Maa-artisokat kasvoivat kesän aikana liki kolmemetrisiksi. Nyt niissä on kauniit keltaiset kukat, jotka muistuttavat auringonkukkia, mutta ovat huomattavasti pienempiä. Olen nostanut maasta vasta osan mukuloista ja kokeilin niitä kakkuun. Onnistui yli odotusten! Tuli aivan ihana, pehmeä ja sopivan kostea kakku, jonka makumaailmassa oli myös mantelia ja sitruunaa ja täyteläinen pähkinäkuorrute.
Maa-artisokkakakku
250 g
kuorittua maa-artisokkaa
1 dl
kermaa
50 g
voita
3
kananmunaa
2 dl
sokeria
100 g
mantelimassaa
2 tl
raastettua sitruunankuorta
3 ½ dl
vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
Pähkinäkuorrute
3 dl
erilaisia pähkinöitä
50 g
voita
½ dl
sokeria
½ dl
hunajaa
2 rkl
vehnäjauhoja
2 rkl
maitoa
Paloittele
kuoritut maa-artisokat ja keitä matalalla lämmöllä kermassa.
Soseuta,
lisää voi kuutioina ja sekoita tasaiseksi.
Pane
uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjainen
kakkuvuoka.
Vatkaa
kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi
vaahdoksi.
Raasta
mantelimassa ja sitruunankuori.
Sekoita
keskenään kuivat aineet, raastettu mantelimassa ja
sitruunankuoriraaste ja lisää vuorotellen taikinaan
maa-artisokkasoseen kanssa.
Kaada
taikina leivitettyyn vuokaan ja paista uunin alatasossa noin 40
minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä
puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä.
Valmista
kakun kypsyessä pähkinäkuorrute. Mittaa kaikki kuorrutteen aineet
pieneen kattilaan. Keitä matalalla lämmöllä muutaman minuutin
ajan.
Kaada
kuorrute valmiin, kuuman kakun pinnalle. Siirrä uuniritilä
keskitasolle ja jatka kakun paistamista vielä noin 5 minuuttia.
Jäähdytä
kakkua hetken aikaa, irrota vuoan reunus ja siirrä kakku lastan
avulla ritilälle tai tarjoiluastiaan.
Ihan kuin maa-artisokat olisivat kuulleet toiveeni: ne eivät olleet niin muhkuraisia kuin viimevuotiset. Eri suuntiin pullistelevia en millään jaksa kuoria ja ne olenkin lajitellut erikseen, uunissa paahdettaviksi. Olen vain pessyt ja harjannut ne hyvin.
Maa-artisokat kannattaa muuten säilyttää melko kylmässä. Jos jääkaapissa on ns. nollatila, ne säilyvät siellä kuukausia. Tavallisessa jääkaappilämpötilassa maa-artisokat nahistuvat herkästi.
Alla olevassa kuvassa on maa-artisokan kukkia.
Varmaankin ihana kakku,ja hyvältä tuo näyttääkin:) En edes tiennyt että niiden kasviosat voivat kasvaa niin pitkiksi! Ja kauniit kukat niillä:)
VastaaPoistaOli todella herkullista. Ei varret aiemmin ole noin korkeiksi kasvaneet, olen tainnut lannoittaa hyvin :) Kun kaivoin mukuloita, oli tunne kuin olisin ollut korkeassa maissipellossa.
PoistaTodella hieno idea, tällaista on pakko kokeilla joskus!
VastaaPoistaKakku oli tosi herkullista, kannattaa kokeilla!
PoistaOi, onpa mielenkiintoinen ohje. Minulle ei tulisi ihan ensimmäiseksi mieleen kokeilla maa-artisokkaa kakkuun, mahtavaa!
VastaaPoistaNiin, ei minullakaan, mutta onhan niitä perunaleivoksia, porkkana-, palsternakka- ja punajuurikakkujakin :) Eli juurekset aika monipuolisesti edustettuina leivonnaisissakin. Miten olisi lanttu- tai nauriskakku?
PoistaKiva idea maa-artisokalle!
VastaaPoistaMeillä maa-artisokat eivät ole (vielä?) kukkineet, mutta vartta riittää. Viikonloppuna ajattelin katsoa, löytyykö maasta yhtään mitään :)
Eri lajikkeet kukkivat vähän eri aikaan. Uskon, että saat silti satoa :)
PoistaEn osaa muuta sanoa kuin että vau! Maa-artisokka ja mantelimassa kuullostavat kiehtovalta yhdistelmältä. :)
VastaaPoistaNe olivat erinomainen yhdistelmä :) Menen kohta nostamaan lisää maa-artisokkia ja laitan niitä uuniin.
Poista