lauantai 26. helmikuuta 2011

Lämmin lohisalaatti ja Tallinnan lyhdyt



Olen tehnyt usein lämmintä lohisalaattia bulgurista, mutta nyt kokeilin kotimaisia ohrahelmiä. Halusin salaatin rakenteen irtonaiseksi, mutta ohrahelmet olivat päättäneet puuroutua. Huuhdoin helmet ja rakenteesta tuli juuri toivomani. Salaatti kaipasi pientä makeutta ja kirpeyttä ja sitähän antoivat mausteliemessä lepäilleet punasipulit - ovat muuten käyttökelpoisia moneen muuhunkin ruokaan tai lisukkeena, joten niitä kannattaa samalla tehdä isompi satsi. Jos on herkkävatsainen, sipulit kannattaa ennen mausteliemeen upottamista tipauttaa kiehuvaan veteen.




Lämmin lohisalaatti
(4 - 6:lle)

500 g lohta, nahatonta ja ruodotonta
pieni pala inkivääriä raastettuna
n. 1 rkl limesitruunan mehua
½ - 1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

1 pieni punasipuli
1 - 2 rkl limesitruunan mehua
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa

3 dl ohrahelmiä
(1 tl kurkumaa)

½ fenkolia ohuina siivuina
kourallinen pekaanipähkinöitä (paahdettuna)
persiljaa tai lehtikorianteria
(limesitruunan viipaleita)

Mausta lohifile raastetulla inkiväärillä, limemehulla, suolalla ja pippurilla. Anna maustua vähintään 15 minuuttia.
Viipaloi punasipuli puolirenkaiksi. Sekoita pienessä kulhossa limemehu, etikka, hunaja sekä suola ja lisää joukkoon punasipulit maustumaan.
Keitä ohra suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Mikäli haluat ohrasta kauniin keltaista, lisää keitinveteen kurkumaa.
Paloittele lohi isoiksi kuutioiksi ja paista pienessä öljytilkassa pannulla kauniin ruskeiksi. Älä paista lohta kuivaksi.
Huuhdo ohra. Huuhdo nopeasti, jotta ohra ei jäähdy, valuta ja kaada se isoon laakeaan tarjoiluvatiin. Lisää fenkoli, valutetut punasipulit, pähkinät ja persilja tai korianteri ja sekoita hieman. Asettele paistetut lohikuutiot päälle ja tarjoa lämpimänä. Koristele halutessasi vielä limesitruunan viipaleilla.


Tallinnan lyhdyt

Koneeni tursuaa kuvia. Olen käynyt läpi vanhoja otoksia, siirrellyt niitä ja lajitellut. Ja urakkahan jatkuu... Löysin viime kesältä sellaisia kuvia, jotka ajattelin nyt laittaa tänne.

Vanha Tallinna on viehättävä. Viime kesän matkalla katseeni kiinnittyi hurmaaviin lyhtyihin. Otin niistä varmaan sata kuvaa ja tässä nyt muutamia.


Ja Tallinnasta puheen ollen: olen lisännyt sivupalkkiini virolaisen hiljattain palkitun blogin "Siit nurgast ja sealt nurgast". Suosittelen kurkkaamaan - viehättävä ja raikas!

17 kommenttia:

  1. Hei Omenaminttu! Ruuat on sinulla aina hyvin valittuja ja erinomaisen makuisia. Muuten, teen tänään sinun appelsiineja inkiväärikastikkeessa. Tallinnan lyhtyjen kuvat tuovat henkeeni haikean tunnelman. Miten paljon on kävelty Vanhankaupungin kaduilla!!! Meidän tyttöporukkamme treffipaikka oli Raatihuoneen aukiolla Raatihuoneen kellon alla ja sieltä sitten mentiin Vanhankaupunginkierrokselle kahviloihin, pubeihin, elokuvateatteriin ja taidenäyttelyihin. Suuret, suuret kiitokset sinulle eestiläisten puolesta siitä hyvästä, että olet laittanut eestiläisen ruokablogin Siit nurgast ja sealt nurgast sivupalkkiisi!

    VastaaPoista
  2. Upea kuvapläjäys lyhdyistä!!! Kiitos sen jakamisesta :)

    VastaaPoista
  3. Voisula: Kuvani selvästi herättivät hyviä muistoja :) Vanhakaupunki on niiin ihana. En yhtään ihmettele, että teillä on ollut siellä kivaa tyttöporukalla.
    Voi, olet suloinen! Ja kuule, kiitos itsellesi, sinun ansiostasihan minä tuon eestiläisen blogin löysin ;)

    Jaana: Kiitos ja mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  4. Nyt tuli kyllä kauhea himo loheen tätä lukiessa;D Niin herkullisen näköinen on tuo salaatti.Ja Tallinassa on paljon kaunista kuvattavaa;oletkin löytänyt monta kaunista asiaa sieltä:-)

    VastaaPoista
  5. Hei hienoa! Etsinkin lohireseptia huomisen lounaalle, en halunnut tehdä sitä ainaista samaa paistettua lohta, vaikka se hyvää onkin, mutta salaattisi tuo kivaa vaihtelua. Kivaa!

