sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Jääsitruunat


Helleviikolla väkersin jääsitruunoita. Perhe pääsi maistelemaan niitä useampaan kertaan, kun ensimmäiset täytekokeilut eivät ihan tärpänneet. Nyt ovat mielestäni maut kohdallaan. Jos haluaa päästä helpolla, koverrettuihin sitruunoihin voi toki lusikoida valmista jäätelöä ja pitää pakastimessa niin kauan, että sitruunat ovat kohmettuneet. Jos tykkää kirpakasta mausta, ei kannata kovertaa sitruunaa liian tarkkaan. Reunoille jäätynyttä sitruunaa on ihana kaapia lusikalla siinä vaiheessa, kun makoisa sitruunajäätelö uhkaa loppua.


Jääsitruunat
(4:lle)

4 sitruunaa
1 dl rahkaa
n. ½ dl hunajaa
½ dl sitruunamehua
1 dl kermaa

Pese sitruunat kuumalla vedellä.
Leikkaa sitruunoista hatut pois. Leikkaa pohjista ohuet siivut, jotta sitruunat pysyvät pystyssä.
Aseta tukevan kulhon päälle sopivan kokoinen siivilä. Koverra sitruunoiden hedelmäliha lusikalla tai greippiveitsellä siivilään. Valuta sitruunamehua kulhoon painelemalla hedelmälihaa lusikalla.
Sekoita rahka ja hunaja vispilällä tasaiseksi. Lisää n. ½ dl sitruunamehua ja sekoita.
Vaahdota kerma ja lisää se rahkaseokseen.
Täytä sitruunoiden koverretut kuoret kukkuroilleen jäätelöseoksella. Siirrä sitruunat pakastimeen ja jäähdytä kunnes jäätelö on kiinteää, noin 6 tuntia.
Ota huurtuneet sitruunat pehmenemään vähän ennen tarjoilua.

Voit valmistaa sitruunoiden täytteen myös jäätelökoneessa: kaada jäätelöseos jäätelökoneeseen ja anna koneen pyöriä kunnes seos alkaa kiinteytyä. Lusikoi jäätelö koverrettuihin sitruunakuoriin ja anna olla pakastimessa kunnes sitruunankuoret ovat kohmettuneet.

Lisää jäljelle jääneen sitruunamehun joukkoon vettä ja sokeria maun mukaan, saat raikkaan juoman.


Puutarhassa vihertää

Sade on tehnyt hyvää. Vihreää ja vehreää sekä kukkaloistoa on yllin kyllin. Ihmeellisen varhain monet lajit kukkivat, lämmin alkukesä kun antoi kasvuun vauhtia.





Poimunlehti (Alchemilla mollis)



Keltapäivänlilja (Hemerocallis lilio-asphodelus)

Sinisarja ilahdutti minua jälleen. Se työnsi tänä kesänä 5 kukkavanaa! Kukat ovat niin suuria ja painavia, että jokaista on täytynyt tukea.
Sinisarja (Agapanthus)

14 kommenttia:

  1. Täällä on aina uusi herkullisen näköinen ruokalaji, jota en ole koskaan tehnyt. Jääsitruunan on pakko olla hyvää aineksista päätellen.
    Hiukan mietityttää, kuinka vaikeaa on saada hedelmäliha irtoamaan ilman greippiveistä.

    VastaaPoista
  2. Katriina: Varsinkin helteellä tosi raikas jälkiruoka!
    Greippiveitsi on kyllä paras. Aaltoteräinen pienehkö veitsi, jonka pää ei ole liian terävä, on myös hyvä. Hätätilassa lusikkakin käy ja sitten irrottelee kalvoja sormin tai varovasti keittiösaksilla.

    VastaaPoista
  3. Hitsit, jääsitruunoita on ihan pakko kokeilla juhannuksena!! Kiitos hyvästä vinkistä =o). t:Hanna Kuopiosta

    VastaaPoista
  4. Hanna: Kannattaa kokeilla. Toivotaan, että tulisi lämmin juhannus!

    Riikka: Näyttävät juu ja maistuvat ihanilta :)

    VastaaPoista
  5. Tämä on hyvin kaunis postaus. Jääsitruuna kuullostaa hyvin herkulliselle.

    VastaaPoista
  6. Oi sinun sinisarjassasi on jo kukkia! Minun on tehnyt vain lehtiä, mutta ehkä se juurtuu nyt ja ensi vuonna sitten kukkii.
    Ihanaa, kun saa seurata luontoa ja mitä kaikkea siellä tapahtuu ihan hurjan nopeaan. Rakastan kesää!

    VastaaPoista
  7. Ihanalta näyttää!

    Tehtiin viikonloppuna munakoisovuokaa ohjeillasi; taivaallisen hyvää tuli, vaikka kaupassa ei ollut ricotta-juustoa ja se oli korvattava parmesaanilla. Kiitos ohjeesta, seuraavaksi kokeillaan jotain muuta arkistostasi :)

    VastaaPoista
  8. Voisula: Kesällä on niin kaunista kaikkialla. Jääsitruunat ovat ihanan kirpakkaa herkkua!

    Solen: Sinisarja on aika hidas. Minä odottelin pari vuotta kukintaa. Joku kyllä varoitteli, että 10 vuotta pitäisi odottaa, mutta se taisi olla liioittelua.

    Lumikko: Oi miten hauskaa, että kokeilitte ja tykkäsitte!

    VastaaPoista
  9. Tupsahdin jostakin blogiisi ja täällähän tuoksuvat mitä ihmeen ihanaisemmat herkut ja puutarhasikin näyttää viehättävältä. Taidanpa jäädä seuraamaan matkaasi

    VastaaPoista
  10. Ihana herkku! Meilla on sitruunat juuri nyt sesongissa ja Meyer sitruunat olisivat erityisesti sopiva valinta talle reseptille. Taytyy siis kokeilla!

    VastaaPoista
  11. Jori: Kiva, että tupsahdit ja tervetuloa uudemmman kerran :)

    Maria: Wau, sitruunasesonki erilaisine lajikkeineen kuulostaa hyvältä!

    VastaaPoista
  12. Täällä Istanbulin lämmössä antaisin nyt mitä vaan jääsitruunoista. Pakko viettää siestaa täällä viileässä. Ihanaa sunnuntaita sinne!

    VastaaPoista
  13. Kirjailijatar: Oi Istanbul vaikuttaa kiehtovalta. Sinulla on siellä hienoja hetkiä ja paljon upeita kuvia.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...