sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Täytetyt räiskäleet


 Letut ovat mielestäni ihan parhaita hillon kanssa, tosin mikään ei voita ranskalaisia Crêpes Suzetteja, mutta joskus on kiva tehdä lettuja myös suolaisella täytteellä. Tämä ohje on vanha. Olen kehitellyt sen aikanaan erityisesti lapsille maistuvaksi, mutta ovat ne kelvanneet aikuisillekin. Olisi kiva kuulla mitä täytteitä te olette lettuihin laittaneet?

Täytetyt räiskäleet
(8 kpl)   

Lettutaikina:
4 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
½ dl grahamjauhoja
2 kananmunaa
ripaus suolaa
2 rkl öljyä
Paistamiseen voita

Vatkaa ensin puolet maidosta ja muut aineet isossa kulhossa. (Näin taikinaan ei tule paakkuja.)
Kaada loppu maito kulhoon, sekoita ja anna taikinan turvota hetken aikaa.
Kuumenna paisitinpannussa nokare voita. Kun voi on kuohunut ja hieman ruskistunut, säädä levy keskiteholle ja annostele pannulle ohut kerros taikinaa. Paista ja käännä räiskäle, kun pinta on hyytynyt.
Paista kääntöpuolta vielä hetki ja siirrä lautaselle.

Täyte:
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
200 g jauhelihaa
1 dl vettä
½ dl ketsuppia
1 tl paprikajauhetta
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
ripaus mustapippuria
½ tl suolaa
1 ½ dl pakastemaissia
Kuorruttamiseen juustoraastetta

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi.
Ruskista jauhelihaa paistinpannulla. Lisää hetken kuluttua sipulit ja jatka paistamista.
Lisää pannulle vesi ja mausteet. Anna kiehua hetken aikaa.
Lisää lopuksi pakastemaissi ja kuumenna.
Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja voitele uunivuoka.
Annostele täytettä kullekin räiskäleelle, kääri rullalle ja nosta uunivuokaan.
Ripottele rullien päälle juustoraastetta ja siirrä vuoka uuniin noin 5 minuutiksi. Räiskäleet ovat valmiita, kun juusto on kullanruskeaa. 

Talvinen taivas 
Nämä kuvat otin klo yhden jälkeen päivällä. Epäröin kannattaako rantaan lähteä kuvaamaan lainkaan, kun oli niin suunnattoman harmaata. Pienen metsikön takaa avautuikin upea taivas.












16 kommenttia:

  1. Ihania lumikuvia. Täällä ei saisi otettua tuollaisia, lunta on ihan liian vähän.

    Meillä tehdään usein suolaisia lettuja. Minä tykkään erityisesti niistä. Tai sitten syön letut sokerin kanssa.

    VastaaPoista
  2. Jestas miten hienoja talvikuvia! Harmaa talvivalo on näissä aivan erityisen kauniisti pääosassa.

    Muistan, että jauhelihalla täytettyjä lättyjä myytiin yhteen aikaan pakasteena ja silloin niitä tuli ostettua pikaruoaksi.

    VastaaPoista
  3. Lettusia meillä paistoi eilen nuorisomme. Heittelivät pannulla ilmaan käännettäessä ;) Ja hilloa kului... Suolaisena versiona menisivät varmasti myös!!

    VastaaPoista
  4. Oi miten kauniisti olet saanut vangittua talvisen harmauden!

    VastaaPoista
  5. Oi nytpä alkoi tehdä mieli plättejä. Ehkä jollain makealla lisukkeella...

    VastaaPoista
  6. Meilläkin on tänään lettupäivä... omenahillolla ja sulalla suklaalla... nam

    VastaaPoista
  7. Kirjailijatar: Kyllä lumi muuttaa maiseman upeaksi. Ehkä teillekin tulee pian lunta.
    Letut ovat muuten tosi hyviä ihan sokerin kanssa.

    Katriina: Harmaa talvivalo, juuri näin.
    En muista noita pakastelettuja, mutta ihan hyvä pikaruokavaihtoehto.

    -T: Nuoriso tykkää heitellä lettuja, niin kuin Peppi.
    Lapsena laitoin kerran liikaa hilloa, muistan vieläkin sen olotilan.

    Anna: Kiitos :)

    Tiina: Letuilla on monta nimeä, mutta että plättejä, en ole ennen kuullut ;) Hauska!

    Minna: Oo,omenahilloa ja suklaata!

    VastaaPoista
  8. Kotonani oleskelee mies, jolla on lähes aina lettutaikinaa jääkaapissa aamiaista ja jälkkäriä varten. Minä harvemmin niitä syön, haluan pitää ne semmoisena erikoisherkkuna, kuten lapsuudessani, kun lettupäivää suunniteltiin pitkään ja hartaasti. Mutta olen alkanut tehdä en-keksi-syötävää -päivinä juurikin täytettyjä lettuja, kun niiden täytteeseen voi laittaa just sitä, mitä kaapeista sattuu löytymään. Viimeksi papu-feta-basilika-(tuore)tomaattitäytettä.

    VastaaPoista
  9. Hei!
    Hienoja kuvia. Tammikuun valo ei usein houkuta kuvausretkille, mutta tälläkertaa näköjään kannatti lähteä!

    VastaaPoista
  10. Mari: Ihan näppärää pitää taikinaa valmiina jääkaapissa.
    Tuo täytteesi kuulostaa tosi hyvältä!

    Jokihakakokkkaa: Kiitos! Kannatti kyllä. Taivas muuttui kokoajan, en olisi millään malttanut lähteä kotiin.

    VastaaPoista
  11. Ovatpas huikean kauniin värisiä valokuvia. Harmaa ja valkoinen ovat yhdessä aivan lumoava yhdistelmä... Salainen haaveeni on tuonvärinen talo :-)

    VastaaPoista
  12. Ihania kuvia!!!

    Satunnainen lukija

    VastaaPoista
  13. Intopii: Kiitos!
    Totta, juuri tuon värisestä talosta minäkin tykkäisin :)

    Satunnainen lukija: Kiitos!

    Marikan: Kiitos! Lumi sen tekee :)

    VastaaPoista
  14. Oi miten ihania talvikuvia!
    Letut maistuu aina. Yleensä täytän jauheliha-herne-maissi-paprika-mössöllä eli melkein samanlaista kuin ohjeessasi. :) Pitkään aikaan ei oli tullut tehtyä, että pitäisköhän joku päivä laittaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...