torstai 29. joulukuuta 2011

Riistaliemi


Olen usein keittänyt uuden vuoden aattoillaksi lihalientä. Mielikuvissani värjöttelen ulkona rakettisateessa ja odotan pääsyä sisälle hörppimään kuumaa lientä. Pakkasista ei kyllä taida olla pelkoa tänä vuonna. Keittelin viimeksi lientä syyskylmillä riistan luisista paloista. Kyselin hallista tuolloin hirven lihaa, mutta ei meinannut löytyä. Eräs mukava kauppias kuitenkin huuteli perääni: Hei, on mulla tuolla varastossa yksi hirvi, jos odotat! Sieltä sitten kauppias tuli hirven iso koipi kainalossa ja leikkasi minulle sopivat palat. Juteltiin tietysti hirvistä ja muistui mieleeni samaisen aamun tapahtuma. Oli poikkeuksellisen upea auringon nousu. Autossa itsekseni oikein huokailin ääneen ja samassa metsästä loikki pellon laidalle upea hirvi. Sitä näkyä en unohda! 

Riistaliemi
(8:lle)
 
noin 1,5 kg keittolihaa (hirven, poron tai peuran luisia lihan osia)
1–2 porkkanaa
pala palsternakkaa
pala selleriä
2 sipulia
pala purjoa
noin 2 ½ l vettä
2 laakerinlehteä
muutama mustapippuri
muutama maustepippuri
muutama katajanmarja
1 rkl suolaa

Levitä lihapalat ja luut sekä kuoritut kuutioidut kasvikset pellille ja paahda uunissa 175 asteessa noin ½ tuntia tai kunnes ne saavat väriä.
Kaada lihat, luut ja kasvikset isoon kattilaan, lisää vesi sekä mausteet ja keitä aivan matalalla lämmöllä 4–5 tuntia.
Siivilöi liemi ja anna jäähtyä. Kuori jäähtyneestä liemestä pinnalle keräytynyt rasva. Siivilöi liemi vielä kankaan läpi, mikäli haluat kirkkaan liemen.
Tarjoa höyryävää lientä sellaisenaan hyvän leivän tai sienipiiraiden kanssa. Voit myös pakastaa liemen ja käyttää sitä pohjana keittoihin tai kastikkeisiin.

Säästä lihat. Niitä voi käyttää keittoihin esim. mausteiseen bataatti-lihakeittoon.

Jos et pidä riistan mausta, käytä liemeen naudan lapaa tai etuselkää sekä luisia lihan osia esim. häränhäntää tai ossobuccoa.


Joki pauhaa
Joulukuu on ollut poikkeuksellisen sateinen - joetkin paikoin tulvivat. Eilisellä kävelylläni veden voimaa ei voinut olla kuulematta tai havaitsematta.












7 kommenttia:

  1. Miten suloinen liemikulho! Aivan ihana, mummola tulee mieleen vaikka en tiedä oliko mummolassani tuollaisia ;-)
    Isoäitini luona, missä vietettiin joulu aina niin kauan kuin hän oli elossa, oli jouluaterialla todella monta ruokalajia. Yksi niistä oli lihapasteijat (voitaikinasta) lihaliemessä. Se oli todella hyvää! Mutta tuntui siltä, ettei ikinä päästä jälkiruokaan ja varsinkaan lahjoihin!

    VastaaPoista
  2. Oi ihanuus tuota liemikulhoa! Ihana kuva muutoinkin.
    Lihaliemi sopiikin hyvin näihin myrskykeleihin.
    Eipä uskoisi jokikuvistasi, että olemme loppuvuodessa.

    Valoisia loppuvuoden hetkiä ja kaikkea hyvää tulevaan!

    VastaaPoista
  3. Aivan maistan tuon riistaliemen maun ja lämmön pakkasiltana...(luultavasti kyllä polttaisin hosumalla kieleni)

    Kaikkea hyvää vuodelle 2012!

    VastaaPoista
  4. Komeat pauhut onkin, vettä riittää yli äyräitten:)

    VastaaPoista
  5. Saila: Niin, lasten kidutustahan ne jouluateriat ovat. Jälkiruoka ja lahjat, parasta ;)
    Liemikulhot on äitini bongannut minulle kirpputorilta.

    Hannah: Liemikulhoista liemi maistuu niin juhlallisen hyvältä!
    Jokikuvia ei tosiaan uskoisi loppuvuoden kuviksi, nurmikin vihertää taustalla.
    Samoin sinulle, oikein hyvää tulevaa vuotta!

    Nanna: Hosuminen ei siis kannata ;)
    Iloa uudelle vuodelle!

    Katriina: Pauhun äänikin oli komea.

    VastaaPoista
  6. Olen ensimmäistä kertaa blogissasi ja ihastuin heti tapaasi kirjoittaa sekä taidokkaasti otettuihin valokuviisi. Olisi mielenkiintoista tietää, millä kameralla/objektiivilla kuvaat?

    VastaaPoista
  7. Kamomilla: Oi kiitos ja tervetuloa uudelleen! Kamera Canon EOS 450D, ruokakuvat makrolla jalustan kanssa ja muut kuvat zoom-objektiivilla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...