perjantai 19. elokuuta 2011

Tuoreet pavut ja Kasvitieteellinen puutarha


Tänä kesänä kasvattamistani hyötykasveista salkopavut ovat erityisesti ilahduttaneet. Kylvin siemeniä suoraan maahan sekä isoihin ruukkuihin. Ruukuissa kasvavat pavut kypsyvät näköjään hitaammin, mutta kukkia on valtavasti, joten enköhän niistäkin pääse pian korjaamaan satoa. Pavut ovat kauniin violetteja ja muuttuvat keitettäessä vihreiksi.


Tuoreet pavut ovat maukkaita sellaisenaan keitettyinä. Vaihtelua kaipaavana olen tehnyt pavuista erilaisia salaatteja ja tämä on niistä ehdottomasti paras. Tomaatit raikastavat ja hetken aikaa marinoituneet punasipulit antavat liemineen juuri sopivan terän salaatille.

Salaatti tuoreista pavuista
(4 - 6:lle)

500 g tuoreita papuja
5 tomaattia
1 punasipuli
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl öljyä
ripaus suolaa

Pinnalle:
persiljaa
siemeniä tai pähkinöitä

Viipaloi punasipuli renkaiksi. Sekoita pienessä kulhossa sitruunamehu, etikka, hunaja, öljy sekä suola ja lisää joukkoon sipulirenkaat maustumaan.
Huuhdo pavut, poista niistä kanta ja keitä kypsiksi. Lajikkeesta ja koosta riippuen n. 10 minuuttia. Kaada lävikköön ja huuhdo kylmällä vedellä.
Viipaloi tomaatit.
Kaada pavut laakeaan tarjoiluastiaan, lisää tomaatit ja punasipulit liemineen. Sekoita varovasti nostellen.
Koristele persiljalla ja mieleisilläsi siemenillä tai pähkinöillä.


Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha
Vietin elokuista iltaa iloisessa seurassa ihanan työtoverini syntymäpäivillä. Kyllä oli hienosti valittu juhlapaikka!











8 kommenttia:

  1. Kerran näin, kun Nigella Lawson marinoi sipulirenkaita etikassa salaattiin ja niistä todella tuli hiukan pehmeämpiä rakenteeltaan ja maultaan. Tätä papusalaattia täytyy kyllä kokeilla, en ole koskaan vielä syönyt papuja tomaatin kanssa:)

    Kasvitieteellinen puutarha näyttää maagiselta paikalta. Kuvissa on ihanan pysähtynyt tunnelma, juuri sellaisesta pidän.
    Olen kerran kävellyt paikan ohi, mutta silloin ei ollut aikaa mennä sisälle.

    VastaaPoista
  2. Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on kokonaisuudessaan yksi suosikkipaikoistani Helsingissä - ja yksi harvoista, jotka "otin omakseni" jo pian tänne etelään muuttomme jälkeen. Ihania, tunnelmallisia kuvia olet sieltä(kin) ottanut. :)

    Papusalaattisi vaikuttaa herkulliselta. Tuoreet pavut ovat minunkin herkkuani.

    Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Kasvitieteelliset puutarhat ovat niin hienoja paikkoja. Olet oikeassa, tuo pysähtynyt tunnelma niissä kiehtoo, mutta myöskin rehevyys ja tila hengittää. Tuoksu on kuin tropiikissa.

    Katja: En yhtään ihmettele, että olette löytäneet toisenne. Joskus pitäisi ottaa hyvä kirja mukaan ja jäädä puutarhaan lukemaan :) Se vasta olisi nautinnollista.
    Sinulle myös viikonlopun iloa!

    VastaaPoista
  4. Minulla oli viime kesänä pensaspapu kasvamassa. Harmikseni se ei tehnyt kovin suurtakaan satoa, pari kertaa saimme miehen kanssa niistä nauttia. Mutta ah, rakastan tuoreita papuja. Pariisissa sain nauttia niistä, kun siellä ne eivät maksaneet juuri mitään.

    En ole ikinä päässyt käymään kasvitieteellisessä puutarhassa, ihastellut vain kun ohi olen joskus linja-autolla mennyt. Se olisi kyllä paikka jonne haluaisin päästä käymään. Ja onko siellä vielä kahvilakin? Se olisi täydellistä.

    VastaaPoista
  5. is that a bean salad? i wonder how you season it. looks so delicious

    VastaaPoista
  6. Solen: Tuoreet pavut ovat ihania!
    Puutarhassa on kesäkahvilakin kuulemma, mutta en ole käynyt.

    Coco: Yes, it's a bean salad with tomatoes and onion. The onion is marinated in honey vinaigrette. It was delicious.

    VastaaPoista
  7. Olivatko papusi Purple Queen-lajiketta. Jos ne pakastaa ryöppäyksen jälkeen, niin pakastimessa muuttuvat taas violeteiksi. Ensimmäistä kertaa näitä kasvattaessa olin niin pettynyt, kun upea väri kuumennettaessa katosi. Kuinkahan käy muuten violetin kukkakaalin kanssa, oletko kokeillut?

    VastaaPoista
  8. Tusla: Papuni ovat Blauhilde, kasvaa köynnöstäen parimetriseksi. Täytynee kokeilla ensi kesänä tuota Purple Queen-lajiketta, kuulostaa mielenkiintoiselta.
    En ole kokeillut violettia kukkakaalia. Kerropa miten käy, jos kokeilet :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...