keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Juuripersiljakeitto ja keväinen päivä



Juuripersiljat ovat jo pitkään kaupan hyllyllä odottaneet, että nappaisin ne koriini. Ja nyt niitä onnisti. Pitkien vaaleiden palsternakan näköisten juuresten (unohdin ottaa kuvan) on sanottu maistuvan persiljalta, mutta en minä niistä kyllä persiljan makua tavoittanut. Raakana juuripersilja maistui yllättävän makealta, aavistuksen porkkanalta ja kypsänä siinä oli sellerin ja palsternakan vivahdetta. Yhtä kaikki - ihastuin!

Nyt  puutarhasuunnitelmien lumoissa olevat: etsimään juuripersiljan siemeniä. Kasvi on kaksivuotinen, lehtiä käytetään persiljan tapaan ja syksyllä korjataan juurakko. Aion varmaan kokeilla, saisin mainiota lähiruokaa omasta pihasta!

Juuripersiljakeitto
(4:lle)

500 g juuripersiljaa
300 g perunaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 rkl voita
7 ½ dl vettä
1½ tl suolaa
1 dl kermaa

Lisäksi:
1 rkl voita
1 dl pakastettuja suppilovahveroita hienonnettuna
1 pieni punasipuli hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 tl balsamiviinietikkaa

Kuori ja kuutioi juuripersilja sekä perunat.
Kuori ja hienonna sipulit.
Kuullota sipuleita ja juureksia voissa matalalla lämmöllä, kunnes ne hieman pehmenevät.
Lisää vesi ja suola ja keitä kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä, noin 30 minuuttia.
Soseuta keitto, lisää kerma ja kuumenna.
Keiton kypsyessä ruskista voissa suppilovahverot ja punasipuli. Mausta suolalla, mustapippurilla ja lorauksella balsamiviinietikkaa.
Lusikoi kullekin keittoannokselle sieniä ja tarjoa hyvän leivän kanssa.


Keväinen päivä
Eilinen päivä oli jotenkin lumoava. Aurinko lähetteli kauniita säteitään aamupäivästä alkaen ja lumi suli ihan silmissä. Töissäkin muisteltiin eilistä - kyllä kevät tekee ihmeitä.






7 kommenttia:

  1. Mielenkiintosta, enpäs ole juuripersiljasta ikinä kuullutkaan! Täytyy kokeilla joskus, jos sattuisin meidän pikkukaupoista löytämään sitä!

    VastaaPoista
  2. Meilläpäin ei ole lainkaan palsternakkaa vaan ainoastaaan juuripersiljaa.Voisinkin joskus kokeilla sitä keittoon.
    Ihanaa,kun lumet ovat alkaneet jo kunnolla sulamaan:)

    VastaaPoista
  3. Jännä, suppilovahverot ovat tänään esiintyneet useammassa paikassa :) Pakastimentyhjennys menossa, kun kevät kolkuttelee ovella.

    Hyvännäköistä settiä kyllä.

    VastaaPoista
  4. Meillä on syöty erityisesti tällä viikolla keitto jos toinenkin. Etsinkin seuraavalla kauppareissulla juuripersiljaa ja testaan ohjeesi. Kiitos! (Huomenna syödään basilika- hernesosekeittoa à la Yhteishyvän ruokaliite...)

    VastaaPoista
  5. Sama täällä, en ole nähnyt ja tietänyt, että juuripersilja on olemassa. Pakko minullakin mennä kauppaan sitä etsimään. Eilinen päivä oli kyllä merkillistä, takapihallamme lumi suli vauhdilla ja nyt jo näkyy nurmikkoa. Joka ikinen iltapäivä katsomme tyttäremme kanssa talomme räystäistä valuvaa vettä ja tänään aamulla seurasimme lintuja pihapuissa. Kevät tekee tuloaan.

    VastaaPoista
  6. Mitenkähän on löytyisiköhän meidän kaupoista juuripersiljaa... epäilen, mutta täytyypä pitää silimät auki. Meillä kyllä sosekeittoja syödään viikoittain. Juuripersilja voisi tuoda mukavaa makuvaihtelua.

    VastaaPoista
  7. Sara: Saattaa olla, että pikkukaupoista ei juuripersiljaa löydy.

    Yaelian: Ahaa, juuripersilja viihtyy siellä lämpimässä.
    Lumi sulaa nyt kohisten, varsinkin näin sateella.

    Hanna: Juu, pakastimeen on nyt kurkittava useammin näin kevään korvalla :)

    Intopii: Sosekeitot ovat niin hyviä!

    Voisula: Juuripersilja on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.
    Tänään sade on sulattanut taas ison määrän lunta :)

    Päivikki: Silimät auki vaan :) Tai sitten tutkailet jostain siemeniä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...