sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Sienimetsän söpöläiset - nappirouskut


Suuntasin jälleen sienimetsään ja voi kuinka sinne oli noussut söpöjä pieniä kangasrouskuja - hellyttäviä piparkakkuhattuja. Kangasrousku on aika aliarvostettu sieni. Sitä jää valtavia määriä käyttämättömäksi karuihin metsiimme, sääli. Sen kirpakkuus kesyyntyy keitettäessä ja pikku napeista saa tosi maukasta säilykettä.

Nappirouskut, sienisäilyke

1 ½ l pieniä kangasrouskuja
2 pientä punasipulia viipaloituna


Liemi:
2 ½ dl vettä
1 ½ dl etikkaa
1 ½ dl sokeria
2tl suolaa
2 laakerinlehteä
muutama kokonainen mustapippuri


Ryöppää sienet: kiehauta runsaasti vettä, lisää rouskut ja anna kiehua 10 minuuttia. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.
Pane sienet ja sipulit kerroksittain puhtaaseen tölkkiin.
Mittaa liemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Kaada kuuma liemi sienten ja sipulien päälle. Sulje kansi tiiviisti, jäähdytä ja säilytä viileässä.


Suuntasin vielä tuttuun puolukkapaikkaan. Saalis - kymmenen marjaa. Sain kyllä lohdutusta sienistä. Ei puolukkapaikan liepeillä ennen juurikaan sieniä ole ollut, mutta nyt joka puolella pullisteli muhkeita upeita herkkutatteja. Minulla oli vain pieni puolukkaämpäri mukanani ja sehän täyttyi hetkessä tateista. Piti viedä ämpäri autolle ja tulla uudelleen korin kanssa. Jäin metsän reunaan puun alle vielä putsaamaan pulleroita ja eikös tikka tullut hakkaamaan juuri sitä puuta. Voiko mahtavammin metsäretki päättyä?
10 kommenttia:

 1. Ihania kuvia! Ne ovat ihmeen raikkaita eloisia väreiltään, ja se on muuten tyypillistä sinun kuvillesi.

  Pitäisiköhän taas kokeilla noita rouskuja...tänäänkin näin niitä pilvin pimein metsässä. Joskus tein tuollaisia pikkurouskuja kirpakassa marinadissa ja tykkäsin eniten käyttää niitä munakkaan päällä. Suurin osa kuitenkin unohtui jääkaappiin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos nappirouskureseptistä, resepti vaikuttaa toimivalta, eikä ole säilöntäaineita. Toivottavasti nyt löydän sieniä. Etelä-Savossa oli kesällä liian kuivaa, tiedotusvälineet ovat kertoneet ettei sieniä löydy. Mutta nyt on kosteaa ja lämmintä, joten voihan niitä ihmeitä tapahtua.

  VastaaPoista
 3. Oh mitä sienisaaliita!! Meillä ei oo tullut takametsiin laisinkaan mitään, harmi! Kangasrouskut kyllä nappaan talteen, aina kun niitä löydän. Niistä tulee hyvä sienisalaatti.

  VastaaPoista
 4. Miten kauniit syksyiset kuvat.Pääsispä itsekin sienimetsään.....Hyvin näkyy sieniä löytyvän vaikka oli niin kuuma ja vähäsateinen kesä.

  VastaaPoista
 5. Ihana retki. Täälläkin ovat marjat todella vähäisiä, sienet alkavat vasta tulla. Luonnossa liikkuminen on silti ihanaa, saaristo tyhjenee ja rauhoittuu kiivaan kesän jälkeen ja metsän ja luonnon äänet, tikat ja muut, näkee ja kuulee hyvin. Tuoksutkin ovat mahtavia juuri nyt.

  VastaaPoista
 6. Totta turiset ;D
  Puolukat ovat nyt hukassa, mutta sienisato on upea. Minä kyllä otan myös kangasrouskut talteen suolasienten sekaan, mutta tuo ohjeesi houkuttelee kokeilemaan!
  Sienestysjuttuja mullakin blogissa, mutta siinä toisessa: http://extriimiaelamaan.blogspot.com sinne yleensä laitan nämä liikuntajutut, retkeilyt ja sen sellaiset...

  VastaaPoista
 7. Sade ajoi pois metsàstà. Kangasrouskuja olisi vaikka kuinka paljon. Niità on jo pikkelsinà jààkapissa. Tatteja ehdin saada muutaman ja sitten lòysin ensimmàiset suppilovahverot. Jos koko viikon sataa, niin sienià nousee kuin sateella!! Mutta ethàn syò noita kuvasi kielon marjoja, vai teetkò niistà noitakeittoa?

  VastaaPoista
 8. Katriina: Kiitos, rakastan värejä.
  Kokeile ihmeessä, jos rouskuja on pilvin pimein. Voit antaa niitä vaikka lahjoiksi kauniissa purkeissa :)
  Leena: Josko sienet nyt nousisivat syyssateiden myötä sinnekin suunnalle, toivotaan!
  Teija: Harmi, jos mitään et ole löytänyt. Ehkä nämä sateet nostattavat suppilovahveroita teidän takametsiin.
  Yaelian: Kuumuus ja kuivuus olivat hyvä yhdistelmä ainakin tattien kannalta, ne ovat toukattomia.
  Saila: Sanoitpa kauniisti luonnossa liikkumisesta: näkee ja kuulee hyvin ja ne tuoksutkin. Juuri näistä nautin! Pitkäksi aikaa jää niin hyvä olo.
  Päivikki: Kokeile ihmeessä. Käyn kurkkaamassa tuon toisen blogisi :)
  Lissu: Hauskaa, että olet jo hyödyntänyt kangasrouskuja. Minäkin huomasin suppilovahverot.
  EI noitakeittoa kiitos, tytär ihan kauhistui, kun ehdotin. Meillä on jo niin isot lapset, että uskalsin laittaa kauniita marjoja maljakkoon.

  VastaaPoista
 9. Kiva blogi ja ihania sienijuttuja. Tänään viimeksi kävin lasten kanssa hakemassa iltapalasienet. Ihanaa hommaa tuo sienestys!

  VastaaPoista
 10. Nonna: Kiva kun löysit tänne! Lasten kanssa sienestäminen on kerrassaan mukavaa :) Menisin sienimetsään vaikka joka päivä, mutta...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...