lauantai 25. syyskuuta 2010

Puutarhan uljaat lyhtykoisot


Puutarhassani ovat nyt kauneimmillaan lyhtykoisot (Physalis alkekengi). Ne loistavat syksyn upeaa hehkuvaa oranssia. Istutin lyhtykoison taimen vasta muutama vuosi sitten. Viime vuonna oksissa keikkui pari lyhtyä, mutta nyt niitä on satoja.


Talon seinustaa kiipeilevää villiviiniä piti kesällä hieman katkoa sen kiipeiltyä ränneihin. Olin jo heittämässä köynnöstä kompostiin. Kokeilin taivuttaa sitä kranssiksi ja sehän olikin helppoa. Nyt kranssi sai somisteeksi pihlajanmarjoja sekä marja-aroniaa ja lyhtykoisoja.Solmin niitä vielä pellavanaruihin. Naruja ripustin oviaukkoihin ja nyt ne heiluvat mukavasti ohi kulkiessa ja piristävät syksyisillä väreillään.


Alunperin innostuin näistä oransseista lyhdyistä ollessani Turussa ystäväni upeassa taidenäyttelyssä. Nautittuamme näyttelystä, siirryimme lyhtykoisoilla somistettuun pöytään, joka oli täynnänsä ihania syksyisiä herkkuja.

Luonto on nyt niin kaunis, että sisällä ei malttaisi olla lainkaan. Valloittava syksy!


12 kommenttia:

 1. Ihania nuo lyhtykoisot, minullakin ne ovat nopeasti levinneet. Kesällä vaatimaton, mitättömän näköinen kasvi, mutta syksyllä puhkeaa lyhtyineen loistoonsa! Hyviä nuo sinun ideasi käyttää sitä. Kokeilenpa!

  VastaaPoista
 2. Todella ihania kuvia. Olet ollut ahkera askartelemaan lyhdyistä kaikkea kaunista! olen kuullut ennenkin, että villiviinin liaanit ovat mitä parasta kranssumateriaalia. Ehkä sellainen pitäisi istuttaa ihan kranssien vuoksi...

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia,ja ensimmäinen on superkaunis! Todella kauniita nuo lyhtykoisot!

  VastaaPoista
 4. Upeita! Yritin joskus itse lyhtykoisoa kasvattaa, muttei onnistunut!

  VastaaPoista
 5. Ihania! Nuo kauniin värikkäät kranssit ja koristeet tuovat iloa pitkään ja pimeään talveen.

  VastaaPoista
 6. Aivan upeita kuvia ja nuo lyhtykoisot on niin kauniita väriltöän ja muodoltaan:)

  VastaaPoista
 7. Marita: Tosiaan kesällä vaatimattoman näköinen, mutta voimallisesti kasvava. Ja syksyn tullen ilahduttaa lyhdyillään. Hauskaa, jos kokeilet näitä ideoita.
  Saila: Juu, ajattelin keritä askartelemaan ennen kymien tuloa. Villiviini kannattaa kyllä istuttaa, kranssien ja upean syysvärin vuoksi.
  Yaelian: Kiitos! Kasvavatkohan lyhtykoisot siellä myös? Ainakin herkulliset ananaskirsikat
  Helena: Kun ostin taimen, kehottivat lisäämään multaan savea. Niin tein ja voimallisesti se nyt kasvaa ja leviää.
  Pinea: Totta, talveen kannattaa varautua ;)
  Mirva: Kiitos. Oranssi väri on niin iloinen ja piristävä. Ja tuo muoto on aika hellyttävä.

  VastaaPoista
 8. Syksy on kyllä kaunista aikaa, silloin kun ei sada;)
  Meillä pakkanen on tehnyt viime yönä omia taideteoksiaan pihalla, täytyykin mennä sinne kameran kanssa pikapuoliin, ennenkuin aurinko lämmittää ilman plusasteille.

  VastaaPoista
 9. Pioni: Oho, pakkanenko jo! Ehdottomasti kameran kanssa kuuraa kuvaamaan.

  VastaaPoista
 10. Todella kauniita nuo lyhtykoisot. Nimeä en ennen tiennytkään! Kauniita kuvia olet saanut. Nyt on syksy parhaimmillaan ja ulkona myös ihana kuivaa nauttia väriloistosta. Jopa haravointi on ihana nautinto!

  VastaaPoista
 11. Nonna: Niitä kutsutaan myös lyhtykukiksi tai juutalaiskirsikoiksi. Syksy on tosiaan nyt hienossa vaiheessa. Nautitaan!
  Tiina: Kauniita ja niistä saa helposti tehtyä koristeita.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...