lauantai 19. helmikuuta 2011

Paimenen piiras ja purppurainen ilta



Vielä yksi talveen sopiva jauheliharuoka, englantilainen klassikko, Shepherd's Pie, jossa tuhti jauhelihakastike tuikataan vuoan pohjalle ja paksu kerros (juustolla maustettua) perunasosetta levitetään pinnalle. Luulenpa, että aikoinaan kouluruokailuun kehitellyn lihaperunasoselaatikko-reseptin laatija on vieraillut Englannissa. Voi kunpa hän ei olisi sekoittanut jauhelihaa ja perunasosetta keskenään! Englantilainen versio on aivan kelpo arkiruoka ja sen voi tehdä mainiosti kasviskastikkeestakin. Jos edelliseltä päivältä on jäänyt reilusti perunasosetta, vuoallinen tätä paimenten herkkua syntyy tosi nopeasti.

Paimenen piiras (Shepherd's Pie)
(4 - 6:lle)

valmista perunasosetta 1 kg:sta perunoita
1 - 2 dl vahvaa juustoraastetta

1 - 2 sipulia
2 porkkanaa
1 - 2 varsisellerin vartta
1 rkl öljyä
400 g jauhelihaa, lampaan tai naudan
2 rkl tomaattisosetta
1 tl timjamia
(ripaus chilipippuria)
1 ½ tl suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
n. 4 dl vettä
(pinnalle juustoraastetta)

Kuumenna uuni 225 asteeseen ja voitele uunivuoka.
Lisää valmiiseen perunasoseeseen juustoraaste.
Hienonna sipuli ja raasta kuoritut porkkanat raastimen karkealla terällä.
Viipaloi varsisellerin varret.
Ruskista jauheliha paistinpannulla öljyssä. Lisää joukkoon sipulit, porkkanaraaste sekä varsisellerit ja kypsennä keskilämmöllä noin 5 minuuttia.
Lisää tomaattisose, mausteet ja jauhot jauhelihaseoksen joukkoon ja sekoita.
Lisää 3 - 4 dl vettä, hauduta 5 minuuttia ja tarkista maku.
Kaada jauhelihakastike uunivuokaan ja lusikoi sen päälle perunasose. Levitä sose tasaiseksi ja koristele pinta haarukalla.
Lisää halutessasi vielä hieman juustoraastetta.
Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.



Auringonlaskun aikaan

Taivas on kyllä hieno taideteos - joka päivä erilainen. Pari päivää sitten kävelylle lähtiessäni taivas oli melko tavanomainen, sellainen aurinkoisen päivän kirkas iltataivas. Kun aurinko hieman vielä laski kävellessäni, se heijasteli upeita sävyjä purppurasta oranssiin.










19 kommenttia:

  1. Voi härregyy, miten kaunis tuo koivunrinkokiva, jossa on vaaleanpunainen taivas taustalla!
    Ihan totta, minäkin pidän englantilaisten tavasta laittaa muussi päälle, samaa söin joskus opinahjoni kanttiinissa Ocean pie'na, siis kalaversiota, sis Englannissa. Sekaisin se on kuin vauvanruokamössöä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos muistutuksesta, tätä täytyykin muistaa tehdä. Oikeaa talvista lohturuokaa!
    Linda McCartneyn kasvisruokakirjassa oli hänen papuversionsa Shepherd's Piesta ja siitä tuli yksi talvisuosikkini. Ja lihaversio on yhtä hyvä, lisään omaani vielä sieniä ja porkkanaakin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos jälleen huikaisevista maisemista ja hyvästä reseptistä. Täytyy kokeilla helppoa ja yksinkertaista ruokaa, joka varmasti maistuu lapsillekin.

    VastaaPoista
  4. Saila: Minusta juuri se kuva myöskin oli paras.
    Se lihaperunasoselaatikko on tosiaan vauvanruokamössöä.

    Katriina: Talvista lohturuokaa, juuri niin! Sieniä minäkin tuikkaan aika moneen ruokaan, niitä on vielä kosolti jäljellä.

    Marita: Kokeile ihmeessä, niin helppo ja uppoaa hyvin lapsille!

    VastaaPoista
  5. Ihanaisia tunnelmia täällä taasen, kauniin luonnon ja herkullisen ruoan ääreltä!
    Iloa ja valoa viikonloppuusi toivottaen♥

    VastaaPoista
  6. Ihana purppura näissä kuvissasi. Minä olen tällä viikolla harmitellut monta kertaa, kun on ollut upea auringonlasku, mutta minulla ei ole ollut kameraa mukana, tai sitten en vain ole jaksanut kaivaa sitä laukusta. Sitten jälkeenpäin harmittaa.

