lauantai 19. huhtikuuta 2014

Vuokapulla

Buchteln

Saksankielisissä kirjoissa ja joillakin sivustoilla törmäsin aikanaan Buchteln-nimiseen vuokapullaan. Jo monena pääsiäisenä on ollut ajatus leipoa vastaavaa. Nyt ryhdyin toimeen ja ehdottomasti kannatti. Leivoin tavallisen pullataikinan, mutta kardemumman sijaan käytin mausteena vaniljasokeria ja sitruunankuorta. Kohonneen taikinan kaulin levyksi, leikkasin neliöiksi, lusikoin täytettä, nipistin kulmistaan ja siirsin vuokaan kohoamaan. Täytteeksi laitoin osaan vadelmahilloa ja osaan sitruunatuorejuustoa ja kuivattuja karpaloita. Täytteeksi sopisi moni muukin herkku esim. mantelimassa, sitruunatahna tai vaikkapa pähkinävoi. Kohonnutta vuokapullaa en voidellutkaan munalla vaan sulatetulla voilla. Pinnasta tuli pehmeä ja vaikka voita oli vain vähän, se antoi kivasti makua.

Vuokapulla

Taikina
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
2 ½ tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
½–1 sitruunan raastettu kuori (luomu)
1 kananmuna
noin 6 dl vehnäjauhoja
75 g voita huoneenlämpöisenä tai ½ dl öljyä
Täytteeksi hilloa tai sitruunatuorejuustoa (ja kuivattuja karpaloita)
Voiteluun voita
Pinnalle tomusokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokerit, suola, situunaraaste ja kananmuna ja sekoita.
Lisää vehnäjauhoja vähitellen, koko ajan alustaen (käsin tai yleiskoneella).
Kun taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoilta, lisää rasva ja jatka alustamista. Lisää vielä jauhoja, jos taikina on kovin tarttuvaa.
Kohota taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
Kaaviloi taikina levyksi ja jaa se taikinapyörällä 12–16 neliöksi. Pane jokaisen neliön keskelle lusikallinen täytettä, nosta kulmista kiinni nipistäen ja muotoile pyöreäksi.
Pane pullat vierekkäin leivinpaperilla vuorattuun isoon vuokaan, nipistetty puoli alaspäin. Jätä kunkin pullan väliin hieman kohoamistilaa.
Peitä vuoka leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa.
Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Voitele kohonnut vuokapulla sulatetulla voilla.
Paista noin 30 minuuttia uunin alatasossa, tai kunnes vuokapulla on keskeltäkin kypsä.
Anna jäähtyä ja siivilöi pintaan tomusokeria.

Buchteln


Suloiset kevään kukkijat ovat aloittaneet väriloistollaan. Iloista pääsiäistä!







8 kommenttia:

  1. Ihana pulla! ja ihanat keväiset kukkakuvat! Oikein hyvää pääsiäistä Hannele!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael ja samoin sinne! Täällä onkin aivan poikkeuksellisen hieno pääsäissää :)

      Poista
  2. Sinulla on aina ihanat reseptit ja huikeat valokuvat. Tuo alempi scillakuva nosti melkein kyyneleet silmiin. Kaunis!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Scillat ovat suunnattoman viehättäviä ja kuvauksellisia.

      Poista
  3. Ihastuttavia kevätkukkakuvia! Ja lämpöisiä keväthetkiä toivottelen.

    VastaaPoista
  4. Nyt on varmaan jo liian liian myöhäistä toivoa kuvaa tuosta vuokapullasta, kun siitä on jo leikattu siivu?! Vai irroitetaanko siitä pala kerrallaan?
    Ihania kukkakuvia!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvin leikata siivuja kuten bostonkakusta, mutta itse irrottelin pala kerrallaan.
      Kukkaloisto on nyt kauneimmillaan :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...