perjantai 22. lokakuuta 2010

Kaalipata hautumaan ja kävelylle


Olen pienestä asti rakastanut kaaliruokia. Niitä olikin lapsuudenkodissani onneksi usein. Lämpöiset muistot nousevat mieleeni varsinkin äidin kaalikeitosta ja kaalipiirakasta, nam.

Suomalaislapset jostain syystä vieroksuvat kaalia, joten aikanaan kehittelin kaalipadan, joka kelpaisi lapsillekin. Ja on tuo kelvannut. Ei aivan perinteinen, eikä perinteisen värinen. Makua pataan lisäävät yrttimausteet ja aivan lopuksi padan pinnalle lisätyt tomaatit, jotka hetken kannen alla levättyään mehustuvat pehmeiksi. Tämä jos mikä on herkullista syysruokaa!

Teen kaaliruokia aina ison annoksen, jotta niistä riittäisi seuraavallekin päivälle. Itseasiassa jo pelkästään maun takia kannattaa tehdä iso annos, sillä seuraavana päivänä maku on parhaimmillaan.



Kaalipata

1 rkl öljyä
200 - 400 g lampaan tai naudan jauhelihaa
1 prk tomaattimurskaa
½ tl mustapippuria rouhittuna
2 tl oreganoa
2 tl basilikaa
1 tl timjamia
2 - 3 tl suolaa
1½ - 2 kg keräkaalia
2 porkkanaa
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
5 tomaattia lohkoina
persiljaa


Ruskista jauheliha öljyssä isossa padassa.
Lisää tomaattimurska sekä mausteet.
Lohko kaali, viipaloi porkkanat ja paloittele sipulit ja lisää ne pataan. (Kaali menee kypsyessään kasaan. Voit lisätä sitä pikkuhiljaa, jotta saat kaiken mahtumaan.)
Hauduta matalalla lämmöllä kypsäksi, 1½ - 2 tuntia. Sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa vettä.
Vähän ennen tarjoilua lohko tomaatit ja nosta ne pataan päällimmäiseksi. Anna hautua noin 5 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmenneet. Rouhi pinnalle vielä halutessasi mustapippuria ja suolaa ja ripottele hienonnettua persiljaa.

Kävelylle

Sillä aikaa kun kaali muhii padassa, on mukavaa lähteä virkistäytymään syksyiseen luontoon.










12 kommenttia:

  1. Upeita syksykuvia,jotka näyttävät niin eksoottisilta täältä helteisestä ilmasta katsellen(tänään noin 30 astetta ja kosteaa,käsittämätön lokakuun ilma)Rakastan kaaliruokia kaikissa muodoissaan,ja kaalipatasi kuulostaa ihanalta! Ilmojen viilennettyä täällä voisin tehdä siitä lihattoman version.

    VastaaPoista
  2. Minä oon kans yks kaali friikki voisin syödä kaaliruokia melkein joka päivä. Tämä sinunkin patasi on niin herkullisen näköistä että vesi herahtaa kielelle.

    VastaaPoista
  3. Aion kokeilla tuota kaalipataa. Tähän asti olen tehnyt vain sitä perinteistä, johon lisätään riisiä. Onko tätä tarkoitus syödä sellaisenaan, vai riisin kanssa? Ihania syyskuvia- syksykin osaa olla kaunis!

    VastaaPoista
  4. Tämän täytyy olla herkullista! :)

    VastaaPoista
  5. Kyllä herahti vesi kielelle kun lueskelin reseptiäsi! Lampaan jauheliha sopii kyllä kaalin kanssa erinomaisesti. Mä olen yrittänyt totuttaa lapsia kaalin makuun vähän kerrassaan - yleensä silppuan kypsennettävän kaalin tosi hienoksi, niin että se lähestulkoon häviää lihan tai jauhelihan sekaan. Raakaa kaalia (esim. puolukkasurvoksen kanssa) syövät jo ihan hyvällä ruokahalulla.

    Syksyiset kuvasi ovat tosi hienoja - upeasti olet onnistunut vangitsemaan erilaisia syystunnelmia!

    VastaaPoista
  6. Rakastan kaaliruokia!!! En vaan voi niitä enää koskaan syödä. =) Sappileikkauksen jälkeen moni ihana ruoka jäänyt pois listalta...byääh!

    VastaaPoista
  7. Täällä on toinen kaalin ystävä! Jo lapsena yksi lempiruokani oli ehdottomasti äitini tekemä kaalilaatikko - ja se on yhä vieläkin ehdottomasti suosikkieni kärjessä. Se on vain jotain niin sanoinkuvailemattoman hyvää.

    Nämä sinun kuvasi ovat taas aivan ihania. Ihan kuin olisi itse tuolla luonnossa.. :)

    VastaaPoista
  8. Voi kiitos, tätä kokeilen! Juuri muutama päivä sitten lapset meuhkasivat kaaliruuista, että eivät tykkää... Josko tämän jälkeen mieli muuttuisi! Ihana, kaunis kävelyretki sinulla!

    VastaaPoista
  9. Ihanan herkullisia kuvia kaalipadasta!! Täältä löytyy "opetettuja" kaalinystäviä koko neljän hengen perhe =) Iskä ja äiskä 34v, pojat 11 ja 13. Eivät tykänneet kaaliruuista olleskaan, mutta kovan yrityksen avulla olen saanut heidät oppimaan kaalin makuun. Vihersalaattiin tulee ihanat väri- ja makusävyt kun laittaa sekaan kaalta!!

    VastaaPoista
  10. Kaalipata, kaalipiirakka, kaalikääryleet... NAM! Todella kiva että olet keksinyt keinon millä saat lapset syömään tuota terveellistä ja edullista herkkua, vieläpä lähiruokaa.
    Voi että minä rakastan tuota lehtikuusta sen syksyisessä asussa. Se on kuin pörröinen keltainen kananpoika, jotenkin niin lämmittävä... siksipä istutin omalle pihalleni lehtikuusen ja katson sen kasvua - on vielä matalampi kuin minä, mutta ei varmaan enää ensi vuonna.

    VastaaPoista
  11. Mmmm! Meilläkin äiti valmisti usein kaaliruokia. Keräkaaleja kun kasvoi pellolla... Ne ovat niin ihanan lämmittäviä ruokia. Pitää laittaa sinun ohje muistiin ja kokeilla sitä, hyvää vaihtelua. Kävimme tänään kävelyllä, pudonneiden lehtien tuoksu, tihkusadetta, ilma oli niin raikas.

    VastaaPoista
  12. Yaelian: No onpas siellä hellettä!
    Tupu: ...ja vie kielen mennessään :)
    Marita: Sellaisenaan hyvää.
    Hayley: On, on :)
    Kissaemo: Kyllä ne lapset tottuu, hienoa!
    Anrinko: Voi, tosi harmi :(
    Marika: Kaalilaatikko, nam.
    Satu: Tuo meuhkaaminen on aika tyypillistä lapsilta.
    Jaana: Ihanaa, että olet ollut sinnikäs :)
    Saila: Wau, sinä olet istuttanut lehtikuusen! Minäkin aivan varmasti istuttaisin, jos olisi isompi piha. Tykkään lehtikuusista tosi paljon.
    Voisula: Olisipa mukava hakea kaalit suoraan pellolta :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...