Juureksista saa uunissa paahtaen hyvää naposteltavaa. Siivutin erilaisia juureksia aivan ohuiksi lastuiksi, jotta niistä tulisi uunissa rapeita. Juureslastut olivat oivallisia sellaisenaan, mutta niitä oli myös kiva dipata. Tein dipeiksi tahinikastiketta ja vihreää dippikastiketta.
Juureslastut
4
maa-artisokkaa
2
porkkanaa
1
pieni palsternakka
pala
lanttua
1
rkl öljyä
1
tl suolaa
1
tl korianteria
½
tl juustokuminaa
½
tl chiliä
½
tl savupaprikaa
Pese
juurekset huolellisesti ja kuivaa talouspaperilla. Juureksia ei
tarvitse kuoria.
Viipaloi
juurekset ohuiksi lastuiksi vihannesleikkurilla tai kuorimaveitsellä.
Siirrä
lastut isoon kulhoon ja lorauta päälle öljy ja ripottele mausteet.
Sekoita, kunnes lastut ovat tasaisesti maustuneet.
Levitä
lastut kahdelle pellille leivinpaperin päälle, lastut eivät saa
olla päällekkäin tai limittäin. Paista 170 asteessa
kiertoilmatoiminnolla, kunnes lastut ovat kullanruskeita, noin 25
minuuttia. Tarkkaile lastuja, etteivät ne kärahdä ja kääntele
tarvittaessa.
Lastut
rapeutuvat jäähtyessään. Tarjoa sellaisenaan tai dippikastikkeen
kanssa.
(Juureslastujen ohje löytyy myös Oma Piha -lehdestä.)
Tahinikastike
2
½ dl maustamatonta jogurttia
3
rkl tahinitahnaa
1
valkosipulinkynsi puristettuna
2
rkl sitruunamehua
½
tl hunajaa
ripaus
suolaa
Sekoita
kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku.
Teen usein tahinikastiketta esim. kasvispihvien ja uunijuuresten seuraksi - nopeaa ja hyvää.
Tein lastuja myös punajuurista ja maustoin ne suolalla ja rosmariinilla. Punajuurista kannattaa tehdä omat pellilliset, koska ne herkästi värjäävät vaaleita juureksia.
Oi, oi, oi... vesi herahti kielelle jo alkuvaiheessa tätä juttua, mutta rosmariini-suola-punajuurilastut kuulostavat ihan älyttömän hyviltä!!! Tuo olisi tosi kiva tarjottava juhlissakin, todella kauniitakin ne ovat!
VastaaPoistaNiinpä, pieniin juhliin ainakin. Isoihin joutuisi aika monta pellillistä tehtailemaan :)
PoistaMiten herkullisen näköisiä... Sailan tavoin suu vesittyi ihan heti!
VastaaPoistaSiis vesi kielellä sinullakin :)
PoistaIhanat talvikuvat! Juureslastuja teen minäkin joskus,tosin kuivurissa.Kaunis kuva juurilastuistasi!
VastaaPoistaTahini...se on sellainen aines,jota ehdottomasti täytyy aina olla kaapissani:D
Sinun kuivurijutut ovat niin houkuttelevia :) Milloinkohan saan kuivurini taas esille...
PoistaSinun tuomasi tahini oli ihanaa, kiitos vielä!
Sitten taidan tuoda sitä seuraavallakin kerralla;D
PoistaJee ;)
PoistaAivan ihana ajatus! Pitääkin kokeilla piakkoin.
VastaaPoistaOttamasi talvikuvat ovat todella kauniita!
Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle :)
/ 15-vuotias tyttö
Kokeile ihmeessä!
PoistaMinun viikkoni on alkamassa flunssaisena..., höh!
Onpa harmillista :(
PoistaItse olin jo viikon sairaana.
Pikaista paranemista sinulle! :)
Ihana ohje, kiitos siitä! Taidan tehdä illanistumisnaposteluksi nyt kun alkaa virrata noita vieraita suomesta ja paikalliset sipsitkin on ihan tajuttoman suolaisia ettei pysty syömään ;)
VastaaPoistaTykkäävät ilmeisesti sielläpäin tuhdisti suolatuista. Tämä onkin sitten kiva ohje kokeilla suomivieraille.
PoistaKauniita kuvia :) juureslastut ovat kyllä aivan ihania!
VastaaPoistaKiitos! Juureslastut ovat yllättävän hyviä :)
PoistaTuo onkin kiva idea ja sopivaa naposteltavaa herkkunälkään vaikka oliskin ikään kuin pikku dieetillä :)
VastaaPoistaTotta, öljyä on tosi vähän. Kokeilin isommalla öljymäärällä ensin, mutta ne ihan kiilsivät. Sitten vähensin ja hyviä tuli.
Poistasipsit dippikastikkeella sopivat aina hyvin, vähän liian hyvin, ja niitä tulee syötyä vähän liikaa oli ne sitten miten terveellisiä tahansa...
VastaaPoistaNiinpä helposti käy :)
PoistaNoita lastuja pitää kyllä tehdä... Nyt minulla on uusi lelukin, jolla saa tehtyä tosi, tosi ohutta :-)
VastaaPoistaHaa, veikkanpa, että mandoliini :)
PoistaJuureslastuja on pakko kokeilla, näyttävätkin herkullisilta, mukava vinkki :)
VastaaPoistaKivaa Annele, jos kokeilet :)
PoistaKauniita lumikuvia. Kiva resepti. Kiitos. Tuohan käy vaikka karppaajille, eikö?
VastaaPoistaLumisia maisemia on kiva kuvata :) Luulisin, että käy.
PoistaMiten niin ihastuin oikean talven lumisiin kuviisi sekä valoon, joka hangella kimalsi...:)
VastaaPoistaValo on se juttu ja sen suunta ;)
PoistaYksi kysymys olisi näinkin kauan blogauksesi jälkeen - onko sinulla mitään tietoa, kuinka kauan valmiit juureslastut säilyvät (siis jos onnistuu olemaan syömättä kaikkia heti)? En löytänyt mistään tietoa, ja haluaisin säilöä oman puutarhan tuotteet lastuiksi, kun ei ole kellaria, eikä pakastimeen mahdu enää mitään.
VastaaPoistaNämä öljyllä silatut uunissa paahdetut lastut eivät säily kovin kauan. Rapeus ei myöskään kestä pitkään.
PoistaSinun kannattaisi kuivata puutarhan satoa kuivurissa. Ne säilyvät pitkään. Minulla on vielä viimevuotisia omenalastuja, eivät yhtä rapeita enää, mutta ihan hyviä. Omenalastujen ohje täällä:
http://omenaminttu.blogspot.fi/2010/09/punaposket-purnukoihin.html