perjantai 3. elokuuta 2012

Mustikkapullat


Valitsin sattumalta loistavan päivän mustikkaretkelleni - ei itikan itikkaa missään. Oli lämmin aurinkoinen päivä ja tuuli puhalteli. Tuuli näköjään karkoittaa hyttyset. Kun poimiminen alkoi väsyttää, menin kauniin lammen rannalle, join kahvit ja voi että miten nautin.

Pidän kaikenlaisista mustikkapiirakoista, mutta kyllä pullapohjainen taitaa viedä voiton. Marjatäytteen koossapysymiseksi käytän yleensä hillosokeria ja vehnäjauhoja. Perunajauho on täytteissä perinteisin, mutta melko usein se mielestäni maistuu läpi.

Mustikkapullat  
16 kpl

2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
noin 6 dl vehnäjauhoja
75 g voita huoneenlämpöisenä tai ½ dl öljyä

Täyte
5 dl mustikoita
3/4 dl hillosokeria
2 rkl vehnäjauhoja

Voiteluun kananmunaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna ja sekoita.
Lisää vehnäjauhoja vähitellen, koko ajan alustaen (käsin tai yleiskoneella).
Kun taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoilta, lisää rasva ja jatka alustamista. Lisää vielä jauhoja, jos taikina on kovin tarttuvaa.
Kohota taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.
Leivo kohonnut taikina tangoksi ja jaa 16 samankokoiseen osaan. Pyöritä palat pulliksi.
Siirrä pullat kahdelle pellille leivinpaperin päälle. Jätä isot välit. Peitä pullat leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Sekoita marjat, hillosokeri ja vehnäjauhot korkeassa kulhossa. Survo marjoja varovasti, jätä osa kokonaisiksi.
Paina kohonneisiin pulliin napakasti lasin pohjan avulla syvennys. Voitele pullien reunat kananmunalla ja jaa mustikkaseos pullien syvennyksiin.
Paista noin 10 minuuttia uunin keskitasossa.








Samalla reissulla löysin muutaman kehnäsienen, mustatorvisienen, orakkaita ja kantarelleja. Tattejakin oli siellä täällä, mutta ne olivat aivan matoisia.


17 kommenttia:

  1. Olipa ihana mustikkaretki, lampi ja kaikkea! Kahvitkin :-)
    Itse en pidä pullapohjaisista, koska en pidä pullasta yleensäkään. Joskus nuorempana tein ruistaikinapohjan, se oli varmaan paras ikinä. Paljon voita ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellaisia kyllä tunnen joiden pullassa ei saa olla joko kardemummaa tai rusinoita, mutta että löytyy sellainenkin joka ei pidä pullasta yleensäkään. Nytpä tiedän :) Pulla on minulle no 1.

      Ruistaikina sopii muuten aivan ihanasti mustikan kanssa ja perinteinen mustikkarättänähän tehdään ruistaikinalla. Se onkin varmaan toiseksi parasta.

      Poista
  2. Kauniita kuvia ja herkullisen näköisiä mustikkapullia :)
    Kuinka olet oppinut valokuvaamaan ? Olet erittäin taitava ! Kuviasi on aina ihana katsella. Ne oikein huokuvat tunnelmaa.
    Ohjeesi ovat herkullisia ja helppoja valmistaa. Olet laatinut ohjeet erittäin tarkasti, ja niistä saa hyvin selvää.
    Innostat minua ruoanlaittoon entisestään. Ruoanlaitto on errittäin helppoa ja hauskaa, varsinkin ohjeillasi :)
    Olen 15-vuotias tyttö ja nautin todella kirjastasi ja blogistasi. Kiitos niistä !
    Olet ihana ihminen :)
    Hyvää elokuuta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että, sinä se vasta ihana oletkin, kun laitoit näin kauniin kommentin :) Lämmin kiitos!

      Opettelin kuvaamaan, kun hankin kameran noin 4 vuotta sitten. Luin muutaman valokuvauskirjan ja sitten vaan aloin räpsiä. Ruokakuvissa käytän aina jalustaa. Valo on kuvaamisessa mielestäni tärkein asia ja valosta voi oppia koko ajan lisää.

      Sinulle mainiota elokuuta ja hyvää koulun aloitusta :)

      Poista
  3. Marjastaminen on nimenomaan noin rentouttavaa, kun se ei pääse suorittamisen puolelle. Pullapohja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Pakko kyllä myöntää, että lopussa iski pieni suorittamisen maku: halusin ämpärin täyteen, vaikka selkään jo koski :)

      Poista
  4. Olin eilen poimimassa mustikoita ja yllätyinkin siitä,etteivät itikat olleet kimpussani kuten viikkoa aiemmin Mikkelin seudulla,.ja tosiaankin Porvoon lähellä tuuli kovaa.Ihanat mustikkapullat;tosin itse pidän enemmän murotaikinapohjaisesta mustikkapiirakasta,mutta tuollaisenkin ottaisin just nyt! Ihana sienisaalis;itse en ole onnistunut sieniä löytämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa hauska, että koit itikattoman mustikkaretken :) Muropohjainenkin on aivan ihanaa ja ruispohjainen. Tykkään kaikista, mutta jos autiolle saarelle joku niistä pitäisi tilata, se olisi todennäköisesti pullapohjainen.

      Sieniä taitaa tulla nyt hyvin, kun sataa taas.

      Poista
  5. Saitpä pomittua ihanan paljon mustikoita! Minulla kummitelee vieläkin mielessä viime viikon mustikkaretki joka loppui 10 minuutin ja 17 hyttysenpiston jälkeen... Ehkä pitäisi yrittää nyt uudelleen, jos hyttyset olisivat rauhoittuneet! Ja olen samaa mieltä, pullapohja ja mustikat ovat paras yhdistelmä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, 10 minuuttia vain ja tuollainen määrä hyttysenpistoja. Ei kivaa! Kannattaa seuraavaksi mennä metsään tuulisella säällä. Silloin hyttyset piileksivät jossain, kun eivät ilmeisesti voi lentää.

      Poista
  6. Mulla on tämä ikuinen keskutelu itseni kanssa, että mikä pohja on se paras marjoille...nyt juuri tuo pullapohja puhuttelee kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, että aihe puhuttaa näin syvällisesti :) Minäkin olen pohtinut, että jos autiolle saarelle saisin tilata mustikkapiirakan, se olisi pullapohjainen ja ehdottomasti kotitekoisesta pullataikinasta tehty.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...