    VastaaPoista
  7. Voi voi, eilen illalla kun tänne kurkkasin, ei ruoka kauheasti herättänyt suuria intohimoja. Nyt ajattelen, että ensiviikonloppuna voisi kokeilla. Jospa silloin ruoan ajattelu tuntuisi mukavammalta.
    Ihastuin myös tuohon koivunrunko-kuvaan. Itselläni on tuolla sellainen koivikko jota kuvaan vuodenaikojen mukaan. Koivu on niin jotenkinkaunis ja herkkä.

    VastaaPoista
  8. Kiitos taas uudesta vinkistä ;) Varmasti menee kaupaksi ja kuulostaa herkulliselta. Hienoja kuvia taas, herkkyyttä ja kauneutta!

    VastaaPoista
  9. Herkullisen näköinen piiras, itse olen tehnyt linssiversiota ja laittanut muussin päälle vielä juustokökkösiä sulamaan. Nam!

    Täälläkin olemme saaneet nauttia kauniista auringonlaskuista. Yhtään kuvaa en ole ottanut, vaikka mieli teki, mutta en sitten jaksanut kuumeessa lähteä hosumaan. Nautiskelen niistä mielessäni :)

    VastaaPoista
  10. Hannah: Oi kiitos! Valoa on tänään ollutkin ihanasti. Tein pitkän kävelylenkin hienossa auringonpaisteessa. Oli tosi kylmä, mutta aukella paikalla aurinko lämmitti selkää :)

    Kirjailijatar: Niin, se kamera pitäisi kaiken varalta olla aina käsillä :) Sinulla on kyllä ollut tosi hienoja talvikuvia.

    Päivikki: Monet ovat nyt olleet taudin kourissa, toivottavasti teillä jo hellittää.
    Koivuja oli aikoinaan Afrikassa oikein ikävä :)

    Elisa: Helppo ruoka tosiaan ja maistuu näin talvella. Kiitos kehuista ;)

    Solen: Linssiversio on varmasti hyvää.
    Ei kannata kuumeessa kuvaamaan lähteä, kun on niin kylmäkin. Toivottavasti paranet pian.

    VastaaPoista
  11. Simppelit ruuat ovat usein niitä herkullisimpia! Samoin "simppelit" kuvat, kun on idea kohdallaan. Kauniita värisävyjä!

    VastaaPoista
  12. Miten mulla on jäänyt ihan kokeilematta tätä? siis ikinä en ole tehnyt.. Ja perunamuusiakin tulee aina tehtyä liikaa niin siitähän pyöräyttää äkkiä tämän paimenen piiraan :) Näyttää kyllä niin herkulta!

    VastaaPoista
  13. Intopii: Totta, simppelit ruoat kunniaan ;)

    Mausteinen Manteli: Minäkin tein tätä vasta noin vuosi sitten ensimmäisen kerran. Mielikuva, että se on samanlaista kuin lihaperunasoselaatikko oli niin vahva, etten ollut halunnut kokeilla. Onneksi kokeilin ja yllätyin :)

    VastaaPoista
  14. Hei Omenaminttu! Sitä voisinko tehdä meillä kotona, se on lapsiperheessä takuuvarma menestys. Meillä pitää vaan erikseen valmistaa perunasose piirasta varten, koska yleensä syödään meillä sose äkkiä loppuun. Tai sitten pitää vaan tehdä tuplamäärä sosetta. Kuvat ovat sinulla taas kauniita, niin miten aina. Kaunista hiihtolomaa!

    VastaaPoista
  15. Tein tätä juuri, ja tuli kyllä aivan ihanaa! Kiitokset reseptin jakamisesta! (mainitsin omassa blogissani että ovat sinulta lähtöisin)

    VastaaPoista
  16. Voisula: Meilläkin menee perunasosetta hirmuisesti, joten tuplamäärä kannattaa tehdä. Saa kuoria pottuja urakalla :) Iloista hiihtolomaa sinulle myös!

    Mausteinen Manteli: Olitpas nopea! Ja hauskaa, että teit blogijutun :)

    VastaaPoista
  17. Kauniita kuvia, tuli ihan Suomeen ikava! Ja ihanaa tama 'shepherd's (tai cottage) pie' :-)

    VastaaPoista
  18. Hei! Hienoja kuvia talvimaisemista! Asun Rymättylässä ja mikäli osaisin ottaa kuvia, ne olisivat samansuuntaisia. Toivotan menestystä kuvien otossa myös jatkossa.

    VastaaPoista
  19. Maria: Kiitos! Muistan hyvin tuon Suomi-ikävän. Cottage pie versiota, naudanlihasta valmistettua, en muuten ole koskaan nähnyt käännetyn suomeksi. Olisihan se hieman harhaanjohtava mökkikansalle - mökkipiiras :)

    Aarne Vuotila: Kiitos, kiitos!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...