perjantai 16. maaliskuuta 2012

Broileri-ohravuoka ja kylvösuunnitelmia


Luulliset broilerit ovat maukkaita, kun ne saavat rauhassa muhia uunin lämmössä. Teen broilereista usein kahta eri versiota samalla uunin lämmittämisellä. Seuraavaksi päiväksi on mukavasti ruoka valmiina, jos on kiireinen päivä, ja sopivasti hieman erilainen ruoka. Laitoin toiseen vuokaan pohjalle täysjyväohraa (Torino), pakastimesta maissia ja oman pihan papuja. Toiseen vuokaan puolestaan ohrahelmiä, joiden päälle sujahti punasipuleita ja viimeinen pussillinen pakastettuja omenalohkoja. Lisäilin mausteita joukkoon ja asettelin broilerit päälle. Selvästi on kevät tulossa, kun pakastinta tyhjentelen. Jääkaapista löytyi vielä purkillinen omenachutneya, joka sopi loistavasti tuon omenaisen version seuraksi.

Broileri-ohravuoka I
4:lle

2 dl täysjyväohraa
3 ½ dl vettä
150 g vihreitä pakastettuja papuja
2 dl pakastemaissia
3 maustamatonta broilerin koipi-reisipalaa
öljyä
1 tl suolaa
1 ½ tl Provencen yrttiseosta

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Mittaa uunivuokaan ohra ja kaada päälle vesi. Lisää pakastepavut ja -maissit ja sekoita hieman. Ripottele päälle osa suolasta ja yrttiseoksesta.
Leikkaa broilereista halutessasi rasvaiset nahan reunat pois. Asettele broileripalat kasvisten päälle, valuta hieman öljyä ja mausta lopulla suolalla ja yrttiseoksella.
Paista uunissa noin 45 minuuttia.

Broileri-ohravuoka II
4:lle

2 punasipulia
1–2 omenaa
2 dl ohrahelmiä
4 dl vettä
1 rkl balsamietikkaa
3 maustamatonta broilerin koipi-reisipalaa
öljyä
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kuori ja lohko punasipulit ja omenat.
Mittaa uunivuokaan ohrahelmet ja kaada päälle vesi. Lisää sipulit ja omenat. Mausta balsamietikalla ja ripauksella suolaa.
Leikkaa broilereista halutessasi rasvaiset nahan reunat pois.
Asettele broileripalat vuokaan päällimmäiseksi, valuta hieman öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla.
Paista uunissa noin 45 minuuttia.

Kylvösuunnitelmia
En ole vielä kylvänyt yhtään siementä. Ensin vähän haaveilen, sitten suunnittelen ja ensi viikolla kylvän. Suunnitelmissani puutarhaan päätyvät isolehtiset basilikat ja todennäköisesti punalehtibasilika. Kelloköynnökset onnistuivat viime vuonna kasvilampun alla niin hyvin, että niitä kylvän myös.

Salkopavut tuottivat mahtisadon, niitä on pakastimessa vieläkin muutama pussi. Taimet vievät vähän tilaa kasvaessaan ylöspäin, joten ne sopivat hyvin ruukkuviljelyyn. Salkopavun siemeniä aion ostaa OmaPiha -messuilta. Persilja on kaksivuotinen ja toivon, että se nousee vanhalle paikalleen, eli en kylvä. Tomaatteja kokeilen ehkä kasvattaa muutaman ja vien auringon lämpöön eteläiselle parvekkeelle, jossa viihtyvät hienosti myös basilikat. Lehtikaali ja mangoldi menestyvät lievässä varjossa, niitä kylvän loppukeväästä tai hankin taimena. Ne viihtyvät ruukussa ja ovat kauniin koristeellisia myös.


Parveke on hyvä paikka salaateille, koska etanat eivät ole hoksanneet tulla sinne. Rosmariini ei talvehtinut, mutta sinnitteli tammikuuhun asti. Uusi taimi on hankintalistalla ja se pääsee parvekkeen lämpöön.



Stevia on kellarissa, mutta näyttää elottomalta. Otan sen kokeeksi sisälle. Jos lehtiä ei ilmesty, hankin uuden taimen. Kesäkurpitsoita on oltava. Niitä on niin helppo ja hauska hoitaa. Kukatkin ilahduttavat kauneudellaan ja ovat syötävän hyviä. Pallokurkku oli helppo ja maukas, sitä kylvän ehdottomasti myös tänä keväänä. Chilin taimen yritän ostaa samalta myyjältä Annalasta, sillä viimevuotinen tuotti valtavan määrän upean punaisia palkoja.


Jostain syystä raitapunajuuret ovat kasvaneet kasvimaallani muhkeiksi, mutta tavalliset ovat kituuttaneet. Raitaa siis tänäkin kesänä. Pieniä perunan mukuloita on niin ihana nostaa maasta, että vaikka tilaa on vähän, taidan raivata pienen alueen potuille. Kehäkukkiakin on johonkin saatava!

Näin paljon suunnitelmia – saa nähdä mitkä toteutuvat.





