sunnuntai 22. elokuuta 2010

Sienimetsän satoa


Kesä on ollut niin kuiva, että metsäsienistä en ole paljon uskaltanut haaveilla. Kävin kuitenkin kurkkaamassa, josko niitä tutuille paikoille olisi noussut. Muutaman pienen sienen sain korin pohjalle ja olin hieman pettyneenä lähdössä kotiin. Ja eikun mikä yllätys - melkein auton vieressä ne odottivat minua, mustaapuhuvat kaunottaret.






Kotona sitten riemuissani esittelin aarteitani ja pohdin mitä herkkua niistä taikoisin. Jääkaapista löytyi edellisen päivän perunoita ja niitä ajattelin hyödyntää. Leipaisin nopean helpon taikinan pellille kohoamaan ja sitten vain levittelin täytteitä. Ihanat syksyiset maut saapuivat uunin lämmöstä: hieman paahtuneet perunat ja aromaattiset mustatorvisienet rosmariinilla höystettynä. Oih, rakastan tätä sadonkorjuun aikaa!

Perunapitsa mustatorvisienillä

Taikina:
3 dl vettä
20 g hiivaa
½ tl suolaa
2 dl grahamjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Täyte:
5 - 6 keitettyä perunaa ohuina viipaleina
1 l mustatorvisieniä (tai suppilovahveroita)
2 palloa tuoremozzarellaa
oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria ja suolaa
tuoretta rosmariinia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva hyvin nesteeseen.
Lisää suola ja jauhot vähitellen koko ajan puuharukalla tai yleiskoneella sekoittaen.
Lisää lopuksi öljy.
Kauli taikina pellin kokoiseksi levyksi ja kohota noin 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 250 asteiseksi.
Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi.
Pane sienet kuivalle pannulle ja haihduta niistä enin neste.
Murustele mozzarella ja ripottele puolet siitä taikinapohjalle. Levitä perunaviipaleet ja sienet juuston päälle. Ripottele päälle vielä loppu mozzarella.
Valuta hieman oliiviöljyä pintaan, rouhi lopuksi mustapippuria ja ripottele suolaa sekä rosmariinia.
Paista noin 10 minuuttia.


14 kommenttia:

  1. Kauniita, herkullisia kuvia sinulla!!

    VastaaPoista
  2. Ihan oikeasti kuola valuu täällä nyt suupielistä. Minä tykkään sienistä, mutta olen huono sienestäjä, kun en tunne sieniä. En osaa poimia kuin suunnilleen niitä kanttarelleja ja suppilovahveroita. Mutta sienestäminen itsellään on kivaa.

    VastaaPoista
  3. Oi sinä onnekas, kun löysit sieniä! Olen oikeasti nyt aika kade.

    Tein muuten viikolla kesäkurpitsakeittoa ohjeesi mukaan, ja hyvää tuli, kiitos!

    VastaaPoista
  4. Tuoksu tulee kuviesi myötä tänne asti, nuuh ja nam ♥

    VastaaPoista
  5. Voi miten ihania metsäkuvia! Sienetkin ovat niin upean näköisiä, täytyisi päästä metsään..Löysin blogisi vasta ja hullaannuin upeisiin kuviisi :)

    VastaaPoista
  6. Oi, löysit mustatorvisieniä! Minä olen surrut sitä, että tänä vuonna on huono sienisato, mutta ehkä asian suhteen on toivoa :) En vain tunne pääkaupunkiseudun sienimetsiä kovin hyvin, entisellä kotiseudulla oli helpompi mennä metsään. Sinänsä metkaa, koska vanhalla kotipaikkakunnalla asuimme melkein keskustassa ja nyt taas ihan metsän reunalla.

    Tuo perunapitsa kuulostaa herkulliselta! En ole koskaan käyttänyt perunaa pitsassa, joten taidan ensi viikonloppuna kokeilla.

    Ihania kuvia!

    VastaaPoista
  7. No niin, siinàhàn ne mustikset nyt on menossa parempiin suihin! Tulin just sienimetsàstà, ja nyt on alkamassa kauan kaivattu tattiaika. Radion mukaan pitàisi tulla oikein hyvà tattisyksy. Toivotaan. Mustikset olivat paleltuneet, mutta uusi satsi tulee varmaan. Kantarellit on aina varma saalis, niin nytkin. Kuvasi ovat mahtavia.

    VastaaPoista
  8. Herkullinen uusi blogilöytö! Tulen takaisin.

    VastaaPoista
  9. Houkuttelevia metsäkuvia ja ihanan näköinen pizza. Tarjoaisipa joku minullekin tuollaista lämpimänä! Torvisienet perunan päällä ei ihan heti olisi tullut itselle mieleen.

    VastaaPoista
  10. Toivon kovasti, että sieniä löytyis tänä vuonna. Viime syksynä vanhempani keräsivät yli 5o litraa, kuivattivat ja lähettivät minulle Englantiin. Nyt pääsis taas itsekin sienimetsälle kun olen takaisin Suomessa. Ne on niin hyviä! Ja nuo kuvat ei auta mun himoa yhtään :)

    VastaaPoista
  11. Jaana: Kiitos :)
    Kirjailijatar: Sienestäminen on niin kivaa ja vaikka mitään ei löytäisikään, metsässä on rauhoittavaa olla.
    Teija: Kannattaa hei mennä uudelleen sienimetsään. Nyt kun on vähän satanut, sieltä ne nousevat. Kiva, että keitto maistui :)
    Elisa: Hymyilyttää :)
    Jenni: Kiitos ja kiva, kun löysit tänne.
    Lumiomena: Kyllä toivoa on! Kävin tänään kurkkaamassa toisessa sienimetsässä ja nämä sateet ovat tehneet ihmeitä. Peruna on aivan loistavaa pitsassa.
    Lissu: Parempiin suihin ovat jo menneet. Tein vielä piiraita ja sienirisottoa. Hienoa, jos tatteja tulee lisää. Löysin tänään yhden täydellisen herkkutatin, ei madon matoa.
    Lumikko: Tervetuloa!!
    Katriina: Ja sinulla olikin korissasi hieno tattisaalis :)
    Hanna: Wau, mikä saalis heillä. Ja ihanaa, että lähettivät sinulle. Minulla on vielä viime vuoden kuivattuja aika lailla, pitäisi muistaa käyttää niitä.

    VastaaPoista
  12. Voi torvelot! Odotan kovasti viikonloppua, että pääsisin kurkistamaan josko meidänkin sienipaikat olisivat vihdoin heränneet. Tähän asti on ollut aika hiljaista...

    VastaaPoista
  13. Tiina: Nyt alkaa tosiaan jo olla syksyfiilis! Ja voi näitä syksyn herkkuja.
    Laura: Mainiot torvelot! Luulen, että näiden sateiden myötä ovat heränneet.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...