sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Joulutortut aprikoositäytteellä


Minä voisin elää joulunajan ilman joulutorttuja, mutta perheessä osa tykkää niistä niin kovin, että tehtävähän niitä on. Kaupan lehtitaikinasta joulutortut syntyvät nopeasti ja lopputulos on ilmavan lehtevä. Itsetehdystä taikinasta ei tule niin lehteviä, mutta tosi maukkaita ja isona plussana - lisäaineettomia. Taikina on helppo pyöräyttää ja se säilyy useita päiviä jääkaapissa.

Voitaikina

125 g voita huoneenlämpöisenä
½ prk maitorahkaa (125 g)
2 dl vehnäjauhoja (125 g)
½ tl leivinjauhetta


Sekoita pehmeä voi ja maitorahka tasaiseksi seokseksi.
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään.
Lisää jauhot taikinaan ja sekoita. Sekoita mahdollisimman vähän, jotta taikinaan ei muodostuisi sitkoa.
Kääri taikina löyhästi kelmuun ja painele se levyksi. Anna taikinan kovettua kylmässä noin tunnin ajan.
Taikina säilyy useita päiviä jääkaapissa.

Aprikoosihillo

2 dl vettä
200 g kuivattuja aprikooseja
1 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria

Liota aprikooseja vedessä noin tunnin ajan.
Kaada aprikoosit liemineen pieneen teräskattilaan ja lisää sokeri.
Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Jäähdytä aprikoosit.
Ota erilliseen astiaan noin ½ dl lientä. Soseuta aprikoosit sauvasekoittimella suoraan kattilassa. Lisää tarvittaessa lientä.
Lisää lopuksi vaniljasokeri ja sekoita.


Joulutortut aprikoositäytteellä

Taikinaksi itsetehtyä voitaikinaa
Täytteeksi aprikoosihilloa
Voiteluun kananmunaa

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Ripottele pöydälle sekä taikinan pinnalle hieman vehnäjauhoja.
Kauli voitaikina suorakaiteen muotoiseksi noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi.
Jaa taikina neliöiksi taikinapyörällä.
Leikkaa neliöihin sakarat kulmista keskustaa kohti.
Annostele jokaiseen torttuun lusikallinen aprikoosihilloa ja muotoile tähtitortuiksi. Voit annostella hillon joko ennen tähdiksi muotoilemista tai sen jälkeen.
Voitele tortut kananmunalla ja paista noin 10 minuuttia.




Tunnelmallista joulun odotusta!

5 kommenttia:

  1. Voihan nami (taas!) ja ihania kuurakuvia. Onneksi on tämä lumi, se nostaa pihan jouluvalot ihan uudelle tasolle :-) Tuossa valon heijastumisessa kuuraisilla oksilla on taikaa. Unelmanihania kuvia.

    VastaaPoista
  2. Hyviltä näyttää nuo ihan ite tekemät tortut :) Minä olen niin laiska, että tyydyn kaupan taikinaan, se on niin helppoa ja nopeaa. Luumuhillon olen joinain vuosina kyllä tehnyt itse. kokeilin torttuja myös omenakanelihillolla, nekin oli hyviä, mutta niissä ei ollut tarpeeksi joulun makua :)

    VastaaPoista
  3. Sinun kuviisi tulee aina jäätyä :) Ne ovat eräitä tämän blogimaailman helmiä.

    Totta, että itse tehdystä torttutaikinasta tulee parasta. Hieman laiskana ostin tänä vuonna kaupan voitaikinaa, mutta onneksi lapsuudenkodissani äitini tekee aina taikinan itse ja sinne suuntaankin perheeni kanssa jouluksi. Hyvä idea käyttää aprikoosia: jotain uutta ja silti tuttua.

    Tunnelmallista ja valoisaa jouluviikkoa!

    VastaaPoista
  4. Mukavaa vastavärien leikkiä noissa ulkokuvissa:) Ne hehkuvat joulun lämpöä. Olisi kiva nähdä joskus pihasi!

    Yllättävä valinta torttuihin tuo aprikoosi, tekee melkein mieli kokeilla. Rahkavoitaikina on minusta raikkaudessaan ainoa oikea, pidän sen kirpeästä mausta raakanakin. Kaulin sitä muutamaan kertaan kolminkerroin ja minusta siihen tulee vähän lehtevyyttä, ainakin kuvittelen niin.
    Huomenna aloitan.

    VastaaPoista
  5. Saila: Kyllä minä nautin lumesta. On tämä vaan niin ihmeellistä, kun on tulossa näin jouluisen luminen joulu!
    Solen: Kaupan taikina on tosiaan supernopea, siihen minäkin välillä turvaudun.
    Lumiomena: Voi kiitos! Itsetehdyt ovat tosiaan ihan parhaita ja tuo aprikoosi-vaniljatäyte tuo kivaa vaihtelua. Ihanaa jouluviikkoa sinullekin ja turvallista matkaa!
    Katriina: Rahkavoitaikina on tosiaankin raikkaampi ja kevyempi. Muistatko muuten sen mainoksen: kaulitaan ja käännetään, kaulitaan ja käännetään..., minulle se on jäänyt mieleen pikkutytöstä. Taisivat mainostaa voita. Hauskoja leipomishetkiä sinne!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...