sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Herkulliset mungpavut

Mungpavut

Tyttösenä Afrikassa asuessani äitini valmisti usein ihania mungpapuja. Niitä on ollut ikävä! Heti kun kaupassa törmäsin luomu-mungpapuihin, päätin verestää makumuistojani. Ei tullut ruoasta ihan samanlaista kuin äidin, mutta aika lähelle pääsin. Ensi kerralla kokeilen mausteeksi enemmän chiliä ja jotain masala mausteseosta ja sitten kutsun äidin maistamaan.

Mungpapumuhennos
4:lle

2 dl kuivattuja mungpapuja

1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2–3 rkl öljyä
2 tl jauhettua korianteria
2 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua chiliä
1 ½ tl suolaa
½–1 prk tomaattimurskaa tai muutama tomaatti
50 g pinaattia
tuoretta korianteria

Huuhdo pavut hyvin ja liota runsaassa vedessä yön yli (10–12h). Vaihda vesi ja keitä 20–30 minuuttia.
Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä keskilämmöllä. Lisää mausteet ja jatka kuullottamista.
Valuta pavut ja paista niitä sipulien ja mausteiden kanssa.
Lisää tomaattimurska tai kuutioidut tomaatit ja hauduta ruokaa kannen alla noin 10 minuuttia.
Lisää lopussa pinaatti ja kypsennä vielä hetken aikaa.
Maista ja lisää tarvittaessa mausteita tai nestettä.
Koristele tuoreella korianterilla ja tarjoa esim. lihan lisukkeena tai kasvisruokana perunoiden, riisin tai couscousin kanssa.

Ne ovat nousseet nyt – korvasienet!
Metsä tarjoaa parastaan näin sateiden jälkeen. Kannattaa katsastaa polkujen varret ja paikat, joissa maanpintaa on rikottu. 

Korvasienet

Myrkyllisiä korvasieniä poimiessa ja puhdistaessa on oltava tarkkana: kasvoihin koskettelua on vältettävä ja erityisesti varottava suuta ja silmiä. Sienet pitää keittää kahteen kertaan väljässä vedessä, huolehtia tuuletuksesta jne. Tarkat ohjeet Eviran sivulla.

Samalla metsäretkellä löysin oivallisen nokkospaikan ja kosolti köyhän emännän parsaa eli maitohorsmaa. Menen pian metsän laitaan uudelleen korin kanssa.

Puutarhan vauhti
Voi kunpa luonnon heräämistä voisi hieman hidastaa. Puutarhassakin tapahtuu monenmoista ja tuntuu, että kaikkea ei ehdi havainnoimaan. Luumupuiden kukille toivon paljon pörriäisiä.

luumunkukka

4 kommenttia:

  1. Ihana tarina mungpavuista. En vieläkään meinaa uskoa sitä, että olet asunut Afrikassa. Afrikassa! Huikeaa!

    Kunpa oppisin hyödyntämään villivihanneksia ja -kasviksia. Erityisesti nokkosia haluaisin kokeilla - sekä ruokana että kuuluisana lannoitevetenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Afrikka oli huikea! Aivan ainutlaatuisia muistoja sieltä :)

      Nyt kun nokkosen lehdet ovat vielä pieniä, ne ovat parhaita ruoanlaittoa ajatellen. Lannoiteveteen käy isotkin nokkoset. Eikun kori kainaloon ja mukaan hanskat ja sakset.

      Poista
  2. Mungpapuja yleensä vain idätän;ja vain muutaman kerran olen niitä muuhun käyttänyt.Kuulostaa herkullselta tämä afrikkalainen papupatasi:)
    Kauniita kuvia;ja korvasieniä en olekaan koskaan poiminut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Idätetyt mungpavut ovat myös hyviä :)
      Korvasieniä oli tosi kiva löytää. Ystäväni löysi eilen kartiohuhtasieniä, kunpa löytäisin joskus niitäkin. Tämä kevätaika vaan on niin työntäyteistä, että en ehdi riittävästi samoilla metsissä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...