perjantai 23. huhtikuuta 2010

Hernesosekeitto


Vihreät herneet kuuluvat kesään, mutta värinsä puolesta kevääseenkin. Tätä keittoa teen silloin, kun on saatava maailman nopeinta ja helpointa ruokaa. Jos tulee superkiire, oikaisen vielä hieman ja jätän sipulin kokonaan pois. Ihmeen hyvää keitosta tulee näinkin vähillä ja vaatimattomilla raaka-aineilla.



Hernesosekeitto

1 sipuli hienonnettuna
1 rkl öljyä
3/4 l vettä
1 ½ tl suolaa
600 g pakasteherneitä


Tarjoiluun:
2 dl maustamatonta jogurttia
½ sitruunan raastettu kuori
hienonnettua minttua


Kuullota hienonnettua sipulia öljyssä matalalla lämmöllä kunnes sipulit ovat täysin pehmenneet.
Lisää vesi ja suola ja hauduta vielä hetken.
Lisää herneet ja keitä niitä noin 5 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella suoraan kattilassa. Mikäli haluat rakenteesta sileää, soseuta keitto monitoimikoneella tai tehosekoittimella.
Tarkista maku.

Pese sitruuna huolellisesti kuumalla vedellä ja raasta. Raasta vain aivan uloin keltainen osa, valkoinen osa on kitkerää.
Sekoita jogurtin joukkoon sitruunan kuori sekä minttu. Pane tarjolle erilliseen kulhoon.


Tämä minttu, inkivääriminttu, kasvoi viime kesän isossa ruukussa. Tarkoitukseni oli siirtää se syksyllä maahan, mutta en millään keksinyt mihin puutarhan kolkkaan olisin sen istuttanut. Niin se sitten jäi ruukkuun ja siirsin sen aivan loppusyksystä pimeään kylmäkellariin. Olipa huvittava näky, kun se pimeässä kellarissa työnteli pienen pieniä hentoja värittömiä varsiaan mustasta mullasta. Otin sen sisälle valoisalle kuistille ja nyt se kasvaa niin hurjaa vauhtia, että kohta joudun turvautumaan saksiin. Mintuissa on kyllä sellaista elinvoimaa, että ei voi kuin ihailla.


Ja herneistä vielä puheenollen, kuka muistaa sadun prinsessasta ja herneestä? Se oli lapsena minusta äärimmäisen kiehtova satu. Aina kyllä lapsuus tulee mieleen, kun tätä äitini taiteilemaa aplikaatiotyötä katselen tyttäreni huoneen ovessa.

8 kommenttia:

  1. Vain kerran olen tehnyt tätä keittoa ja muistan selvästi, kuinka yllättävän hyvää se oli. Keväisellä aterialla kävisi alkuruoastakin, tai kahdelle aikuiselle vähäkalorisesta päivällisestä.

    VastaaPoista
  2. Hernekeittosi vihreä tekee hyvää, voimaa antava väri ja upeat kuvat!

    Tuo aplikaatiotyö on tavattoman kaunis. Itse asiassa luin Prinsessa ja herne-satua tyttärelleni tässä eräänä iltana. Satu teki suuren vaikutuksen pieneen prinsessojen ihailijaan.

    Kevätvaloa viikonloppuusi, Omenaminttu!

    VastaaPoista
  3. Kevät valloitti ruudun :)Herneitä meillä popsitaan kilokaupalla kesäaikaan. Mielelläni kokeilen tätä reseptiä, kiitos ystävä!
    Ihana käsityö! Äitisi on taitava, kerro terveiset hänelle <3
    Mukavaa viikonlopun jatkoa !
    Halein
    Marie

    VastaaPoista
  4. Katriina: Juuri näin, meillä pikalounaaksi tai alkuruoksi.
    Lumiomena: Kiitos. Sadut ovat niin ihania :) Aurinkoa kevääseesi, Lumiomena!
    Marie: En kyllä ole lainkaan tullut äitiini käsityöasioissa, harmi. Kerron äidilleni terveiset <3 Halauksia täältäkin

    VastaaPoista
  5. Ihanan oloinen hernekeitto. Joudun tunnustamaan, että en muista koskaan tehneeni minkäänlaista keitto herneistä. Kaupan purkkihernarilla on menty. Miksiköhän näin? Tämä menee kokeilulistalle, ja noita churrojakin tekisi mieli...

    VastaaPoista
  6. Olipa kiva, että jätit tervehdyksen blogiini, niin löysin tänne. Kauniita kuvia, palaan ihailemaan paremmalla ajalla :)

    VastaaPoista
  7. Kuulostipa aika kivalta keitolta, täytyypä kokeilla, ei ihan perinteistä hernekeittoa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...