Pidän monenlaisista kalakeitoista. Aika usein teen tällaista punaista kirkasliemistä keittoa, johon makuvivahteita tuovat varsiselleri, salaattifenkoli, sitruunamelissa ja fenkolinsiemenet. Ostin hiljattain hallista Provencen yrttiseosta ja siinäpä olikin joukossa aika runsaasti fenkolinsiemeniä, joten sitä tuikkasin joukkoon. Ohjeessa olevia sitruunamelissan varsia käytän seuraavalla kerralla, kunhan ovat maasta nousseet.
Kalakeitto
6:lle
400
g perattua, vaaleaa kalaa,esim. ahven tai siika
2
rkl öljyä
4
perunaa
1–2
porkkanaa
1
varsisellerin varsi
½
fenkolia
1
pieni purjo
2
valkosipulinkynttä
400
g tomaattimurskaa
1
½ l kalalientä
2
tl suolaa, mikäli liemessä ei ole suolaa
muutama
varsi sitruunamelissaa
½–1
tl fenkolinsiemeniä
½
tl timjamia
Pese
ja kuori perunat ja porkkanat. Lohko perunat ja kuutioi porkkanat.
Pese
varsiselleri ja fenkoli ja paloittele ne. Halkaise purjo
pituussuunnassa, huuhdo huolellisesti ja viipaloi.
Kuori
ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Kuumenna
isossa kattilassa öljyä ja kuullota siinä kasviksia keskilämmöllä.
Lisää tomaattimurska, kalaliemi ja suola, mikäli liemi on
suolatonta. Lisää mausteeksi muutama sitruunamelissan varsi,
fenkolinsiemeniä ja timjamia.
Kypsennä
kasviksia kalaliemessä kannen alla matalalla lämmöllä noin 20
minuuttia. Kuutioi kala ja lisää keittoon. Anna kiehua noin 5
minuttia. Tarkista maku. Poista sitruunamelissan varsi ennen
tarjoilua. Tarjoa keitto tuoreen leivän kanssa.
Kevät on maljakossa
Leikkasin omenapuita ja laitoin oksat isoon maljakkoon ja maljakon maitotonkkaan. Tänään avautui ensimmäinen kukka. Kyllä se kevät tulee ja kohisten!
Aah, tuli nälkä tuota keittokuvaa katsoessa,
VastaaPoistavarmasti hyvää!
On, on, hyvää on :)
PoistaMinäkin odotan ensimmäisiä omenankukkia maljakossa.
VastaaPoistaHyvä näköinen ja kuuloinen keitto, tuota täytyykin kokeilla! Mukaan voisi varmaan laittaa rapuja ja simpukoitakin.
Kerrassaan lohduttavia nuo omenankukat. Kevät on jo oven takana ;)
PoistaLaita ihmeessä rapuja ja simpukoita, sopivat varmasti mukaan!
Keitto vaikuttaa herkulliselta, ja ottamasi kuvat ovat ihania! <3
VastaaPoistaMukavaa viikonjatkoa sinulle! :)
/ 16-vuotias tyttö
Kevät on kovaa vauhtia tulossa - siitä iloitsen!
PoistaHyvää viikkoa sinne myös :)
Minäkin pidän kalakeitoista,juuri tuollaisesta ja sitten vaikka boullabaissesta ja kerran bloggaamasti perulaisesta kala-äyriäiskeitosta.Maitopohjaiset kalakeitot taas aiheuttavat minulle yök-reaktion..
VastaaPoistaIhanat omenankukkakuvat!
Minulle maistuu myös perinteinen maitopohjainen, mutta kermainen saattaa tökkiä, jos kermaa on paljon.
PoistaTänään omenankukkia on avautunut paljon lisää :)
Ja nyt kun sataa ropisee, sulaa lumi vauhdilla :)
VastaaPoistaNäyttää niin herkulliselta! Fenkoli antaa kivan maun monille ruoille, myös nuo tuoreet, hapsumaiset lehdet. Olin niin iloinen, kun löysin niitä kerran (ja toisenkin) luonnosta :)
VastaaPoistaOo fenkolia luonnosta, kuulostaa mahtavalta :) Minun tekisi kovasti mieli kokeilla viljellä fenkolia, mutta se taitaa olla aika haastava.
PoistaKokeilin kerran fenkolin viljelemistä Etelä-Suomessa pienessä kasvihuoneen tapaisessa ja avomaallakin suojaisassa paikassa: hyvin kasvoivat, ja etenkin lehtiä sain paljon käyttöön. Sen sijaan mukulaosa ei kasvanut ihan yhtä muhkeaksi kuin kaupan fenkoleilla. Maku oli kuitenkin kohdallaan. Suosittelen!
PoistaSaatan siis kokeillakin, kiitos vinkistä!
Poistaherkullisen näköinen keitto, tulee nälkä, pitäisi kai jo syödä aamiaista...
VastaaPoistaJos nälkäisenä katselee ruokakuvia, nälkä sen kun yltyy :)
PoistaNo voi hitsi. Minä surautin juuri joka ainoan leikkaamistani omenanoksista silppurin läpi hakkeeksi :-( Ehkä käyn napsaisemassa vielä yhden...
VastaaPoistaToivottavasti napsasit vielä yhden, sillä kukkien lumo maljakossa on ihmeellinen. Kauan ne eivät jaksa kukkia, mutta viehkosti.
Poista