    Yhden kerran olen tallinnassa käynyt, mutta sellainen tunne jäi, että takaisin on päästävä. Varsinkin vanha kaupunki oli upea!

    VastaaPoista
  6. Alkoi tehdä mieli lohta..! Täältä ei aina saa hyvää tuoretta lohta, joten se on minulle ns. hemmotteluruokaa :) Kiva idea tuo salaatti, en ole tainnut vielä lämmintä lohisalaattia kokeillakaan!! :) Kauniita kuvia Tallinnasta, vanhakaupunki on todellakin hurmaava. Minulla on samanalainen kuvapläjäys Amsterdamin talonovista (ihania!!) ja roomalaisista barokkiveistoksista. Kivaa ja rentouttavaa sunnuntaita! :)

    VastaaPoista
  7. Olipa herkullinen postaus, kaikin puolin. Salaattia testaan asap, ja Tallinnaan tahdon katsomaan lyhtyjä! Hieno, tavanomaisesta poikkeava näkymä kauniiseen kaupunkiin.

    VastaaPoista
  8. Yaelian: Muistankin, että lohi on herkkuasi ;) Tallinnassa riittää kuvattavaa.

    Solen: No sattuipas hyvin, onkin aivan mainio lounassalaatiksi!
    Vanha Tallinna on niin viehättävä. Olen ollut myös Tarttossa ja sekin on aivan ihana!

    Italiansalaatti: Niillä merillä eivät lohet taida seilailla.
    Talojen ovet ovat myös tosi kiinnostavia kuvauskohteita.
    Kiitos, hiihtolenkki rentoutti tänään. Oli upea sää!

    Intopii: Tallinnaan on niin helppo matkustaa, joten varmaankin toteutuskelpoinen toive.

    VastaaPoista
  9. No niin, ruokakulttuurin vaihto on alkanut. Mari-Liis (Siit nurgast ja sealt nurgast) teki Eestin Itsenäisyyspäivän ruokapöydälle sinun idealla marenki-vadelmakakun (sinulla oli marenki-puolukka). Sitä halutaan nyt Eestissä kokeilla. Kiva!

    VastaaPoista
  10. Hei, mitäs ihania kuvia täällä onkaan..ja herkullinen lohisalaattikin vielä. Nam...sitähän pitää kokeilla.

    Ja todellakin nuo Tallinnan katulyhdyt ovat aivan ihania, Tallinna on muutenkin kaunis, vanha kaupunki,pidän siitä paljon.

    Mukavaa maaliskuun alkua sinulle.

    VastaaPoista
  11. Ihania kuvia! Olen itsekin ihastellut tuota alimpana vasemmalla olevaa lyhtyä (ja vähän koko ränsistynyttä rakennusta) Tallinnassa :)

    VastaaPoista
  12. Voisula: Juu huomasin, että on alkanut. Tosi kiva! Hauska, että muutkin Eestissä haluavat kokeilla. Kiitos, että kerroit, koska kommentteja en ymmärtänyt :)

    Tuija: Lämpimät salaatit sopivat hyvin kylmään vuodenaikaan.
    Niin, se on jo maaliskuu. Samoin sinulle :)

    Elina: Minustakin tuo rakennus oli hieno erikoisine hirsineen. Kuvauksellinen ehkä juuri keskeneräisyytensä vuoksi.

    VastaaPoista
  13. Hauska lyhtykokoelma :) Jännä, että olet huomannut katsella lyhtyjä.

    Lohisalaatti on muuten hyvää. Sitä olen itsekin tehnyt, mutten ihan noin. Nyt sain uusia vinkkejä.

    VastaaPoista
  14. Kiitos viimeisestä, oli hauska tavata teikäläinenkin :)

    VastaaPoista
  15. Kirjailijatar: Ne lyhdyt ihan kuin kutsuivat minua :)

    Nelle: Totta, oli hauska tavata :) Kivasti kirjoitit päätösjuhlasta!

    VastaaPoista
  16. Olen tykästynyt kauheasti blogiisi ja osaltaan nämä kaikki sinun ihanat kuvasi saivat minutkin vihoviimein aloittamaan oman keittiöaiheisen blogin pitämisen. :) Nämä lyhtykuvat ovat aivan ihania!

    VastaaPoista
  17. Riikka: Kiitos! Et arvaakaan miten kiva on saada tällainen viesti! Tervetuloa, blogin pitäminen on hauskaa :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...