Toteutuvat tai eivät, haaveilen jo istahtavani tuonne puutarhakeinuun multaisine käsineni odottamaan kasvun ihmettä ja kesän satoa!

24 kommenttia:

  1. Nuo siemenkylvökuvat ovat ihania! Voi miten toiveikasta ja lupaavaa. Tämä aika vuodesta on niin täynnä puuhaa ja iloista odotusta, ja rikkaruohotkaan eivät vielä ole alkaneet kasvaa ;-)
    Jännä tuo kokemuksesi raitapunajuuren kanssa. En ole vielä kokeillut tavallistakaan, maani on aika huono savimaa juureksille, odotan, että saan rakennettua enemmän kohopenkkejä ja sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on lempivuodenaikani, ehdottomasti! Odotuksessa on sitä tenhoa :)
      Niin, luulisi, että maatiaispunajuuri olisi helpompi ja uusi raidallinen tulokas haastavampi.

      Poista
  2. Miten ihanat nuo kesäiset kuvat ovatkaan ja kylvösuunnitelmasi kuulostavat hienolta.Olispa oma keittiöpuutarha!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun tein hyvät suunnitelmat, on helppo jatkaa. Keittiöpuutarhasta on kyllä paljon iloa, mutta työtäkin :)

      Poista
  3. Erinomainen otsikkovalinta, koukutuin heti sanasta kylvösuunnitelma :) Kuvat saavat sielun soimaan sulosäveliä.

    Chilit minulla jo kasvaa, samoin sitruunaruoho. Basilikat aion kylvää nyt viikonloppuna. Kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulosäveliä tosiaan!
      Sitruunaruohon viljelystä minulla ei ole mitään kokemusta. Jospa kokeilisin ensi vuonna.

      Poista
  4. Oih! Minulla tuli hiukan huono omatunto :( Viime kesät ovat menneet maratontreenejä vouhkastessa ja puutarha on saanut olla oman onnensa nojassa. Viime syksynä aloitin purkamaan suurinta perennapenkkiä ja siellä se projekti nyt hangen alla odottaa. Minulle vain tulla hupsahti 32 viikkotuntia opetusta nyt loppukevääksi, että selviytymistä siinäkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään huonoja omiatuntoja, kyllä näitä kesiä vielä tulee :)
      Jos on tuollainen tuntimäärä, ota kotona ihan vaan iisisti. Tsemppiä!

      Poista
  5. Broileri ja ohra, molemmat minun suuria lemppareita. Valmistin itsekin broileria ja ohraa noin kuukausi sitten, mutta minulla tuli niin väritön kuva etten laittanut ohjetta blogiin. Sinä olet saanut punasipulilla niin kaunista väriä ruokaan. Kaunista maaliskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punasipulia käytän paljon. Maku on hyvä ja väri erityisen kaunis.
      Samoin sinulle, hyvää maaliskuuta :)

      Poista
  6. Nyt tekisi mieli työntää sormet multaan, kuvasi olivat niin ihanan kesäisiä. Mistähän saisi vielä viherpeukalon?

    VastaaPoista
  7. Hienoja puutarhakuvia! Ja eikös hyvin suunniteltu ole puoliksi tehty, tai jotain sinnepäin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Juu, täällä on nyt ainakin kaikki muistissa. Huomenna täydentämään siemenvarastoa.

      Poista
  8. Oooi, kevätkuvia! Ihania! Tämä aika on aina aivan hirmuisen tuskaisaa, kun kevään odotus huikaisee jo vatsanpohjassa, mutta piha on vielä täynnä lunta. Perinteiset pyllötyskierrokset pääsevät onneksi jo kohta alkuun, sen verran hankien reunoilla alkaa olla paljaita paikkoja. Jospa sieltä kohta nousisi ensimmäisiä kukkasipulin piippoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se hienoa puutarhan kannalta, että tuo lumi sulaa, mutta haikeudella hyvästelen hiihtoladut. Tänään oli upea sää sivakoida.

      Poista
  9. are all these plants growing at the moment? is seems like you already have summer garden that is wonderful to look at.
    i can't wait for the real spring and summer too.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, no, not yet! I'm just planning what to sow. Spring is in the air!

      Poista
  10. Taidanpa linkittää tämän herkkublogin omaani :). Vai pitäiskö sanoa omiini, kun en tiedä, olisiko tämä puutarhan vai leivontablogin puolelle kuuluva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Päivityksissäni on melkein aina herkkuina ruokaa tai leivonnaisia ja kevään mittaan puutarhajuttuja myös :)

      Poista
  11. Mä jo sanoin mummulle puhelimessa, etten kylvä mitään. Mutta nyt on ostettuna jo vahapapuja, kiinanastereita ja kirsikkatomaatteja. Vielä pitäisi kylvää. uuden kodin puutarhaa en vielä tunne, ruukkuihin mennee keväällä. Katsotaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se menee. Minäkin sanoin viime vuonna, etten kylvä kuin muutaman taimen ja nyt suunnitteilla sata. Multa ja osa siemenistä vielä hankkimatta.

      Poista
  12. Omenamintulle on tunnustus Saaripalstalla!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...