torstai 11. marraskuuta 2010

Sienipiirakka


Syksyn sienisaalis oli niin hyvä, että sieniä ei tarvitse tänä vuonna säästellen käyttää. Sienipiirakka on oivallista vierastarjottavaa ja niinpä juhliin teen sitä mielelläni. Käytin piirakkaan kuivattuja sieniä ja puutarhassa vielä virkeänä kasvavaa lehtikaalia sekä mangoldia. Pistaasipähkinät antoivat piirakkaan pikantin loppusäväyksen. Lehtikaalin ja mangoldin voi mainiosti korvata rucolasalaatilla, kokeilin, ja siitäkin tuli oikein hyvä. Pistaasienkin tilalle voi kokeilla muita pähkinöitä.

Sienipiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
75 g voita
½ dl rahkaa

Täyte:
3/4 l suppilovahveroita tai mustatorvisieniä (tai 3/4 dl kuivattuja)
1 rkl öljyä
1 salottisipuli hienonnettuna
½ dl kuorittuja (suolattomia) pistaasipähkinöitä karkeasti rouhittuna
suolaa
mustapippuria
75 - 100 g lehtikaalia, mangoldia tai rucolasalaattia suikaloituna

1 ½ dl vahvaa juustoa raastettuna

2 munaa
1½ dl maitoa

Mittaa kulhoon jauhot, voi pieninä kuutioina sekä rahka. Sekoita taikina murumaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija n. 30 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Sekoittele tuoreita sieniä kuivalla pannulla, kunnes niistä on neste haihtunut.
Jos käytät kuivattuja sieniä, liota niitä vähässä vedessä noin 15 minuuttia.
Kuullota sipulia öljyssä. Lisää esikäsitellyt sienet tai liotetut, puserretut sienet, pähkinät sekä mausteet. Sekoittele vielä hetken aikaa ja lisää joukkoon mangoldi, lehtikaali tai rucola. Anna vihreiden lämmetä ja nosta pannu pois levyltä.

Ripottele juustoraaste esipaistetulle pohjalle. Levitä kasvistäyte juustoraasteen päälle. Kaada lopuksi munamaito ja paista noin 25 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.




9 kommenttia:

  1. Minä en käynyt tänä syksynä kertaakaan sienessä, kun muutto sotki kaikki aikataulut. Onneksi noita sieniä saa torilta ja kaupastakin. Lapsena inhosin sieniä, nyt ne on herkkua. Tuo kuva ainakin...aiai, ihanan näköinen.

    VastaaPoista
  2. Ihana sieniohje! Mulla on kuivattuna edellisen vuoden suppiksia vielä, pitääkin tehdä viikonlopuksi piiras.Joten kiitos tästä ohjeesta. Ja kauniita syyskuvia menneen kesä kukista.Talventörröttäjät.

    VastaaPoista
  3. Onpa hyvännäköinen taikina, ruisjauhojen ja rahkan kanssa sen on pakko maistuakin hyvältä. Lehtikaali on minulle ihan uusi tuttavuus, vaikka kaupassa sitä on jo ruvennut näkymään. Onko se kirpeää maultaan?

    Ensimmäinen lyhtykuva sulattaa sydämen, se on yksinkertaisesti ihana! Juuri minun makuuni.

    VastaaPoista
  4. Niin kauniita kuvia, taas :) Ja herkkupiirakka!!

    VastaaPoista
  5. Mikä voisikaan olla parempaa kuin tuollainen sienipiirakka! Onneksi sieniä saa marketista monta eri lajia,kun ei metsästä tuollaisia löydy:;D

    VastaaPoista
  6. Kirjailijatar: Totta, saahan sieniä vielä torilta. Ja on niitä vielä metsässäkin, jos vaan valoisaan aikaan ehtisi.
    Tuija: Kiva, että tulee sienille käyttöä. Tarkoituksella jätän kasveja leikkaamatta, ne ovat niin hauskoja talventörröttäjinä. (Hassu sana.)
    Katrina: Tykkään usein laittaa taikinoihin vähän ruista tai grahamia, tulee täyteläinen maku. Ei tuo kasvattamani lehtikaali ainakaan ollut kirpeää.
    Jaana: Kiitoksia :)
    Saila: Tykkään kovasti lyhdyistä.
    Yaelian: Sienistä saa loihdittua kaikenlaista herkkua.

    VastaaPoista
  7. Hassua miettiä, että puutarhassa voi vielä kasvaa jotain, kun itsellä on jo 26 hiihtokilometriä plakkarissa ;)

    VastaaPoista
  8. Päivikki: Ohhoh, ihan hiihtokelit, kuulostaapa mukavalta. Ajattele, monet yrtitkin ovat täällä vielä käyttökelpoisia. Mutta pimeää ON.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...