torstai 7. kesäkuuta 2012

Villit vihannekset Annalassa


Hyötykasviyhdistys, Helsingin Annalassa, järjesti jälleen tänä kesänä suositun Villit vihannekset -tilaisuuden. Yrttiterapeutti Henriette Kress kierrätti meitä puutarhassa ja sen liepeillä ja kertoi villivihanneksien tunnistuksesta, käytöstä ja vaikutuksista.

Kuusi
Kuusenkerkkien keräämisen aika on nyt. Niistä voi keittää siirappia tai käyttää kerkkiä sellaisenaan esimerkiksi pataruoissa. Kuusenkerkistä voi myös tehdä pedin uunissa valmistettavalle kalalle tai lihalle. Kuusenkerkkäpeti kuulosti niin herkulliselta, että sellaista tekee mieli pikimmiten kokeilla.

Saarni
Annalan kaunis vanha saarni kukkii parhaillaan. Kukintoja voi käyttää mausteena, mutta en oikein muista milloin niitä kannattaisi kerätä. Opastajamme ei liiemmin niitä kehunut, joten ehkä se siksi meni minulta ohi.


Vuorikaunokki
Vuorikaunokin lehdet ovat syötäviä - tosi herkullisia olivatkin. Niitä aion ehdottomasti käyttää jatkossa esimerkiksi salaatteihin.

Vuohenputki
Päivänkakkara
Vuohenputkea kasvaa monessa pihapiirissä aivan riesaksi asti. Se on parhaimmillaan mahdollisimman nuorena, silloin kun lehdet ovat hieman supussa ja vielä kiiltäviä. Aion kyllä kerätä vuohenputkia vielä, ryöpätä ja käyttää keittoihin ja piiraisiin. Päivänkakkaran lehdet ovat raikkaan makuisia ja niitä voisin napsia salaattien joukkoon.

Hierakka
Poimulehti
Hierakat ja suolaheinät maistuvat suolaiselta ja sopivat mausteeksi vaikkapa kalalle. Poimulehti on kaunis lisä salaatteihin.

Koiranputki
Koiranputki on sarjakukkaissukua kuten alemman kuvan saksankirveli. Molempien kasvien hieman anikselta vivahtava maku on miellyttävä. Koiranputkea poimiessa täytyy vain olla aivan varma oikeasta lajintunnistuksesta, sillä samaan kasvisukuun kuuluu myös myrkyllisiä lajeja.

Saksankirveli

Maahumala
Maahumala on nätti villiyrtti ja auttaa kuulemma melun aiheuttamaan tinnitukseen.





Olipa mielenkiintoinen ilta villien vihannesten parissa. Sain intoa ja ideoita taas kokeilla kaikenlaista, katsotaan mitä saan aikaiseksi.

Suloista alkukesää kaikille!

20 kommenttia:

  1. Upeita kuvia! Meillä villiyrttien aika on takana ja voin ihailla sellaisia kuvistasi:) Mukavaa alkukesää sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Alkukesä on niin hieno: juuri olin lenkillä ja kielot tuoksuivat mahtavan voimakkaasti metsässä.

      Poista
  2. Aivan upeita kuvia. Ja niiin ihana talo:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Keltainen vanha talo valkoisilla puitteilla on kieltämättä kaunis.

      Poista
  3. Ottamasi kuvat ovat erittäin kauniita !
    Miten kehittelet ruokaohjeita ? Ne ovat ihania ja maistuva, kiitos niistä :)
    Hyvää kesää sinulle ja perheellesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ruokaohjeita kehittelen miten milloinkin: joskus saan vaan idean tai tekee mieli jotain tai ajatus lähtee jostain raaka-aineesta. Sitten kirjoitan ohjeluonnoksen ja testaan ja testaan :)
      Hyvää kesää myös sinne!

      Poista
  4. Kiva kun bloggasit aiheesta! Jossakin toisessa blogissa oli samasta aihepiiristä postaus pari päivää sitten. Aika jännä, ei sitä tule ajatelleeksi mitä kaikkea voisi salaattiinkin paloitella sekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkukesä on parasta aikaa villivihannesten kannalta. Toisaalta juuri se aika, jolloin on paljon puuhastelua puutarhassa, joten ei tule noukituksi villejä luonnon herkkuja tarpeeksi. Siinä yritän nyt petrata.

      Poista
  5. Aika mielenkiintoista.
    Meillä kasvaa pihassa tuota vuorikaunokkia sitten ihan joka paikassa...ai että voipi lehtiä syödä?
    No, tarvii sitten kokeilla. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, minusta lehdet olivat yllättävän hyvän makuisia ja rakennekin oli kiva. Eikun noukkimaan!

      Poista
  6. Mielenkiintoista ja tuli uusia vinkkejä villivihanneksista! Ja kauniit kuvat kuten aina..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kun kirjallisuutta tutkii, syötäviä villivihanneksia on yllättävän paljon. Tunnistuksessa täytyy vaan olla tarkkana kuin porkkana, että poimii vain syötäviä lajeja.
      Kiitos... :)

      Poista
  7. Nyt puuttuu enää tinnitus, sillä maahumalaa löytyy todella riesaksi asti. En tiennytkään sen suomalaista nimeä. Sen jenkkiläinen lempinimi on Creeping Charlie. Nimensä veroinen kasvi, joka hetkessä valloittaa koko pihan.

    Tarja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon takia ei kyllä kannata hankkia itselleen tinnitusta :) Maahumalalla on myös kuulemma kasvojen alueen tulehduksia poistavaa vaikutusta. Leviää tosiaan hurjaa vauhtia, joten jenkkiläinen lempinimi on varsin osuva.

      Poista
  8. Hei,

    löysin blogisi selaillessani erilaisia mielenkiintoisia ruokablogeja. Olipas mielenkiintonen postaus tämä ja eilen juuri olin lenkillä ja kuvailin tuota vuorikaunokkia..aion tosiaan joku päivä lähteä poimimaan sen lehtiä ja tehdä niistä salaattia! Kiitos vinkistä! :)

    ps.käyhän kurkkimassa mun ruokablogiani..:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vaan vinkeistä - kiitos Annalan!
      Tulen kurkkaamaan :)

      Poista
  9. your world is full of fairly tale like places.
    good treat to my eyes.

    VastaaPoista
  10. Kiitos houkuttelevasta postauksesta! Vuorikaunokkia, poimulehteä ja koiranputkea katselee hän nyt aivan uusin silmin, nam...

    Hitsi, että Annalassa pitäisi joskus käydä. Siinä on taas yksi maankuulu puutarhavierailukohde, joka on edelleen vierailematta.

    Toivottavasti lokakuiset "treffimme" ovat edelleen kalenterissasi; tässäkin on paljon kiinnostavaa aineistoa illaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ruokaa kasvaa kaikkialla.

      Annala on niin ihana ja virkistävä paikka. Käyn siellä usein erilaisissa tapahtumissa.

      On kyllä kalenterissa :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...