lauantai 5. helmikuuta 2011

Jääkaappisämpylät ja Påkas


Mikä sen ihanampaa kuin nauttia viikonloppuaamuina lämpimiä tuoreita sämpylöitä. Harvoin jaksan aamulla nousta leipomaan, mutta jos olen illalla leipomistuulella, pyöräytän tällaisia jääkaappisämpylöitä. Kylmässä sämpylät kohoavat hitaasti ja niihin kehittyy erityisen hyvä maku. Pitkään kohotessaan sämpylät herkästi leviävät. Olen siksi pannut ne muffinivuokiin muoviastiaan vieriviereen, jolloin ne saavat tukea vieruskavereistaan ja kohoavat kiltisti ylöspäin. Aamulla vain nappaan vuoan reunoista kiinni ja siirrän sämpylät tulikuumalle pellille. Ja seuraksi voita, leikkeleitä, rapsakkaa paprikaa ja ainakin litra haudutettua teetä.



Jääkaappisämpylät
(16 kpl)

15 g hiivaa
5 dl kylmää vettä
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl vehnärouhetta
1 dl spelttihiutaleita tai muita hiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl täysjyvävehnäjauhoja (graham)
8 - 9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
½ dl öljyä

Pinnalle: n. 2 dl erilaisia siemeniä

Liuota hiiva veteen. Lisää hunaja ja suola.
Sekoita vehnärouhe, hiutaleet, auringonkukansiemenet ja grahamjauhot taikinaan. Lisää vehnäjauhoja vähitellen koko ajan alustaen (käsin tai yleiskoneella).
Kun taikina alkaa hieman irrota kulhon reunoilta, lisää öljy ja jatka alustamista.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile tangoksi. Jaa tanko 16 palaan ja pyöritä palat sämpylöiksi.
Kaada pieneen kulhoon haluamasi siemensekoitus ja kierittele sämpylät kauttaaltaan siemenissä.
Pane sämpylät korkeisiin muffinivuokiin ja siirrä ne isoon kannelliseen muoviastiaan tai kelmulla peitettyyn vuokaan. (Pane sämpylät melko lähelle toisiaan, jotta ne kohoavat korkeutta, ei leveyttä.)
Siirrä astia jääkaappiin ja anna sämpylöiden kohota yön yli.
Pane aamulla uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja kuumenna samalla myös uunipelti.
Siirrä sämpylät kuumalle pellille ja paista 10 - 15 minuuttia.
Anna sämpylöiden hetken jäähtyä liinan alla ja irrota ne muffinivuoista.

Voit myös kohottaa sämpylät jääkaapissa suoraan leivinpaperin päällä esimerkiksi tarjottimella. (Sämpylöistä tulee silloin melko litteitä.) Siirrä sämpylät leivinpapereineen kuumalle pellille ja paista.

Kotiseututalo Påkas

Kävelen usein Påkaksen ohi. Olen kuullut päätaloa kutsutun kartanoksi ja näin olen luullut. Nyt minulle selvisi, että se onkin kotiseututalo. Aina voi oppia uutta. Päätalo on rakennettu 1910 ja talli sekä aittarakennus 1920-luvulla.






21 kommenttia:

  1. Mmm,uunituoreita sämpylöitä.Leipää tuli ennen tehtyä paljonkin,mutta nykyisin äärimmäisen harvoin,koska söisin sen itse;D
    Kiitos kuvista ja linkistä Påkakseen,ihan tuntematon paikka minulle.Kaunis,kuvien perusteella.

    VastaaPoista
  2. Onpahan kaunis paikka! Ja taas opin uutta, että sämpyt voivat kohota jääkaapissa :-O Kiitos tästä(kin)!

    VastaaPoista
  3. Tuokin on hyvä, jo unohtunut vinkki, kiitos tästä!

    VastaaPoista
  4. Onpa kaunis paikka! Asuuko siellä joku, vai onko yleisessä / tilauskäytössä?

    Itsetehty leipä tai sämpylät ovat kyllä ihan superihania. Meillä tätä tarvetta täyttää lähinnä 5v. Eka Vekara, joka leipoo sämpylöitä aina välillä päiväkodissa. Ehkä äidinkin olisi syytä terhistäytyä :-)

    VastaaPoista
  5. Osaat kyllä löytää kauniita paikkoja ja koostaa harmonisia kuvakokonaisuuksia niistä. Näissäkin kuvissa silmä lepää ja alkaa muistella vanhoja aikoja, kun itsekin asui puutalokorttelissa.

    VastaaPoista
  6. Yaelian: Kun oikein kova himoo iskee, voisit leipoa ja pakastaa osan. Silloin ei tule syötyä kaikkia, ehkä ;)
    Kaunista tässä ihan lähellä.

    Saila: Kun googlailin Påkaksesta, tajusin, että päätalo on rakennettu samaan aikaan kuin tämä meidän talo. Tuntuu aika hassulta ja heti alkaa miettimään, että kukahan siellä on asunut ja ovatkohan silloiset asukkaat tunteneet toisiaan jne. Villi mielikuvitus alkaa laukata.

    Elisa: Hyvä, että vinkki virkisti. Minusta sämpylöihin tulee tosi hyvä maku, kun ne hitaasti kohoavat ja hiivaakaan ei tarvitse silloin niin paljon.

