minuutin välein sokeri-tärkkelysseosta, ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa koko ajan sähkövatkaimella, kunnes kaikki sokeri on lisätty ja vaahtoon jää "huippuja".
6. Levitä vaahto pellille leivinpaperin päälle ympyrän muotoon (halkaisija noin 25 cm). Levitä vaahtoa paksummin reunoille ja jätä hieman syvennystä keskelle. Paista uunin keskitasossa noin 2 tuntia. Pavlovan kuuluu olla pinnalta kuiva ja rapea, mutta sisältä vaahtokarkkimainen.
7. Vaahdota täytettä varten kerma ja vaniljasokeri.
8. Levitä kermavaahto jäähtyneelle marenkipohjalle ja koristele hedelmillä tai marjoilla. Leikkaa viipaleiksi aaltoteräisellä veitsellä.

2 kommenttia:

  1. Ihana blogi Sinulla...

    VastaaPoista
  2. Hannele, ensimmäisen kerran elämässäni sain oikein tehtyä Pavlovaa ja vieläkin maiskuttelen suutani, ihana marengin rapeus ja vaahtokarkkimainen pehmeys yhdessä yhdessä kerman ja hedelmien kanssa - kerrassaan ihana resepti!!! Terkut Sarilta

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...