Terassille oli eräänä päivänä ilmestynyt valtava kurpitsa. Meinasin lähteä etsimään varastosta kirvestä, jotta saisin jättimokkulan halki, mutta halkaiseminen onnistuinkin isolla keittiöveitsellä. Osa kurpitsasta meni uuniin sipulien ja salvian kanssa ja loput keittelin soseeksi. Pitkään on tehnyt mieli kokeilla kurpitsa-juustokakkua ja siitä tuli vallan mainiota.
Kurpitsa-juustokakku
10:lle
Pohja
150 g piparkakkuja
40 g voita sulatettuna
Täyte
400 g maustamatonta
tuorejuustoa
1 ½ dl sokeria
1 ½ rkl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
1/4 tl muskottia
ripaus suolaa
3 kananmunaa
3 dl kypsää
kurpitsasosetta
Kuorrutus
200 g maustamatonta
tuorejuustoa
½ dl paksua jogurttia
½ dl tomusokeria
Koristeeksi
pekaanipähkinöitä
tai piparkakkuja
murusteltuna
Pane uuni kuumenemaan 175
asteeseen.
Murskaa piparkakut
survimella kulhossa tai muovipussissa kaulimella painellen.
Lisää sulatettu voi ja
sekoita.
Painele seos
irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 26 cm).
Paista uunin keskitasossa
noin 7 minuuttia. Jäähdytä ennen täytteen lisäämistä.
Sekoita tuorejuusto
notkeaksi. Yhdistä sokeri, jauhot ja mausteet ja sekoita
tuorejuuston joukkoon. Lisää munat yksitellen ja sekoita. Lisää
lopuksi kurpitsasose.
Kaada täyte jäähtyneen
pohjan päälle ja paista uunin alatasossa noin 50 minuuttia tai
kunnes täyte on reunoilta hyytynyt, mutta keskeltä vielä hieman
pehmeä.
Ota kakku uunista ja
jäähdytä. (Jäähtyessään juustokakku vetäytyy, joten irrota
veitsellä tai lastalla kakku vuoan reunasta. Näin pintaan ei tule
halkeamia.)
Siirrä kakku jääkaappiin
ja tarjoa mielellään vasta seuraavana päivänä.
Kuorrutusta varten
sekoita tuorejuusto vispilällä tasaiseksi. Lisää joukkoon
jogurtti ja tomusokeri.
Poista vuoan reunus ja
siirrä kakku tarjoiluastiaan pohjalevyn kanssa tai irrota kakku
pohjalevystä ison lastan avulla.
Levitä kuorrutus kakulle
ja koristele pekaanipähkinöillä tai piparkakkumuruilla.
Kurpitsapiirakka
Kurpitsakeitto ja mausteiset kurpitsansiemenet
Uunipaahdetut kurpitsat
Lämmin kurpitsasalaatti
Puutarhani on valmistautumassa talveen upealla väriloistolla. Kunpa nuo värit säilyisivät vielä vähän aikaa.
Oh! Mun kuola valuu! Vaikka tungen piparkakkumaustetta jokaiseen ruokaan joka sisältää kurpitsaa, miksen ole koskaan älynnyt tehdä piirakkapohjaa pipareista?! Tätä on aivan pakko tehdä, vegenä tietty!
VastaaPoistaPiparit sopivat tosi hyvin juustokakun pohjaksi. Kiva että sait tästä vinkin omaan vegesovellukseesi. Korvaatko tuorejuuston tofulla?
PoistaVarmaankin tofulla sillä sillä saa terveellisemmän lopputuloksen :) Mutta myös vegaanista tuorejuustoa löytyy maustamattomana, tofuttia.
PoistaKuulostaapa hyvältä tuo kurpitsakakku. Täytynee odottaa toteuttamista johonkin vuoteen, jolloin kasvatan kurpitsaa.
VastaaPoistaAi että nuo syyskuvat ovat kauniita. Olen niin kade kuunliljan lehdistä! (Meillä peurat syövät ne jo elokuisin). Nuo ovat kuin kultaa.
Näen jo silmissäni kuinka kurpitsasi luikertelevat pitkin Saaripalstaa ;)
PoistaMinusta se on ihan rikos, kun jotkut leikkaavat kuunliljat alas vihreinä. Niiden syysasuhan on ehdottomasti kaunein, tosiaan kuin kultaa. Voi sääli, että ne peurat tykkäävät niistäKIN.
Tuo piparkakkupohja tuo varmasti kivan ja hienostuneen vivahduksen upeaan kakkuun ... ja nuo pekaaninpähkinät reunassa korostavat kaunista valkeaa kuorrutusta - nyt syyslomalla passaa hieman herkutella!
VastaaPoistaNiin passaa herkutella, sattui olemaan vielä tyttären syntymäpäivätkin :)
PoistaKurpitsajuustokakku on ihanaa;olen syönyt sellaista Jenkeissä asuessani.Ja miten kaunis suuri kurpitsa:)
VastaaPoistaMuistelen, että Israelissa tehdään paljon myös juustokakkuja, mutta ei ilmeisesti kurpitsasta. Juustokakku on aika tuhtia, ei pysty kovin isoa palaa syömään kerralla.
PoistaKurpitsan paloittelu kävi ihan työstä :)
Namskis, vaikuttaa aika herkulta ohjeelta :) Aurinkoista viikonloppua sulle!
VastaaPoistaKiitos, aurinko paistaa tänään ihanasti!
PoistaRakastan kurpitsapiirakkaa, rakastan juustokakkuja - tämä kuullostaa siis aivan taivaalliselta. :)
VastaaPoistaAivan varmasti sitten pidät tästäkin :)
PoistaKiva jos innostut kurpitsasta! Kaupoista saa nykyisin aika monia eri lajikkeita.
VastaaPoistaTässä on todella kauniita, syksyisen raikkaita kuvia!
VastaaPoistaKiitos Tuija! Harmi vaan, että tuo raikkaus on jo tiessään. Nyt kaikki kasvit ovat lurpallaan ja odottavat leikkausta tai haravointia.
PoistaJihuu, kurpitsaa on huomenna yllin kyllin, kun pitäisi koristeita saada aikaiseksi ja samalla leipoa jotain makeaa. Otetaan tästä koppia!
VastaaPoistaTämähän on sitten ihan koppi :) Ja hyvää on.
Poista