    Intopii: Kaunis on. Se on tilauskäytössä. Sisällä en ole koskaan käynyt.
    Aika ihanaa, jos lapset leipovat päiväkodissa, hellyyttävää suorastaan. Ihan näen pikkukätöset pyörittämässä ja pikkusuut maistelemassa. Kyllä sinä voisit terhistäytyä ;)

    VastaaPoista
  7. Katriina: Etsivä löytää - no paikassa ei ollut paljon etsimistä, kun se on ihan kävelyreittini varrella.
    Kuvakokonaisuuksien miettiminen oli alkuun tosi vaikeaa, mutta nyt nautin.

    VastaaPoista
  8. Tämä oli ihan uutta minulle, että sämpylät voi tehdä valmiiksi illalla ja paistaa vasta aamulla. Tosi hyvä idea viikonloppuaamuihin:)

    VastaaPoista
  9. Minullakin uusi tämä sämpylätieto. Ja mieluinen. Sämpylät ovatkin ainoita leipiä, joita osaa leipoa.

    Kaunista tuolla Påkaksessa, minullekin uusi paikka. Ja teillä on paljon enemmän lunta kuin meillä.

    VastaaPoista
  10. Super-hyper-ihana blogi. Luin kaiken yhdellä istumalla. Ja tulostelinkin monta sivua houkuttelevia reseptejä. Ja rupesin odottamaan vielä vimmatummin kesää. Ja tulin hyvälle tuulelle, vaikka näin lauantai-iltana se on kyllä helppoa. Täytyykin tulla tänne toistekin tulemaan hyvälle tuulelle, vaikka maanantai-iltaisin...

    Ihanaa kevään odotusta ja Runebergin päivän iltaa

    - Elma -

    VastaaPoista
  11. Enpä ole tuollaisista sämpylöistä ennen kuullutkaan. Ihana vinkki laiskalle leipojalle, kiitos!

    Kauniita tuollaiset vanhat miljööt, saavat mielikuvituksen lentämään. Miettimään elämää ennen.

    VastaaPoista
  12. Pioni: Minustakin tämä on loistoidea viikonloppuaamuihin. Ja myös jos tulee vieraita ja on paljon muuta puuhaa.

    Kirjailijatar: Jos on iltavirkku, niinkuin taidat olla, niin tämä on varsin näppärää. Lunta riittää ja tänään tuli lisää taas.

    Elma: Ilahduttava kommentti, kiitos! Tule ihmeessä uudelleen, tervetuloa :)

    Solen: Vinkki on hyvä varsinkin iltavirkulle ;)
    Totta, minun mielikuvitukseni on kehitellyt jo kaikenlaisia tarinoita.

    VastaaPoista
  13. Kiitos mielenkiintoisesta sämpyläohjeesta ja kauniista kuvista :)

    VastaaPoista
  14. Sämpylöitä olen minäkin hiukan laiska leipomaan, mutta nyt taitaa jääkaapisämpylät mennä taas kokeiluun. Perjantai iltaisin voisi houkutella tyttöset sämpylätaikinan tekoon. Katsotaan kuinka onnistutaan. Kovasti kiitoksia taas hyvästä vinkistä!

    VastaaPoista
  15. Oletpa ottanut kauniit kuvat talosta. Myös me asumme tämän talon lähellä - aiemmin vielä lähempänä :) Påkaksen vieressä oleva nurmikenttä on koiramme suosikkipaikka.

    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  16. Tässäpä sämpylät ensi lauantain aamupalalle!! Italiassa, asuinmaassani, ei juuri aamupaloista perusteta, mutta minä olen ottanut missiokseni levittää hyvän aamupalan sanomaa ympärilleni! :)
    Ihastuttava löytö, blogisi! :D
    Paljon kiitoksia vierailustasi sivullani, tulin kurkkaamaan tänne ja mitä löysinkään - oman oloisen, värikkään, kauniin ja kaikkia ihania reseptejä ja juttuja täynnä olevan blogin! Mukavaa, laitan sinut heti blogirullaan, jotta muutkin löytävät paikalle! :D Hauskaa ja makoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
  17. -T: Ole hyvä, kannattaa kokeilla :)

    Päivikki: No niin, tyttösille taikinaterapiaa perjantaisin :) Aamulla on niin kiva saada lämpimiä sämpylöitä pöytään.

    Minttumaari: Taidankin muistaa blogisi perusteella koirasi. Tyttäreni käy samaisella nurmikentällä hoitokoirien kanssa. Tämä seutu on kiva alue asua! Ehkä joskus törmäämme ;)

    Italiansalaatti: Hauskaa, että löysit tänne ja tykästyit :)
    Monissa muissakin Euroopan maissa aamupalat ovat aika heppoisia. Sinulla on hyvä vaikutuskanava hehkutella aamupaloilla, kun kirjoitat myös italiaksi. Sinulle myös hyvää sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa!

    VastaaPoista
  18. you have a very beautiful blog. I am enjoyin it.
    Thank you for sharing your world.
    Please come visit mine if you like.

    VastaaPoista
  19. Coco: Thank you! I visited your blog and I will certainly visit again. Liked it a lot :)

    VastaaPoista
  20. Mahtavaa, että löysin tämän ohjeen blogistasi! Nämä sämpylät jäivät nimittäin kokeilematta ennen kuin piti jo palauttaa kirja kirjastoon.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...